Aika jälkeen lomautuksen – tue työyhteisöä matkalla kohti yhteistä päämäärää

Lomautus ohi ja työt jatkuvat? Se on iloinen asia! Työyhteisön motivoiminen takaisin arkeen ei vaadi monimutkaisia temppuja.

Lomautuksen jälkeen paluu business as usual -tilanteeseen ei tapahdu itsestään. Vaikka lomautuksen tarpeellisuuden ymmärtääkin, aiheuttaa töiden loppuminen silti aina iskun ihmisen turvallisuudentunteeseen, sanoo työhyvinvointiin erikoistuneen AWENin työterveyspsykologi ja työnohjaaja Minna Björkman. 

”Jokainen työntekijä solmii sen virallisen työsopimuksen lisäksi työnantajansa kanssa psykologisen sopimuksen. Silloin päätetään, että tästä eteenpäin me teemme töitä yhdessä. Kun tilanne muuttuu äkisti esimerkiksi koronan kaltaisen kriisin takia ja työt hetkellisesti loppuvatoma turvallisuudentunne kärsii.” 

Lomautuksen jälkeen töihin palataan eri tahdissa. Osalla työntekijöistä luottamus rakentuu  nopeasti uudelleen ja paluu arkeen käy helposti. Jotkut vaativat enemmän aikaa turvallisuudentunteen saavuttamiseen. 

Työnantajan on hyvä tiedostaa, että henkilöstön turvallisuudentunne pitää saada palautettua. Jos ihminen ei koe oloaan turvalliseksi, hän ei pysty olemaan työssään tuottava”, muistuttaa Björkman. 

Vaikka tulevaisuus on epävarmaa, sen suuntaan kannattaa silti katsoa – ja mielellään yhdessä.

Isoja toimenpiteitä ei vaadita. Tärkeintä on järjestää työyhteisölle mahdollisuus tilanteesta puhumiseen. Keskustelutilaisuudessa voidaan käydä läpi esimerkiksi siitä, miksi joku oli lomautettuna ja joku toinen taas ei.  

”Näissä tilanteissa jokainen voi sanoittaa omat ajatuksensa ja ehkä ikävätkin tunteensa. Huomaan työnohjaajana valtavan eron työyhteisössä sen ensimmäisen keskustelukerran jälkeen. Kun työntekijät ovat päässeet sanomaan omat huolensa ja mielipiteensä ääneen, he ovat virkeämpiä, positiivisempia ja jaksavat työssä paremmin”, sanoo AWENin toinen työnohjaaja Anu Rajala.

AnujaMinna.png

Keskusteluissa on hyvä pitää mielessä myös se, että koronakriisi koettelee ihmisiä eri tavoin. Joillakin henkilökohtainen kuorma voi olla isompi läheisen sairastumisen, riskiryhmään kuulumisen tai jonkin muun syyn takia. 

Vaikka tulevaisuus on epävarmaa, sinne kannattaa silti katsoa – ja mielellään yhdessä. Poikkeustilan mylläämiä tilanteita on hyvä analysoida yhdessä työntekijöiden kanssa.  

”Etsikää hankalasta paikasta myös hyviä asioita”, Rajala kannustaa. 

Työntekijöiden kanssa voidaan miettiä yhdessä esimerkiksi sitä, millaisia kehittämisen paikkoja kriisi toi esiin kunkin päivittäisessä työssä. Rajala kannustaa kaivamaan arkisen puurtamisen alta esiin perustehtävänsä ja kirkastamaan sitä:  

”Tulevan suunnan sanoittaminen yhdessä saa työyhteisön kulkemaan tiiviimmässä rintamassa kohti yhteistä päämäärää.