Kaunis mieli uskoo hyvään

Kauneus on herkkyyttä, elämän kasvoille veistämät jäljet tai vilpitön hymy suussa, jossa on vain yksi hammas. Kauneus puhuttelee aisteja ja viihtyy mielikuvituksen seurassa. Kaunis mieli näkee syvemmälle ja löytää kultaa pimeästä. Hyvä on parasta jaettuna. Siksi kysyimme kolmelta kauneuden ystävältä, mitä he siitä ajattelevat.
Kuvat: Veikko Kähkönen

Kauneus on herkkyyttä, elämän kasvoille veistämät jäljet tai vilpitön hymy suussa, jossa on vain yksi hammas. Kauneus puhuttelee aisteja ja viihtyy mielikuvituksen seurassa. Kaunis mieli näkee syvemmälle ja löytää kultaa pimeästä. Hyvä on parasta jaettuna. Siksi kysyimme kolmelta kauneuden ystävältä, mitä he siitä ajattelevat.

Kauneus rakastaa rosoa

Ajattelen, että kokemus kauneudesta ei perustu yksin näkemiseen vaan tuntemuksiin, joihin kaikki aistit reagoivat. Kauneus muodostuu aistisista ja sisällöllisistä kontrasteista. Taiteessa kaunis voi olla jotain vinksahtanutta, joka tekee työstä kokonaisemman ja laittaa ajatukset liikkeelle. Ronskien ja herkkien elementtien yhdessä luoma kokemus voi pohjautua esimerkiksi värivalintoihin tai työn tunnelmaan. Jos koen, että työni on jäämässä pelkäksi pinnaksi ilman sisällöllistä läsnäoloa, hylkään sen, koska se ei edusta minulle taidetta.

Haen maalauksiini ideoita suurkaupungeista. Esimerkiksi Berliinissä saatan kierrellä päiväkausia taidegallerioissa ja katsella katutaidetta. Suvaitseva ilmapiiri sekä oivaltavat, värikkäät graffitit ruokkivat mielikuvitustani. On hienoa löytää jonkin nurkan tai puskan suojiin kätketty katumaalaus, jonka huomaaminen vaatii vaivannäköä. Kaupunkikulttuurin vastapainoksi rauhoitun mielelläni meren äärellä ja kuuntelen aaltojen kohinaa. Tekemisen palo syttyy, kun on tarpeeksi aikaa olla yksin ja hengähtää.

Nuorena suhtauduin kauneuteen huomattavasti pinnallisemmin, mutta erityisesti lasten syntymät ovat muokanneet arvomaailmaani. Nykyään ajattelen, että vanheneminen on kaunista. On ihanaa, että elämän jäljet, ilot, huolet, naurut ja muu menneisyys näkyvät ihmisessä. Ne tekevät jokaisesta ainutlaatuisella tavalla kiinnostavan.

Vanhenemiseen liittyvä aika on tärkeä työväline taiteilijalle. Kun ajattelen, että työni voisi olla valmis, laitan sen säilöön ja palaan siihen viikkojen tai kuukausien kuluttua. Usein tuona aikana tapahtuu asioita, jotka saavat palaset loksahtamaan paikoilleen.

Kotiin hankittavalta taiteelta haetaan usein tiettyä estetiikkaa. Taiteen kaupallisuus on minulle vaikea juttu ja yksi syy, miksi teen yhä toista päivätyötä. Sen ansiosta olen riippumaton. Uskon, että katsojan miellyttäminen kääntyy itseään vastaan, mutta jos sen sijaan tekee vapaasti omaa juttuaan, se kantaa lopulta eteenpäin.

Nina Bask on kuvataiteilija, joka tunnetaan abstrakteista, kerrostetuista maalauksista. Bask on pitänyt näyttelyitä Suomessa ja Saksassa. Seuraavan yksityisnäyttelynsä hän pitää helsinkiläisessä Galleria Contempossa keväällä 2017.

Kun ajattelen kauneutta, ajattelen naista

Sokeana ihmisenä kauneus on minulle ristiriitainen käsite, koska muut näkevät maailman ensisijaisesti visuaalisuuden kautta. Jos keskitytään vain siihen, miltä asiat näyttävät, niiden toiminnallisuus ja käytettävyys uhrataan kauneuden takia.

Muotoilussa on kyse kokonaisuuden rakentamisesta, ei vain visuaalisuudesta. Vaikka ihminen ostaa design-valaisimen ulkonäön perusteella, hankinnan arvo selviää vasta, kun hän kokeilee valaisinta kotonaan ja näkee, miten se valaisee tilan.

Minulle kauneus on universaali, kaikkia aisteja puhutteleva kokemus. Harrastan purjehdusta ja merellä kuuntelen aaltojen loisketta ja purjeiden läpätystä. Meren äänimaisema on rento ja rauhoittava ja kaikki sen tarjoamat aistituntemukset ovat miellyttäviä. Moottorin ääni puolestaan rikkoo rauhan.

