Kahvia, kysymyksiä ja osinkopäätös
Mandatum Oyj:n ensimmäinen yhtiökokous 15. toukokuuta kokosi yhteen satoja yhtiön tulevaisuudesta kiinnostuneita osakkaita. Yleisö kehui kokousjärjestelyitä poikkeuksellisen onnistuneiksi ja pääsi kysymään mieltään askarruttaneita asioita yhtiön aikeista ja suunnitelmista.
Kuvat: Jussi Korkeela
”Urheilujuhlan tuntua”, kuvaili Mandatumin toimitusjohtaja Petri Niemisvirta – eikä hän ollut väärässä.
Tunnelma oli paitsi odottava myös historiallinen: Mandatumin ensimmäinen yhtiökokous pörssilistattuna yhtiönä alkaisi puolentoista tunnin kuluttua Helsingin Messukeskuksessa, ja satoja paikalle tulleita osakkaita luonnollisesti kiinnosti, mitä yhtiölle kuului ja mihin se suuntaa tulevaisuudessa.
Mutta koska isoja asioita ei pohdita tyhjin vatsoin, ensin juotiin kahvit ja naposteltiin kauniisiin puuastioihin aseteltuja pikkusuolaisia ja makeita herkkuja. Tarjolla oli muun muassa härkärilletteä ja piparjuurikreemiä saaristolaisleivällä, siikacevicheä ja lakritsimacaroneja. Kahvikuppi kädessä osakkaat kiertelivät ja tutustuivat esittelypisteillä Mandatumin tarjontaan, kuten Trader-kaupankäyntipalveluun, sekä vuosikertomukseen, osakasluetteloon ja yhtiökokousaineistoon.
Yhtiökokouksen tarjoilut olivat kohdillaan.
Ensimmäinen kerta houkutteli
Kokouksen järjestäminen messuhallissa selittyy sillä, että Mandatum on runsaalla 220 000 osakkeenomistajallaan Suomen neljänneksi omistetuin yhtiö. Kyse on siis niin kutsutusta kansanosakkeesta, ja se näkyy. Väkeä oli paikalla vauvasta vaariin, ja asuvalinnat vaihtelivat farkuista ja shortseista jakkuihin ja pukuihin.
Outi ja Matti Byckling saapuivat Pasilaan Keravalta. Outi Byckling tuli omistajaksi Sampo-osakkeidensa kautta, ja Matti Byckling osti Mandatumia listautumisen jälkeen. Piensijoittajapariskunta käy omistamiensa yhtiöiden kokouksissa silloin, kun se omiin aikatauluihin sopii.
”Tietysti kun tämä on Mandatumin ensimmäinen yhtiökokous, se oli yksi ajuri”, Matti Byckling kertoi.
Erityisesti kiinnostivat toimitusjohtajan katsaus ja visiot tulevaan. Kumpikin sanoi suhtautuvansa luottavaisesti Mandatumin tulevaisuudennäkymiin.
Kasvua myös Suomen ulkopuolelta
Ennen varsinaisen kokouksen alkua kahvittelijat saivat kuulla toimittaja Peter Nymanin juontaman paneelikeskustelun, jossa eri liiketoiminta-alueiden edustajat kävivät läpi Mandatumin tarjontaa, tilannetta, tulevaisuutta ja liiketoimintamallia. Toimitusjohtaja Niemisvirta kehui lokakuisen listautumisen sujuneen erittäin hyvin, kiitos pitkää päivää painaneen henkilökunnan.
Paneeliin osallistui Mandatumin liiketoiminta-alueiden ja yhtiön johtoa.
Jatkossa kasvua tavoitellaan toimitusjohtajan mukaan pääomakevyistä eli vähän pääomaa sitovista tuotteista, kuten varainhoidosta sekä yritysten lisäeläkkeistä ja riskivakuutuksista. Hän sanoi Mandatumin onnistuneen erinomaisesti erityisesti palveluiden ristiinmyynnissä: yli 70 prosenttia varainhoitoliiketoiminnan uusista asiakkaista on tullut viime vuosina yrityskontaktien kautta. Yhtiö hakee kasvua enenevässä määrin myös Suomen ulkopuolelta.
”Arvoa osakkeenomistajille haetaan muun muassa hyvän myynnin ja asiakastyytyväisyyden kautta”, hän lupasi.
Yleisö pääsi esittämään panelisteille kysymyksiä ja kommentteja. Kiitosta toi muun muassa se, että kokous järjestettiin suomeksi. Kysyjiä kiinnostivat esimerkiksi mahdollisuus nollakorkoaikaan palaamisesta ja sen vaikutuksista, laskuperustekorkoisesta liiketoiminnasta vapautuva pääoma sekä mahdolliset yritysostoaikeet.
