Näin varmistat, etteivät työuran jälkeiset suunnitelmasi jää rahasta kiinni

Perinteinen kuva passiivisesta eläkeläisestä voidaan haudata. Oletko itse miettinyt, miten rahoitat eläkeaikasi haaveet?

Kuva: Addy Mae, Unsplash

Tunnetussa vaahtokarkkitestissä lapsi saa valita, syökö hän yhden karkin heti, vai odottaako 15 minuuttia, jonka jälkeen saisi kaksi karkkia. Testissä mitataan kärsivällisyyttä ja sen vaikutusta myöhäisempään elämään.

Me aikuiset emme aina eroa kovinkaan paljon lapsista. Kulutatko sinä palkkasi mieluummin nyt vai säästätkö säännöllisesti eläkeajallesi, jonka alkamisajasta et ole täysin varma?

Riittääkö lakisääteinen eläke pitämään elintasosi ennallaan?

Kun palkka vaihtuu eläkkeeksi, muutos kuukausittaisissa tuloissa voi olla huomattava. Moni joutuukin eläköityessään miettimään, riittävätkö varat totutunlaiseen elämään, saati sitten pystyykö omia eläkehaaveita sittenkään toteuttamaan.

”Työuran jälkeen monen elämä aktivoituu uudestaan, kun vihdoin on aikaa toteuttaa omia intohimojaan ja harrastuksiaan”, sanoo Mandatumin henkilöasiakkuuksista vastaava johtaja Sanna Rajaniemi.

Eläkeaikana on myös enemmän aikaa kuluttamiseen.

”On nurinkurista, että samaan aikaan kun menot saattavat jopa kasvaa, tulot pienenevät”.

Työsuhteessa työntekijä nauttii usein palkan lisäksi muistakin etuuksista: lounaasta, puhelimesta, autosta ja jopa asunnosta.

”Yhtäkkiä maksatkin kaiken itse huomattavasti pienemmillä tuloilla. Jos palkkakehitys on ollut nousujohteinen etenkin työuran loppua kohden, voi lasku palkkatulosta eläketuloon olla merkittävä”, Rajaniemi kertoo.

Sanna Rajaniemi

Tänä päivänä eläkeaika voi olla jopa 30 vuotta eli lähes yhtä pitkä kuin työelämässä vietetty aika.

 

Eläkkeelle jäämisen alaikärajaa on myöhäistetty. Eläkevuosia ja ennen kaikkea aktiivisia eläkevuosia on silti enemmän, koska eläkeläiset ovat aiempaa terveempiä ja elinajanodote on pidempi.

”Tänä päivänä eläkeaika voi olla jopa 30 vuotta eli lähes yhtä pitkä kuin työelämässä vietetty aika”, Rajaniemi sanoo.

Jäämällä eläkkeelle alimmassa mahdollisessa eläkeiässä elinaikakerroin leikkaa eläkettä merkittävästi. Meidän siis odotetaan jaksavan työelämässä pidempään. Säästämällä itse eläkeajan varalle, pystyy omaa eläkeaikaa suunnittelemaan vapaasti.

Naiset miehiä jäljessä eläkkeissä

Naisten on syytä kiinnittää erityistä huomiota eläkeaikaan. Vaikka eläkkeellä olevien naisten taloudellinen asema suhteessa miehiin onkin parantunut viimeisen 20 vuoden aikana, naisten tulotaso eläkkeellä on edelleen miehiä matalampi2.

Naisten eläkkeellä vietetty aika on keskimäärin miehiä pidempi johtuen naisten korkeammasta elinajanodotteesta.

 

Keskimääräinen kokonaiseläke oli viime vuonna (2021) 1 784 euroa kuukaudessa. Miesten keskieläke oli 2 006 euroa kuukaudessa, naisten 1 601 euroa2

Syitä tähän on useita. Naisilla on keskimäärin pienemmät palkat kuin miehillä, minkä vuoksi myös työeläkkeen määrä jää pienemmäksi. Lisäksi he ovat miehiä pidempiä aikoja perhevapailla, jolloin eläkettä ei kerry.

”Naisten eläkkeellä vietetty aika on myös keskimäärin miehiä pidempi johtuen naisten korkeammasta elinajanodotteesta. Naisten tarvitsevat siis rahoitusta vielä pidemmälle ajanjaksolle”, Rajaniemi sanoo.