Primitiivisenä olentona ihminen on tottunut keskustelemaan luonnon kanssa, ja tätä yhteyttä haluan vaalia. En tahdo häiritä olemisellani muita tai luontoa. Siksi pidän purjehtimista myös ekologisena valintana. Veneekseni sopii yhtälailla pikkuinen jolla kuin 40-metrinen kuunarikin. Tänä kesänä olen harjoitellut myös sup-laudalla melomista.

Kun ajattelen kauneutta, ajattelen naista. Naista on kiva koskettaa ja kuunnella, heissä on paljon kauniita muotoja. Kokemukseni naisesta on silti pakostakin yksityinen.

Näkövammasta on ehkä eniten haittaa uimarannalla, jossa on paljon esteettistä kauneutta, joka jää itseltäni kokematta, koska en voi mennä sitä tunnustelemaan. Olen kuullut, että minulta jää kokematta paljon sellaista, mitä en haluaisikaan nähdä.

Koen myös menetyksenä, että en näe omia lapsiani enkä kirkasta tähtitaivasta. En kuitenkaan osaa surra asiaa, sillä olen vuosien myötä oppinut ottamaan nautintoni jäljellä olevilla aisteilla. Tunnustaudun esteetikoksi, ja minulla on vahva visuaalinen näkemys. Voin esimerkiksi nauttia taidenäyttelystä, jos joku kuvailee minulle näkemäänsä.

Aikanaan, kun rakensin kesämökkiä, valitsin sinne itse laatat ja värimaailman. Halusin mökin sulautuvan ympäristöönsä ja poimin värit ympäröivästä luonnosta, kalliosta ja mäntymetsästä. Rakennusmiehet kysyivät, miksen käytä apuna näkevää ammattilaista, mutta lopputuloksesta tuli kuulemma tyylikäs ja harmoninen.

Jukka Jokiniemi on tekniikan tohtori ja valaisimia valmistavan Innojokin toimitusjohtaja. Yritys on erikoistunut Innolux-valaisinten ja -kirkasvalojen suunnitteluun, valmistukseen, maahantuontiin ja markkinointiin.

Kauneus tulee ilosta

Nuorena kuvittelin, että median välittämät kiiltokuvat kauniista hymyistä, tavaroiden omistamisesta ja lomamatkoista paratiisisaarilla ovat sitä, miltä onnistuneen ihmisen elämä näyttää. Nykyään koen, että tehtäväni animaattorina on välittää ihmisille kuvastoa ja tarinoita, jotka perustuvat tavoiteltavampiin arvoihin.

Animaatiossa kauneinta on jälki, joka kestää ajassa. Tavoitteenani on välttää kaikkea halpaa ja muovista ja luoda kuvamaailma, joka on uudenlainen ja erottuva muttei liian tunnistamaton. Teemme kuvataustat puoliksi vesiväreillä, mikä saa jäljen näyttämään käsin piirretyltä. Uskon, että se muistuttaa vanhempia heidän lapsuutensa satukirjoista.

Animaatiohahmo voi olla ulkoisesti viallinen, mutta jos sen tunteisiin voi samaistua, tulee hahmon sisäinen kauneus näkyväksi. Tärkeintä hahmon sisäisessä maailmassa on, kuinka se suhtautuu haasteisiin, omiin heikkouksiinsa ja muihin olentoihin.

Päähahmomme Kikattava Kakkiainen on metsän pienin otus, mutta hänen lahjansa on nauru, joka tarttuu. Kakkiainen tartuttaa iloa ja positiivista elämänasennetta ympärilleen ja auttaa muita olentoja käsittelemään rajoitteitaan, kuten vaikka ylpeyttä tai itsekkyyttä.

En ole koskaan ajatellut kauneutta ulkoisena käsitteenä, sillä mielestäni todellinen kauneus kumpuaa ilosta ja myönteisyydestä. Pidän kauniina ihmisiä, jotka elävät hetkessä ja ovat läsnä toisilleen. Viihdyn seurassa, jossa pidetään hauskaa eikä jännitetä turhia. Välillä on hyvä heittää lekkeriksi ja hassutella, mikä ei tarkoita, että nostetaan jalat pöydälle.

Valovoimaisimmat ihmiset, joita tunnen, ovat samaan aikaan kunnianhimoisia ja intohimoisia. Se takaa, että asiat tapahtuvat ja hassuttelusta kumpuaa jaettavaa.

Töissä kauniimpia ovat ne hetket, jolloin selitämme toisillemme keksimiämme tarinoita ja kaikki alkavat kikattaa. Silloin huolet häviävät ja kaikki on aitoa.

Anttu Harlin on animaatiotuottaja ja Gigglebug Entertainmentin toimitusjohtaja. Yritys tuottaa suosittuja Kikattava Kakkiainen -mobiili- ja iPad-pelejä, lastenkirjoja sekä tv-sarjaa, joka on ennakkomyyty 13 maahan. Sarja jatkuu Pikku Kakkosessa koko syksyn.