Toimitusjohtaja Niemisvirta huomautti, ettei yritysostoaikeita voi spekuloida julkisesti. Hän kuitenkin vakuutti, että kiinnostavia kohteita arvioitaessa käyttöön valjastetaan kaikki osaaminen.
”Melkein hypeä”
Kun varsinainen yhtiökokous alkoi, valkokankaalle heijastettiin tietoisku Mandatumin ydintoiminnasta menevän musiikin säestämänä.
Kokouksen avauksessa hallituksen puheenjohtaja Patrick Lapveteläinen kehui Mandatumin suoriutumista haastavana pörssivuotena erittäin onnistuneeksi ja sanoi yhtiön saaneen listautumisen yhteydessä osakseen paljon positiivista mediahuomiota, ”melkein hypeä”.
”Sijoittajien suuri kiinnostus yhtiötä kohtaan oli kuitenkin paras kiitos ja osoitus sijoittajatarinamme vetovoimasta ja uskosta yhtiöön”, hän totesi ja muistutti Mandatumin saaneen listautumisen yhteydessä noin 16 000 uutta omistajaa.
Sitten kokouksen puheenjohtajaksi valittu Pauliina Tenhunen alkoi viedä kokousta eteenpäin. Suurta jännitystä ei ollut luvassa, sillä yhtiökokoukselle tehtävien esitysten tiedettiin jo ennakkoäänten perusteella tulevan hyväksytyiksi, ellei joku paikalla oleva vaatisi jostakin esityksestä äänestystä.
Tietoturvaa, vastuullisuutta ja konttoriverkostoa
Sekä Lapveteläinen avauksessaan että toimitusjohtaja Niemisvirta katsauksessaan nostivat esiin tavoitteen tuottaa arvoa niin asiakkaille kuin omistajillekin. Tavoitetta pönkitettiin konkreettisella luvulla: Mandatum aikoo vuosina 2024–2026 maksaa omistajilleen kumulatiivisesti yhteensä 500 miljoonan euron edestä osinkoja. Lisäksi yhtiö lupasi pitää huolta työntekijöistään.
”It’s all about people”, Niemisvirta painotti. “Ilman osaavia ja tyytyväisiä työntekijöitä meillä ei ole tyytyväisiä asiakkaita.”
Kysymyksissään osakkaat kaipasivat johdolta muun muassa näkemystä konttoriverkoston ja Mandatumin osaomistaman, tanskalaisen Saxo Bankin tulevaisuudesta, yritysostoihin suhtautumisesta sekä tietoturvasta huolehtimisesta.
Mandatumin hallituksen jäsenet esittäytyivät yhtiökokouksessa. Kuvassa hallituksen jäsen Jukka Ruuska.
Eräs osakas kysyi ESG- eli vastuullisuusasioista. Niemisvirta korosti, että Mandatum voi vaikuttaa nimenomaan sijoituskohteidensa kautta, sillä sen oman toiminnan päästöt ovat rahoituspalveluyrityksille tyypillisesti vähäiset.
Hänen mukaansa sijoitustoiminnan ESG-raportoinnin laadukkuudesta kertoo muun muassa sijoittuminen Suomen toiseksi parhaaksi yhteisövarainhoitajaksi SRF Researchin asiakastutkimuksessa.
”Jos aikoo olla tässä liiketoiminnassa mukana, näiden asioiden on oltava kunnossa.”
Kun kokous hieman ennen iltapäiväneljää nuijittiin päättyneeksi, Mandatumilla oli uusi hallitus ja osakkailla paljon tietoa omistamansa yhtiön aikeista – sekä pian taskussaan hallituksen esityksen mukaiset osingot, 0,33 euroa osakkeelta.
Mikä ja miksi?
-
Yhtiön pitkästä historiasta huolimatta Mandatumin yhtiökokous oli ensimmäinen listayhtiönä, koska yhtiö listautui pörssiin vasta lokakuussa 2023. Sitä ennen se oli osa Sampoa.
-
Yhtiökokous on osakeyhtiön ylin päättävä toimielin, jota määrittelevät sekä osakeyhtiölaki että yhtiöjärjestys.
-
Kokouksessa osakkailla on mahdollisuus olla mukana päättämässä kokouskutsussa määritellyistä asioista sekä saada tietoa yhtiön tilanteesta.
-
Yhtiökokous vahvistaa tilinpäätöksen ja päättää taseen osoittaman voiton käyttämisestä.
-
Lisäksi kokous myöntää vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle, päättää palkkioista sekä valitsee hallituksen jäsenet ja tilitarkastajan.
-
Osakkeenomistajilla on yhtiökokouksessa ääni- ja kyselyoikeus joko henkilökohtaisesti tai edustajansa välityksellä.
-
Pääsääntöisesti jokainen yhtiön osake oikeuttaa yhteen ääneen.