Fearless Finns: Kehitystä laskutekniikkaan ja varusteisiin

Alppihiihdossa jokainen käännös on monen yksityiskohdan summa. Charlotte Henriksson kertoo Suomen alppimaajoukkueen blogissa, millaisiin laskuteknisiin asioihin alkukauden treeneissä on keskitytty.

Kuvat: Ski Sport Finland / Charlotte Henriksson

Mandatumin kumppani, alppihiihdon maajoukkue, kirjoittaa kauden aikana viikottaista Fearless Finns -blogia Mandatumin verkkosivuilla. Blogissaan urheilijat kertovat kilpailuista, harjoituksista ja huippu-urheilijan elämästä. Kaiken taustalla on alppimaajoukkueen periksiantamattomuus, kyky uusiutua, ja polttava halu pitää kiinni tavoitteista.

Biip biip biip” Herätyskello soi klo 6.10. Laitan laskukerrastot päälle, otan huikan vettä juomapullosta ja aloitan aamulämmittelyn. Selkä ja lonkat tuntuvat olevan jumissa edellisten laskupäivien jäljiltä, mutta vetreytyvät onneksi saadessaan liikettä. Syön aamupalan, pesen hampaat ja istun kymmenen minuutin automatkan hissien ala-asemalle. Kolmen gondolin jälkeen saavun Hintertuxin yläasemalle.

Aurinko paistaa vuoren takaa ja rinteen pinta on yön jäljiltä vielä rapsakassa kunnossa. Eteen aukeavat jo yhdeksän vuoden ajalta tutut maisemat Hintertuxin rinteistä. Kahden viikon leiri alkaa lähestyä loppuaan. 

Videot kovassa käytössä

Valmistautuminen kauteen on sujunut erinomaisesti. Ensin olin kuukauden Uudessa-Seelannissa leirillä, ja tätä kirjoittaessani olen Hintertuxissa. Hintertuxin leirin pääpainona on ollut laskea suurpujottelua. Sää ei suosinut meitä leirin alkupuolella ja tasapaino sekä uskallus joutuivat koetukselle, kun laskimme rataa sumussa. Päivien kuluessa sää parani, eikä rinteeseen voinut lähteä enää ilman aurinkorasvaa ja peililinssejä. Hyviä kelejä osasi arvostaa tavallista enemmän epävakaan sään jälkeen, ja suurpujottelu lähti kulkemaan oikein hyvin. 

Valmentajat kuvaavat treeneissä aina videopätkiä laskuista. Mielestäni on paljon helpompi hahmottaa korjattavat laskutekniset asiat, kun näkee oman laskun hidastettuna kuvaruudulta. Tekniikkani kehittyi leirin aikana eteenpäin, joten oli ihana fiilis nähdä videoissa kehityskaari. Keskityin treeneissä vaihtamaan paineen edellisen käännöksen ulkosukselta nopeammin tulevan käännöksen ulkosukselle ja pitämään laskuasennon edessä.

Käännän radan jyrkillä osuuksilla helposti liikaa, jolloin laskettu matka pitenee. Se ei tietenkään ole hyvä, kun tarkoitus on laskea rata mahdollisimman nopeasti läpi. Otin uudet monot käyttöön, ja ne ovat toimineet erittäin hyvin. Monojeni pohjakulmaa on muutettu vähemmän aggressiiviseksi viime kauteen verrattuna. Tämän ansiosta olen pystynyt aloittamaan käännöksen helpommin polvelta. Olen erittäin kiitollinen, että valmentajamme Johanna on kiinnittänyt laskutekniikan lisäksi huomiota myös varusteisiimme ja huomannut kyseisen epäkohdan.

Kovat kirittäjät

Suurpujottelu ei jäänyt Hintertuxissa ainakaan kirittäjistä kiinni, kun Itävallan kärkilaskijat Manuel Feller ja Fabio Gstrein olivat laskemassa samalla radalla kanssamme. He olivat valmistautumassa Söldenin maailmancupin avaukseen.

Oli upeaa päästä treenaamaan heidän kanssaan samalle radalle. Meininki oli aika pro-luokan tasoa, kun radalla oli henkilökuntaa tuplasti laskijoihin verrattuna, väliaikakelloja oli kaksi kappaletta ja startissa olivat sekä lähettäjä että starttialustat sauvoille.

Lukio päätökseen 

Suoritin lukioni loppuun ennen leirille lähtöä. On ollut mukavaa, kun ei ole tarvinnut stressata kouluasioista leirillä. Olen ehtinyt ottaa rennosti kiireisten päivien keskellä, kun aikaisemmin ne hetket menivät opiskeluun.

Leirin jälkeen suuntaan puoleksitoista viikoksi kotiin ja sitten Leville treenaamaan ja valmistautumaan tulevaan maailmancup-osakilpailuun. Olen pienestä asti pitänyt suurpujottelusta eniten, mutta odotan pujottelun laskemista innolla, sillä minulla on todella paljon motivaatiota parantaa pujotteluani. Levin maailmancup on yksi kauteni isoimpia kohokohtia. 

Mukavaa syksyä kaikille!

Charlotte Henriksson

@charlotte.henriksson