Vuokranantajan 9 virhettä
Suomen Vuokranantajat varoittaa vuokranantajia yleisistä virheistä, joiden vuoksi vuokraus voi epäonnistua, vaikka sesonki on huipussaan.
1. Vuokrapyynti on tapissa
Pienistä asunnoista ja yksiöistä käydään kovaa kilpailua. Ylihinnoiteltu asunto ei kuitenkaan houkuttele pitkäaikaisia vuokralaiskandidaatteja. Kannattaa siis selvittää tarkasti vallitseva vuokrataso, eikä säikähtää, vaikka joutuisi hieman tinkimään siitä, mitä edellinen vuokralainen on maksanut.
2. Vuokra-asuntoilmoitus on epäselvä ja suppea
Ilmoituksen huolellisesti tehnyt vuokranantaja nappaa parhaimmat ja motivoituneimmat vuokralaiset. Kattava ilmoitus luo luotettavan ensivaikutelman vuokranantajasta ja enteilee toimivaa vuokrasuhdetta. Hyvät ja valoisat kuvat, pohjapiirustus sekä asunnon perustiedot ovat hyvän ilmoituksen kulmakiviä.
3. Asuntonäyttö järjestetään huonosti
Huolellinen siivous ja tuuletus kannattavat poikkeuksetta. Näyttö kannattaa järjestää valoisaan aikaan ja iltapäivällä, jolloin myös työssäkäyvät pääsevät mukaan näytölle. On makuasia, järjestääkö yhteisnäytön vai kullekin oman näytön, jossa pääsee paremmin keskittymään jokaiseen kandidaattiin. Hyvä keino on myös tehdä ensin puhelinhaastattelu ja tavata potentiaalisimmat sitten asunnolla.
4. Uskotaan stereotypioihin
Sukupuoli ja ikä eivät ole takeita vuokralaisen maksukyvystä, siisteydestä, säntillisyydestä tai pysyvyydestä. Parasta olisi seuloa näytöllä asuntoon sopivin mahdollinen tyyppi, esimerkiksi kampusalueelle opiskelija tai rauhalliselle arvoalueelle työkomennuksella oleva henkilö.
5. Vuokralaista ei uskalleta jututtaa
Moni vuokranantaja ei tiedä, mitä vuokralaiselta saa ja ei saa kysyä. Esimerkiksi elämäntilanteen tiedusteleminen on ok. Kysy, miksi vuokralainen muuttaa, mitä hän tekee ja onko luottotiedot kunnossa. Näin pääset oikeansuuntaisen keskustelun alkuun, ja annat hänelle mahdollisuuden kertoa itsestään tarkemmin.
6. Ei varmisteta vuokralaisen vuokranmaksukykyä
Vuokranantajan on syytä selvittää vuokralaisen kuukausitulot. Vuokran maksaminen ajallaan on vuokralaisen tärkein velvoite ja vastuullisen vuokranantajan tehtävä on varmistua, että vuokralaisen tulot riittävät vuokran maksamiseen.
7. Vuokralaisen taustoja ei tarkisteta
Vuokranantajan kannattaa aina tarkistaa vuokralaiskandidaatin luottotiedot ennen sopimuksen allekirjoittamista. Vuokralaiselta voi pyytää myös työhaastattelun tapaan yhteystietoja entisille vuokranantajille.
8. Käytössä netistä löydetty vuokrasopimuspohja
Vuokrasopimus on vuokraustoiminnan kannattavuuden tärkein peruspilari. Moni tyytyy käyttämään googlesta löydettyä sopimuspohjaa, jossa sopimusehdot saattavat olla puutteellisia.
9. Hidastellaan vuokralaisvalinnassa
Sesonkiaikana valinnat tehdään nopeasti. Turha aikailu voi johtaa siihen, että suosikkikandidaatti onkin sitoutunut jo toiseen asuntoon.
Riitta Rimmi
Artikkeli on julkaistu Taloustaidossa 29.7.2016. Lue lisää Taloustaidon sivuilta»