Jäkälä, tuo monipuolinen rihmasto
Suomalaiset ovat osanneet käyttää jäkäliä iät ajat – ihmisten ja kotieläinten ravinnoksi, lääkkeiksi, rakentamisen täyteaineiksi ja värjäämiseen.
Nykysuomalainen rakentaa syksyisin jäkälistä koristeita parvekkeelle, ja trendikkään syysmorsiamen kimpusta pilkottaa kukkien lomasta jäkälää. Edelläkävijöiden toimistoista voi löytyä kokonaisia jäkälä- tai sammalseiniä.
Erityisesti palleroporonjäkälä sopii myös keittiöön. Trendikäs kotikokki yllättää vieraansa lehtikaalisipsien sijasta friteeratulla jäkälällä.
Resepti on helppo: palleroporonjäkälät uppopaistetaan kuumassa öljyssä rapeaksi 15 sekunnin ajan, maustetaan suolalla ja herkku on valmis.
Kaikki jäkälät eivät sovi syötäväksi. Lisäksi osa vaatii esikäsittelyn, joka poistaa kitkerän ja haitallisen jäkälähapon. Jäkälän kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan vaatii maanomistajan luvan.
Lähde ihailemaan jäkäliä Leville levi.fi