Aloita heti ja pidä pää kylmänä houkutusten edessä

Riittävän eläketurvan hankkiminen ei tapahdu hetkessä. Säästäminen pitääkin aloittaa ajoissa.

Esimerkiksi nykyisten kolmikymppisten eläkkeen määrä tulee ETK:n laskelmien mukaan3 olemaan keskimäärin hieman alle puolet palkasta. Jos määrä tuntuu liian pieneltä ja toiveena on säilyttää elintaso jokseenkin ennallaan, on vaje kurottava umpeen työvuosien aikana.

”Tärkeintä on aloittaa säännöllinen säästäminen riittävän ajoissa, jolloin potti ehtii kasvaa merkittäväksi pienemmilläkin summilla”, Rajaniemi muistuttaa.

Mitä aiemmin säästämisen aloittaa, sitä enemmän hyötyy myös korkoa korolle -efektistä, jonka ansiosta säästöille kertyneet tuotot kasvavat korkoa kerätyn pääoman lisäksi.

”Pitkällä aikavälillä säästäessä voi myös tavoitella korkeampaa tuottoa, koska aika tasoittaa riskiä”.

Mitä aiemmin säästämisen aloittaa, sitä enemmän hyötyy korkoa korolle -efektistä, jonka ansiosta säästöille kertyneet tuotot kasvavat korkoa kerätyn pääoman lisäksi.

 

Kannattaa pohtia, sopiiko sinulle kuukausittainen säästäminen pienemmillä summilla vai esimerkiksi puolivuosittainen säästäminen isommalla summalla.

”Jos haluaa säästää isompia summia kerralla, niin esimerkiksi veronpalautuksista tai tulospalkkioista voi laittaa osan säästöön eläkettä varten”, Rajaniemi vinkkaa.

”Säännöllinen säästäminen vaatii itsekuria, sillä on helppo langeta kiusauksiin ja käyttää raha nyt sen sijaan, että säästää tulevaisuutta varten. Eläkesäästöt onkin hyvä pitää erillään muusta mahdollisesta vararahastosta ja tehdä päätös siitä, että niitä ei käytetä ennen eläkeaikaa."

Niin, ja miten kävi sille lapselle, joka malttoi odottaa 15 minuuttia? Hän pärjäsi paremmin koulussa ja työelämässä ja eli terveellisemmän ja pidemmän elämän kuin ne lapset, jotka söivät karkkinsa heti.

5 vinkkiä työuran jälkeiseen elämään varautumiseen

1. Selvitä tulevan eläkkeesi määrä. Selvitä arvio tulevasta eläkkeestäsi ja pohdi, minkä verran täydennystä tarvitset, jotta summa riittää tavoittelemaasi elintasoon. Laske arvio eläkkeesi määrästä eläkelaskurilla »

2. Hyödynnä vapaaehtoisen eläkevakuutuksesi edut. Jos sinulla on jo yksilöllinen tai ennen 1.1.2013 alkanut ryhmäeläkevakuutus, johon voi vielä maksaa omamaksuosuuksia, siihen kannattaa jatkaa säästämistä ja vähentää maksut verotuksessa. Sittemmin tulleet lakimuutokset ovat tehneet sopimuksestasi ainutlaatuisen, eikä sellaista voi enää saada.

3. Säästä ja sijoita. Voit parantaa eläkeajan elintasoasi säästämällä ja sijoittamalla säännöllisesti. Mandatum Lifen digitaalisessa varainhoidossa säästäminen onnistuu helposti mobiilissa ja ammattilaiset hoitavat varojasi. Alkuun pääset jo 25 euron sijoituksella. Tutustu digitaaliseen varainhoitoon »

4. Työnantajan maksamat palkkiot ryhmäeläkevakuutukseen tai Palkkiorahastoon. Työantajan kautta pitkän aikavälin säästämisen vaihtoehtoja ovat ryhmäeläkevakuutus sekä Palkkiorahasto. Voit selvittää esimerkiksi esimiehesi tai HR-yksikkösi kanssa, olisiko omalla työnantajallasi mahdollisuutta tarjota henkilöstölle tällaista ratkaisua.

5. Haaveile, tee suunnitelmia ja nauti tästä päivästä.

Mandatumin sijoituslaskurilla voit laskea, kuinka säännöllinen säästäminen vuosien aikana kasvattaa varallisuuttasi.

Laske ja vaurastu