Arvokas porkkana
Palkitsemalla itseäsi voit ruokkia sisäistä motivaatiotasi ja tehostaa arjessa suoriutumista. Onnistuaksesi tarvitset arvot ja tavoitteen. Ilman merkitystä porkkana ei toimi.
Usein tuntuu, että arki täyttyy merkityksettömästä suorittamisesta, tylsistä rutiinitöistä ja aikaa vastaan taistelusta.
Kuukausiraportin laatiminen tai kirjanpidon läpikäynti eivät inspiroi, koska kokonaistavoite tuntuu turhan kaukaiselta. Joskus to do -lista vain kasvaa, kun akuutit käytännön asiat kiilaavat päivän agendan eteen. Joskus hommat jäävät kesken oman vapaauintitreenin tai lapsen luistelunäytöksen vuoksi. Vene odottaa edelleen pressun alla keväthuoltoa, kun uusi asiakkuus venyttää työpäiviä.
Puurtamisen, kiireen ja keskeneräisyyden keskellä unohdamme helposti, miten paljon saamme joka päivä aikaan. Motivaation, jaksamisen ja sitoutumisen kannalta olisi kuitenkin tärkeää osata pysähtyä onnistumisen ääreen.
Koska huomioit viimeksi omat aikaansaannoksesi? Entä muistitko palkita itsesi?
Lasse Seppänen on tietokirjailija sekä kestävyysharjoitteluun ja psyykkisen valmennukseen erikoistunut ammattivalmentaja, joka on erikoistunut ihmisten motivointiin sekä käyttäytymisen muutokseen. Hänen mukaansa itseään palkitsemalla on mahdollista parantaa aikaansaamista jokapäiväisessä työssä ja tehokkuutta pitkällä aikavälillä.
Hän tietää myös, ettei itsensä palkitseminen ole kiireen keskellä helppoa. Tavoitteiden asettaminen ja palkintojen määrittely vaativat kurinalaista itsensä johtamista.
Nivo tavoitteet päivittäiseen tekemiseen
Seppänen muistuttaa heti alkuun, että tuloksellisen itsensä palkitsemisen tulisi palvella tavoitteiden toteutumista pitkällä aikavälillä.
”Urheilija esimerkiksi voi harjoitella neljä tai jopa kaksitoista vuotta yhtä olympialaisten kilpailua varten. Se vaatii paljon sisäistä motivaatiota ja pitkäjänteisyyttä.”
Ihmisen mieli on kuitenkin rakennettu niin, että se haluaa välittömän mielihyvän.
”Eikä välitön mielihyvä ole vain huono asia, pitkässä projektissa tarvitaan sitäkin. Nopeat palkinnot, jotka saavat aikaan onnistumisen tunteen, luovat hyviä muistoja ja vahvistavat sitoutumista.”
Puurtamisen, kiireen ja keskeneräisyyden keskellä unohdamme helposti, miten paljon saamme joka päivä aikaan.
Seppäsen omista meriiteistä löytyy kuusi ampumahiihdon suomenmestaruutta ja kaksi triathlonin Ironman-täysimatkaa. Hän tietää, että isot tavoitteet saavutetaan askel kerrallaan.
”Pitkän aikavälin tavoitteiden saavuttaminen vaatii kykyä omistautua ja sitoutua myös lyhyellä aikavälillä. Siksi tavoitteet on tärkeää nivoa päivittäiseen tekemiseen.”
Seppänen käyttää apuna yksinkertaista päiväharjoitusta: Aamulla hän kysyy itseltään, mitkä kolme tärkeää tekoa hän haluaa tänään toteuttaa. Illalla hän kysyy, saiko hän toteutettua ne. Harjoituksessa ei ole kyse itsensä ylittämisestä, vaan arkisesta aikaansaamisesta ja sen huomioimisesta. Kyse on pienistä käytännön teoista, joiden tärkeys liittyy siihen, että ne ovat omien arvojen mukaisia.
Ja nyt ollaan Seppäsen mukaan itsensä palkitsemisen ytimessä. Arvoissa.
Nivo palkinto merkityksellisyyteen
Seppänen sparraa myös yrityksiä motivaation ja tavoitteiden tuloksekkaaseen johtamiseen. Hän muistuttaa, että tehokkuus ei ole koskaan itseisarvo. Vääriäkin asioita voi tehdä tehokkaasti.
Aikaansaamisen sijaan Seppänen lähtee liikkeelle astetta syvemmältä, siitä mikä elämässä on ylipäätään palkitsevaa:
Mitä haluat saada elämässäsi aikaan?
