Listautumisia, tulosodotuksia ja hyvää nousua Pohjoismaissa

Hyvä kurssikehitys pohjoismaisilla osakemarkkinoilla on lisännyt yritysten halukkuutta listautua pörssiin varsinkin Suomessa ja Ruotsissa. Myös yritysten tuloskausi sujui odotusten mukaisesti. Vahvaa virettä suitsii kuitenkin epävarmuus, joka näkyy madalletuissa tuloskasvuennusteissa. Mikä ruokkii ahneutta ja pelkoa Pohjoismaissa? Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen vastaa.

Hyvä kurssikehitys pohjoismaisilla osakemarkkinoilla on lisännyt yritysten halukkuutta listautua pörssiin varsinkin Suomessa ja Ruotsissa. Myös yritysten tuloskausi sujui odotusten mukaisesti. Vahvaa virettä suitsii kuitenkin epävarmuus, joka näkyy madalletuissa tuloskasvuennusteissa. Mikä ruokkii ahneutta ja pelkoa Pohjoismaissa? Mandatum Lifen salkunhoitaja Mika Heikkinen vastaa.

Raha etsii kasvunpaikkoja

Pohjoismaisilla yrityksillä menee pääosin hyvin, mutta tulosennusteita on laskettu reilusti. Miksi?

”Yritykset ovat pystyneet tekemään tulosta toimintaa tehostamalla, mutta orgaanista kasvua on suhteellisen vähän. Kulukuri on tärkeää, mutta ennen pitkää osakekurssinousulle on tultava tukea myös liiketoiminnan kasvusta”, Heikkinen taustoittaa. Hän on vastannut yhdessä Matias Rundgrenin kanssa Mandatum Lifen pohjoismaisista osakkeista maaliskuusta lähtien.

”Tuloskasvuodotukset Pohjoismaissa ovat tälle vuodelle enää noin prosentin luokkaa”, Heikkinen summaa.

Yritysten rajalliset kasvumahdollisuudet näkyvät myös vilkkaana yrityskauppa-aktiviteettina. Yrityskaupat ovat yksi helppo tapa kasvattaa liiketoimintaa. Kassaakin löytyy, kun investointihalukkuus on viime vuosina ollut vähäisempää. Vahvan kassan kääntöpuolena on epävarmuus tulevasta, mikä vähentää yritysten investointeja.

”Brexit, eli Iso-Britannian mahdollinen ero EU:sta on markkinoiden akuuteimpia huolia ja se näkyy myös yritysten investointihalukkuudessa. Markkinoilla on juuri nyt aika odottava tunnelma”, Heikkinen pohtii.

Yritys ei ole riippuvainen kotipaikastaan

Varsinkin suurempien pohjoismaisten yritysten tuloksiin vaikuttaa enemmän maailmantalouden tila kuin kotimarkkinoiden pärjääminen.

Esimerkiksi suomalaisia konepajoja voisi tukea kehittyvien markkinoiden elpyminen. Paremmat näkymät eivät tosin toistaiseksi ole vielä realisoituneet yritysten pärjäämiseksi.

Kotimarkkinakysyntä on kuitenkin antanut hyvän sysäyksen monelle toimialalle. Ruotsissa kotimarkkinoilla nautitaan hyvästä kulutuskysynnästä.

”Juuri nyt Ruotsi on suurin yksittäinen maa ML Pohjoismaat Osake -sijoituskorissamme. Jos Suomessa saavutettaisiin parempaa kasvu-uraa, näkyisi se yrityksissäkin”, Heikkinen sanoo.

Pieni mutta monipuolinen

Heikkinen torppaa ajatuksen, ettei hajautettu pohjoismainen osakesalkku olisi mahdollinen. Markkina on pieni mutta monipuolinen.

”Pohjoismaissa on kompaktissa koossa hyvin laaja kirjo erilaisia markkinoita, yrityksiä ja sektoreita. Löytyy norjalaista lohituottajaa, maailman suurimpia vaateketjuja Ruotsista, konepajoja Suomesta. Kyllä sijoittajalla on valinnanvaraa.”

Heikkisen mukaan historiallisesti ja suhteessa muihin länsimarkkinoihin katsottuna Pohjoismaat ovat tuottaneet oikein hyvin, mutta syklinen markkina-alue vaatii sijoittajalta hieman enemmän sietokykyä.

”Hintaheilunta on kasvumarkkinoille ominaista. Toinen tekijä on myös useat eri valuutat, joilla on oma vaikutuksensa pohjoismaisen sijoittajan salkussa.”

Myös raaka-ainemarkkinoita on pidettävä silmällä. Varsinkin Norjassa öljyn hinta sanelee paljon.

”Energiasektoria on salkussamme hyvin vähän tällä hetkellä siitä huolimatta, että raaka-ainesidonnaiset sektorit nousivat alkukeväästä”, Heikkinen sanoo. Alkuvuodesta materiaalisektorilla onnistuneita valintoja salkussa oli kemia- ja metsäteollisuudessa.

Osakepoiminta Pohjoismaissa on kannattanut, sillä ML Pohjoismaat Osakkeelle on kertynyt eroa vertailuindeksiin muutaman prosenttiyksikön verran vuoden alusta lähtien. Onnistuneita valintoja löytyy kaikilta sektoreilta, mutta erityisesti sijoitukset kuluttajasektoreilla sekä finanssiosakkeissa ovat olleet hyvän alkuvuoden takana.

”Pohjoismaisten yritysten laajat tuloskasvuodotukset ovat hyvin maltilliset, mutta oman salkkumme osalta luvut ovat markkinaa keskimäärin korkeammat. Osakevalinta ratkaisee paljon”, Heikkinen summaa.

Mika Heikkinen

Mika Heikkinen