Allokaationäkemys: Rotaatiota ja koronlaskuja

Tunnelmat jatkuvat markkinoilla edelleen epävarmoina. Korkojen lasku voi kuitenkin tuoda sijoittajille nyt piristystä.

Heinäkuun lopulla alkanut epävarmempi markkinatunnelma on jatkunut syyskuussa. Osakemarkkinat nousivat voimakkaasti elokuun pohjilta aina syyskuun ensimmäisiin päiviin saakka, kunnes Yhdysvaltojen talousluvuista aiheutuneet huolet lähettivät osakemarkkinat jälleen laskuun. Lasku pysähtyi kuitenkin Yhdysvaltojen syyskuun inflaatiolukuihin, jotka hälvensivät markkinoiden huolta talouden tilanteesta. Tästä huolimatta markkinoiden odotettua hintaheiluntaa mittaava VIX-indeksi jatkaa edelleen heinäkuun puolivälistä alkaneella korkeammalla tasolla, mikä osaltaan indikoi osakemarkkinoiden kohonnutta epävarmuutta. 

Kohonneesta epävarmuudesta kielii myös se, että heinäkuun jälkeen alkuvuonna vahvasti tuottaneet teknologiaosakkeet eivät ole enää nousseet yhtä terävästi ja toisaalta yleisesti defensiivisempinä mielletyt sektorit ovat pitäneet markkinoiden tuottokärkeä. Defensiivisten sektorien suhteellisesti parempi tuotto kertoo osaltaan myös markkinoiden Yhdysvaltojen talouteen kohdistuvista taantumahuolista. Markkinatoimijoiden defensiivisempää positioitumista voidaan osittain pitää vakuutuksena potentiaaliselle talouden hidastumiselle ympäristössä, jossa markkinoiden tuottoja on ajanut kapea joukko suhteellisen korkeasti hinnoiteltuja teknologiaosakkeita. 

Nykyisellään kymmenen suurinta yhtiötä muodostavat yli 20 prosenttia globaalista osakeindeksistä. Talouden sakatessa varsinkin osa kohtuullisen korkeasti arvostetuista suurimmista yhtiöistä saattaisi joutua kärsimään sekä vetää muuta markkinaa mukanaan alaspäin. Kesän aikana markkinoilla nähtiin jo isoa rotaatiota pois suurimmista teknologiayhtiöistä ja myös viime aikojen defensiivisten yhtiöiden suhteellinen ylituotto jatkaa markkinoilla samaa linjaa. Syksyn aikana osakemarkkinan suuntaa määrittää se, miten Yhdysvaltojen talous jatkaa kulkuaan ja onnistuuko maan keskuspankki laskemaan korkoja ilman taantumaa. 

Korkojen lasku voi tukea osakemarkkinoiden kehitystä

Yhdysvaltain keskuspankki laski syyskuun puolivälin kokouksessaan ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa sitten koronakriisin 2020. Fed aloitti laskusyklin ryminällä ja laski korkoja heti puolella prosenttiyksiköllä. Keskuspankin viesti talouden tilasta oli kuitenkin rauhoitteleva, mutta työmarkkinoihin liittyvät huolet korostuvat kommenteissa edelleen. Syyskuun tuoreimmat luvut Yhdysvaltojen työmarkkinoilta viittaavat edelleen työmarkkinoiden viilentymiseen, mutta talouden luvut muuten ovat edelleen pysyneet vähintään kohtalaisina. Markkinahinnoittelussa on loppuvuodelle vielä kolme 0,25 prosenttiyksikön koronlaskua, mikä tarkoittaisi sitä, että Fedin tulisi laskea ohjauskorkoaan 0,50 prosenttiyksiköllä toisessa loppuvuoden kokouksistaan. 

Euroopassa puolestaan keskuspankki EKP toteutti nykyisen koronlaskusyklinsä toisen korkojen laskun syyskuussa. Korkopäätöksen yhteydessä EKP toisti kantaansa siitä, ettei se sitoudu mihinkään tiettyyn polkuun korkomuutosten toteuttamisessa ja keskuspankin johtaja Christine Lagarde totesi ainoastaan suunnan olevan itsestään selvästi alaspäin. Kokouksen yhteydessä keskuspankki laski talouskasvuennustettaan hieman ja toisaalta korjasi inflaatioennustettaan hieman ylöspäin. Kokouksen jälkeen markkinoilla hinnoitellaan joulukuun seuraavaa korkojen laskua keskuspankkikokouksen yhteyteen.   

Koronlaskujen aloittaminen on ajanut myös korkomarkkinan tuottoja globaalisti ja esimerkiksi paremman luottoluokituksen joukkovelkakirjoja seuraava globaali indeksi on noussut toukokuun alusta katsottuna yli 8 prosenttia. Keskimäärin historiassa koronlaskusyklit ovat olleet myös osakemarkkinalle positiivinen ajuri ja erityisesti näin on ollut silloin, kun korkojen laskemiseen ei ole yhdistynyt taantumaa. Nykyisessä syklissä taantumaa ei toistaiseksi ole näköpiirissä, joten korkojen laskua voidaan pitää potentiaalisesti osakemarkkinoita tukevana tekijänä. 

Osakemarkkinoiden tilanne näyttää nyt neutraalilta

Nykyisessä ympäristössä näemme osakemarkkinan tilanteen neutraalina ja odotamme syksyn aikana markkinan hintaheilunnan mahdollisesti hieman kasvavan Yhdysvaltojen presidentinvaalien ja keskuspankkien ohjauskorkojen laskujen seurauksena. Markkinoiden kannalta korkojen lasku näyttäytyy nykyisessä ympäristössä enemmän positiivisena asiana, sillä makrotalouden luvut ovat nykyisellään kohtuullisia eikä talouden äkkijarrutus vaikuta todennäköisimmältä skenaariolta. Seuraamme kuitenkin talouden kehitystä erityisesti Yhdysvaltojen työmarkkinan näkökulmasta. Näkemyksemme mukaisesti nykyisestä ympäristöstä hyötyvät aiempaa laajemmat teemat ja sektorit, ja osakesalkkumme on edelleen globaaleja indeksejä laajemmassa hajautuksessa.

Osakemarkkinoilla odotetaan edelleen, jatkuuko heinäkuussa alkanut rotaatio muutamista eniten tuottoja vetäneistä teknologiaosakkeista poispäin vai jatkuuko näiden isojen yhtiöiden tuottokulku edelleen samanlaisena. Toistaiseksi markkinan kuumimmat teknologiayhtiöt eivät ole saavuttaneet heinäkuun huippujaan ja ovat suhteellisessa tuottovertailussa jääneet monille sektoreille sekä teemoille heinäkuun jälkeen. Osakesalkussamme positioitumisemme on ollut otollinen nykymarkkinaan nähden ja syyskuun alkupuolen aikana olemme suhteellisesti hyötyneet markkinan liikehdinnästä.

Korkosijoituksissa salkkumme on hyötynyt tämän vuoden korkojen laskun aikana kantamastamme korkeammasta korkoriskistä, ja korkosalkkumme suhteellinen tuotto on ollut tämän myötä hyvällä tasolla. Elokuun alkupuolen markkinaheilunnan yhteydessä korkojen laskettua vähensimme korkoriskiämme kotiuttaessamme voittoja positiostamme, mutta olemme edelleen hyötyneet korkoriskipositiostamme myös syyskuun alkupuolen aikana. Yhdysvaltalaisissa korkeamman luottoriskin yrityslainoissa riskilisät pysyvät edelleen kireällä ja olemme pitäneet positiossamme suojausta näiden lainojen heikentymistä vastaan.