Viriävä nousu lupaa hyvää

Pian pandemia on karistettu. Mitä se opetti meille varautumisen ja vaurastumisen tarpeista?

Kuvat: Shutterstock ja Mandatum Life

”Ei kovin huonoja”, Mandatum Lifen toimitusjohtaja Petri Niemisvirta sanoo kevään talousluvuista.

Petri Niemisvirta

Talous kautta maailman on supistunut, mutta kauhuskenaariot jäivät toteutumatta. Töyssyjäkin on ollut, mutta ne ovat olleet pelättyä pienempiä. Kesän kynnyksellä kurkitaan jo innokkaasti nousuun, ja ennusteet lupaavat jopa ennätysmäistä kasvua.

Koronavirus ei häviä, mutta me opimme elämään sen kanssa. Se ei enää hallitse elämää samoin kuin viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Sulateltavaa riittää silti, sen verran rankka ja pitkäaikainen on kokemus ollut. Rasitus on hetkellinen, mutta se jättää pitkät poliittiset ja taloudelliset jäljet.

Tulevaisuuteen katsovilla rahoitusmarkkinoilla korona ei ole määrittänyt kulkua enää aikoihin, vaan sijoittajat suunnistavat esimerkiksi elvytystä, rahoituspaketteja ja korkotasoa lukien.

”Elvytys ja rahoituspaketit toki johtuvat koronasta, mutta esimerkiksi korkotaso oli matala jo aiemminkin.”

Koronavuosi on osaltaan kasvattanut yksityissijoittamista. Kotona on aikaa tutkailla markkinoita, rahaa on jäänyt säästöön.

”Traderissa meillä on hurjat kasvuluvut. Ihan uusia asiakkaita tulee koko ajan, sellaisia, jotka eivät ole koskaan aiemmin sijoittaneet. He haluavat päättää itse sijoituskohteet ja ottaa vastuun tappioista ja voitoista.”

Niemisvirta toivoo, että ”vaurastuminen olisi vihdoin ja viimein arkipäiväistynyt Suomessa”.

Siltä se alkaa näyttää.

”Nuoret miettivät nämä jutut eri tavoin kuin suuret ikäluokat”, Niemisvirta sanoo.

Millenniaalien ja z-sukupolven käsitys oman talouden hoidosta muotoutuu aivan eri oloissa kuin suurten ikäluokkien. Diginatiivit klikkailevat maailman eksoottisillakin markkinoilla kuin kotonaan. Sijoittaminen on aiempaa helpompaa ja kulut pienempiä. Jo pienillä summilla pääsee alkuun.

Niemisvirta näkee varallisuuden kerryttämisen osana normaalia elämää. Eikä se ole edes oikeastaan uutta suomalaisille.

”Suomalaiset ovat sijoittaneet velkavivulla läpi vuosikymmenten eli ottaneet velkaa asunnon ostoon. Nyt säästäminen vain siirtyy uusiin omaisuuslajeihin.”

Asunnon ostoa voi pitää sijoittamisen sijasta kodin hankkimisena, mutta on se silti varallisuuden kerryttämistä.

”Tämä on ollut tietynlainen sukupolviherätys.”

”Kyllä moni on ajatellut, että koti on sitten arvokas perintönä.”

Niin se olikin aina 2000-luvun alkuvuosiin, kunnes muuttoliike alkoi romahduttaa asuntojen arvoa.

”Uskon, että tulevaisuudessa moni asuu vuokralla ja sijoittaa rahaa, joka olisi aiemmin käytetty asuntolainan lyhennyksiin.”

Yhteiskunnan tasolla liikkuvuus lisääntyisi, kun omaisuus ei olisi sidottu yhdelle paikkakunnalle. Yksilölle säästäminen on keino vaikuttaa tulevaisuuteen ja lisätä valinnanmahdollisuuksia.

”Kun ihminen ottaa vastuuta vaurastumisestaan, hän voi itse määrittää omaa tulevaisuuttaan. Silloin myös yhteiskunnan dynamiikka ja globaali kilpailukyky ovat paremmissa kantimissa”, Niemisvirta sanoo.

Rahoitusmarkkinoilla korona on karistettu, mutta monen alan liiketoiminnassa se on vielä arkea. Näin Mandatum Lifessakin, sillä liikkuminen on vielä rajoitettua.

Kohta on onneksi toisin.

”Syksyllä päästään toivottavasti takaisin normaaliin työelämään. Niin paljon kuin uskonkin digitaalisuuteen, niin isot asiakkuudet varsinkin kotimarkkinoiden ulkopuolella vaativat jalkatyötä.”

Tänä vuonna Sampo-konsernin omaisuudenhoitotoiminnot yhdistetään omaksi liiketoiminnoksi Mandatum-konserniin. Mandatum Asset Management -liiketoiminto tekee rahastoliike­toimintaa, täyden valtakirjan ja konsultatiivista varainhoitoa sekä omaisuudenhoitopalvelua Sampo-konsernille. Muutoksella haetaan kasvua.

Henkivakuutusten myyntiin korona on pukannut vauhtia, sillä pandemia on kasvattanut yrityksissä ymmärrystä riskistä. On tajuttu, että epäjatkuvuuksia tulee jatkossakin. Siksi niihin on parasta varautua.

”Että ihan oikeasti avainhenkilöt pitää vakuuttaa sekä sairauden, työkyvyttömyyden että kuoleman varalta, jos jotain sattuu. Uskon, että tämä on ollut tietynlainen sukupolviherätys ja että järkevän tason varautuminen jää päälle.”