Hyvästä lomasta hyötyvät niin aivot kuin työnantajakin
Lepäämällä kunnolla ei tule viisaaksi, mutta aivojen suorituskykyyn sillä on suuri vaikutus, sanoo aivotutkija Minna Huotilainen.
Nykyajan työelämä on hyvin pirstaloitunutta: teemme montaa asiaa yhtä aikaa ja keskeytykset ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Aivoille tällainen tapa tehdä töitä on kuormittava, mikä näkyy ongelmina keskittymiskyvyssä, ongelmanratkaisukyvyssä ja uuden oppimisessa.
Kunnon levolla aivojen kuormitusta pystyy vähentämään ja toimintakykyä palauttamaan. Arjessa kiireen keskellä palauttava lepo kuitenkin jää usein toissijaiseksi. Työasiat voivat pyöriä mielessä vapaa-ajalla tai jopa lomalla, jos työntekijä on liian tunnollinen tai stressaantunut.
Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan levon tärkeyttä ei kannata aliarvioida, sillä hyvin vietetty vapaa-aika ja loma ovat hyödyksi niin työntekijälle kuin työnantajalle.
”Hyvin palauttava lepo vaikuttaa aivojen toimintaan positiivisesti. Tämän näkee selvästi tarkkaavaisuus- ja muistitesteissä. Lepäämällä kunnolla ei toki tule viisaammaksi, mutta saa paremmin omaa osaamistaan esiin. Tämä näkyy yksinkertaisissakin testitehtävissä selkeänä erona tuloksissa.”
Loma on hyvä hetki kokeilla ja opetella itselleen parhaiten toimivia levon ja palautumisen keinoja, joita voi tuoda takaisin arkeen.
Arjen kiireessä omaa alisuoriutumista ja oman tason laskemista on vaikea huomata itse.
”Loma voi olla karu herätys, jos huomaa viettäneensä koko vuoden tilassa, jossa oma osaaminen ei pääse kunnolla esiin eikä pysty antamaan parastaan. Tällöin on tärkeää hyödyntää loma palautumiseen, mutta myös ymmärtää, että se ei riitä. Levon pitää olla kunnossa arkenakin”, Huotilainen jatkaa.
Loma on mahdollisuus parantaa omaa arkea
Loma on hyvä hetki pysähtyä ja tarkastella palautumista sekä omaa arkeaan tarkemmin.
Jos esimerkiksi kokee kovaa tarvetta lomailla etukäteen, viettää loman ensimmäiset päivät vain nukkumalla tai jos loman aloittaminen ei tunnu millään onnistuvan jatkuvien työpuheluiden ja -sähköpostien takia tai työasioiden pyöriessä muuten päässä, ei arjen palautuminen ole kunnossa. Tällöin oma arki vaatii muutoksia.
Loma on hyvä hetki kokeilla ja opetella itselleen parhaiten toimivia levon ja palautumisen keinoja, joita voi tuoda takaisin arkeen. Huotilaisen mukaan kannattaa esimerkiksi miettiä keinoja nukkua aiempaa paremmin, syödä terveellisemmin tai vaikka löytää uusi harrastus.
Työntekijöiden aidon lomailun turvaaminen on etu myös työnantajalle.
Lomalla on myös hyvä hetki miettiä omia työskentelytapojaan ja sitä kautta myös omaa hyvinvointiaan. Voi esimerkiksi huomata stressaavansa turhaa pienistä asioista tai kuvitelleensa tehokkuuden tarkoittavan ihan jotain muuta kuin mitä se omassa tehtävässä oikeasti on ollut.
”Ojankaivajalle tehokkuus näkyy helposti ojan syvenemisenä, mutta monissa tehtävissä tehokkuus ei näykään niin selkeästi, tai voi olla jopa ihan jotain muuta kuin mitä olettaa. Kiireen ja säntäilyn sijaan tehokkuus voi näkyä esimerkiksi rauhallisuutena, kykynä pysähtyä ja keskittyä ja oivaltaa ongelman ydin yhdellä tapaamiskerralla asiakkaan kanssa.”
Parantamalla arjen palautumista ja toisaalta vähentämällä työn turhaa kuormittavuutta voi parantaa arkeaan kokonaisvaltaisesti.
Huotilaisen mukaan työnantajat ovat avainasemassa työntekijöiden palautumisen kannalta. Työnantajien olisikin tärkeää ymmärtää, että työntekijöiden aidon lomailun turvaaminen on etu myös työnantajalle.
”Hyvin levänneet työntekijät pystyvät tuomaan työpaikalle parhaan osaamisensa. Tällöin he voivat saada parhaita oivalluksia ja työskennellä aidosti tehokkaasti sen sijaan, että vain näyttävät tehokkailta. Onkin tärkeää, että työpaikalla huolehditaan, että työntekijät voivat unohtaa työasiat lomalla ja että palautuminen on mahdollista myös arjessa.”
Aivotutkijan vinkit työasioista irti päästämiseen lomalla ja tehokkaaseen palautumiseen
Ennen lomaa:
- Valmistaudu lomaan etukäteen: jos on mahdollista, älä aloita projekteja, joita et saa varmasti loppuun ennen loman alkua, vaan siirrä ne suosiolla loman jälkeiselle ajalle.
- Kirjoita tekemättömät työt ja projektit ylös: kirjaa missä vaiheessa ollaan menossa, ja mitä pitää tehdä seuraavaksi. Kirjoittamalla asioita ylös ihminen voi ikään kuin ulkoistaa muistia ja vapauttaa kapasiteettia päästään muille asioille. Näin on myös helppo jatkaa loman jälkeen siitä mihin jäi.
- Turvaa lomasi työpaikalla: huolehdi työpaikalla, että muut tietävät sinun olevan lomalla ja että he välittävät tätä viestiä myös tarvittaessa eteenpäin. Sovi, kuka hoitaa kiireelliset asiat puolestasi, ja missä asioissa ja miten sinuun voi ottaa yhteyttä, jos se on aivan välttämätöntä. Tämä on erityisen tärkeää avainhenkilöiden kohdalla.
Loman aikana:
- Ota irtiotto heti loman alkuun: älä jää vellomaan työajatustesi kanssa, vaan ajoita lomareissu ulkomaille tai vaikka mummolaan heti loman alkuun. Jos tämä ei ole mahdollista, tee fyysistä eroa arkeen valitsemalla esimerkiksi pyörä työmatkabussin sijaan tai käymällä vaikka eri ruokakaupassa kuin arkena.
- Uni kuntoon: loma on hyvää aikaa kokeilla, mikä on itselle paras unen pituus ja miten esimerkiksi voisi parantaa nukahtamista ja unen laatua. Ei ole niin väliä, mihin aikaan herää tai menee nukkumaan, kunhan menee nukkumaan ja herää mahdollisimman samoihin aikoihin joka päivä.
- Kokeile jotain uutta: loma on erinomaista aikaa kokeilla uusia harrastuksia. Uutta oppimalla ja kokeilemalla saa ajatukset pois työstä ja palautuu paremmin. Erityisesti musiikin soittaminen ja tanssiminen edesauttaa aivojen palautumista.
- Auta itsellesi tärkeässä asiassa: omaa lomaa ei välttämättä halua käyttää sukulaisten talon maalaamiseen, mutta fyysinen ja konkreettinen hyvän tekeminen kannattaa, varsinkin heti loman alussa. Toisten auttaminen on ihmisille luontaista tekemistä. Täten auttamalla muita meille tärkeissä asioissa, oli se sitten tekemällä hyväntekeväisyyttä tai auttamalla taloyhtiön talkoissa, luo onnellisuutta itselleen.