Miten saat sen aikaan?
”Itsensä palkitsemisen ei pitäisi olla suoritus- vaan merkityskeskeistä. Siksi palkitsemisen tulisi aina perustua arvoihin, niin yritys- kuin yksilötasolla. Tavoite ja toimintasuunnitelma määräytyvät niiden pohjalta.”
Vaikka entinen huippu-urheilija on ylpeä omista saavutuksistaan, varastossa lojuvat pokaalit eivät ole tehneet hänen elämästään parempaa – niiden tavoittelu on.
”Pelkkä tavoitteiden asettaminen kehittää mielen lujuutta. Niihin pyrkiminen vaatii sinnikkyyttä ja sitoutumista. Itseäsi palkitsemalla esität evidenssiä siitä, että olet elänyt merkityksellistä elämää ja sinulla on ollut kyvykkyyttä tavoitella sitä.”
Jousta tavoitteen suunnassa
Arjen kiireessä ja tehokkuuden tavoittelussa voi tulla vauhtisokeus: mieli haluaa koko ajan lisää, palkinnot suurenevat, ulkoiset vaatimukset kasvavat.
”Hallinnan tunne on tärkeä. Tarvitaan luottamus siihen, että voit saavuttaa tavoitteet. Tavoitteiden pitää olla realistisia.”
On myös osattava joustaa, sillä työ ja elämä eivät ole suoraviivaisia. Arjessa suoriutuminen ei ole myöskään aina kiinni omasta tekemisestä. Tavoitteet päivittyvät. Asiakkuudet elävät. Lapset sairastuvat. Deadlinet siirtyvät. Kodin remonttitarpeet yllättävät.
Tehokkuus ei ole itseisarvo. Vääriäkin asioita voi tehdä tehokkaasti.
”Hallinnan tunteen säilyttäminen vaatii vahvaa ja joustavaa mieltä. Joustavuus on tärkeä psykologinen taito, sillä se auttaa hyväksymään muutoksia, sietämään virheitä ja käsittelemään pettymyksiä.”
Seppänen puhuu mieluummin itsemyötätunnosta kuin armollisuudesta. Myötätunto ei tarkoita itsensä päästämistä helpolla, vaan sitä, että pystyy päivittämään tavoitetta ja itsensä palkitsemista tilanteen mukaan. Joustamaton mieli on altis murtumiselle ja luovuttamiselle.
Ruoki onnistumisen mahdollisuutta
Itsensä palkitseminen kääntyy haitalliseksi, jos se sokeuttaa ylittämään jatkuvasti omat voimavarat. Palkitseminen ei saa vähentää omaa hyvinvointia. Päinvastoin, sen tulisi lisätä sitä.
”Jos palkitseminen vahvistaa vain ulkoista motivaatiota, se heikentää sitoutumista pitkällä aikavälillä. Pelkän palkinnon perässä juokseminen johtaa helposti uuvahtamiseen ja epäonnistumiseen.”
On tärkeää osata tarkastella palkitsemisen vaikutusta pitkällä aikavälillä ja asettaa itselleen rajat. Se helpottuu, kun palkitseminen on kytketty omiin arvoihin.
”Merkityksellinen tekeminen motivoi ja palkitsee sisäisesti joka päivä. Yritän olla päivittäin kiitollinen siitä, että olen pystynyt tekemään itselleen tärkeitä asioita. Kun pääsen pidemmän aikavälin tavoitteisiin, voin vahvistaa motivaatiota ulkoisilla palkinnoilla.”
Eli miten motivoinnin asiantuntija palkitsee itseään?
”Liitän palkitsemisen siihen, mikä omassa arjessani on merkityksellistä, kuten lukemiseen. Palkitsen itseni usein kirjalla.”
Palkinto vahvistaa Seppäsen halua oppia, mikä kannustaa häntä elämään entistä enemmän omien arvojensa mukaista elämää. Syntyy itseään ruokkiva positiivinen kehä, joka vahvistaa luottamusta omiin kykyihin ja tukee onnistumista pitkällä aikavälillä.
Seppänen näkee arvoihin perustuvan itsensä palkitsemisen myös tapana osoittaa itsekunnioitusta.
”Palkitseminen on yksi tapa muistuttaa itseään siitä, että on tehnyt töitä saavuttaakseen jotain itselleen tärkeää. Nämä ponnistelut on tärkeää rekisteröidä. Ne lisäävät motivaatiota.”