Viikkokatsaus 9.10.2023: Korkeisiin korkoihin kannattaa tottua

Vuoden 2023 viimeinen neljännes käynnistyy vedenjakajalla. Yhdysvaltojen talouskasvuun on ilmaantunut pieniä säröjä kuluttajien aiemmin vahvan aseman lievän heikentymisen myötä. Samaan aikaan Eurooppa kamppailee heikon talouskehityksen ja korkeiden korkojen kanssa ja Kiinaa kiusaavat kiinteistösektorin haasteet.

Maailma totuttelee edelleen uuteen korkeampien korkojen maailmaan, ja odotukset pian laskevista ohjauskoroista ovat jälleen siirtyneet eteenpäin. Markkinan epävarmuus on kuitenkin edelleen suurta, ja odotukset ohjauskoroista elävät jatkuvasti. Syksy on rauhallisen kesän jälkeen tuonut sijoitusmarkkinoille lievää hermoilua ja hintaheiluntaa, mikä on näkynyt pitkissä valtionlainoissa, jotka romahtivat Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien nostettua ohjauskorkoaan syyskuussa. Yhdysvaltojen ultrapitkät valtionlainat ovat romahtaneet jo noin 50 prosenttia huippulukemistaan.

Sen sijaan high yield- ja seniorilainat ovat edelleen hyvässä tilanteessa vuoden alkuun verrattuna pienestä notkahduksesta huolimatta. Korkosijoitusten rajut muutokset kielivät muutoksesta sijoitusympäristössä: valtionlainat eivät enää tarjoa samanlaista turvaa, eikä korkojen ja osakkeiden välinen tasapainottelu enää suojaa sijoitussalkkua niin kuin hyvin matalien korkojen aikana.

Uusi vanha normaali

Markkinoilla on jouduttu nyt hyväksymään, että keskuspankit eivät lähdekään laskemaan korkoja kovin nopealla aikataululla niin kuin optimistisesti alun perin toivottiin.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin puheenjohtaja Jay Powell kertoi syyskuun korkokokouksessa, että korot tulevat pysymään korkealla vielä pitkän aikaa. Vaikka Powell ja Fed ovat toistaneet samaa viestiä jo vuoden ajan, tällä kertaa markkinareaktio oli aiempaa vahvempi.

Inflaatio on hidastunut tasaisesti kuluneen vuoden aikana, mutta viimeisimmät luvut kertoivat hintojen kääntyneen taas kiihtyvään nousuun. Näiden uutisten valossa Fedin lupaus pitkään jatkuvasta kireästä rahapolitiikasta lienee perusteltua.

Euroopassa puolestaan keskuspankki EKP on vaikeamman päätöksen edessä. Mikäli euroalueen talous alkaa toden teolla kyykkäämään, korkotasoa saatetaan alkaa laskemaan nopeallakin aikataululla. Aiemmin markkinoilla uumoiltiin, että Yhdysvalloissa lasketaan korkoja ensin, mutta nyt ennuste on kääntynyt toisinpäin. Toistaiseksi rahapolitiikka kuitenkin pysyy kireänä myös Euroopassa.

Taloussyklin kello lähestyy iltaa

Rahapolitiikka ja inflaatio vaikuttavat talouskasvuun, mutta kukaan ei tiedä millä aikataululla tai mikä talouden lopullinen suunta on. Viime viikolla saadut ostopäällikköluvut Saksan ja USA:n teollisuustilauksista kertoivat, että uusien tilausten määrä on nousussa, mikä tietää taloudelle hyvää. Samalla kun teollisuusluvut ovat parantuneet, palvelualojen luvuissa voi havaita hieman pehmeyttä.

Öljyn hinta on noussut viime aikoina nopeasti, ja se on laskenut polttoaineen kysyntää Yhdysvalloissa. Kysynnän laskun voi tulkita merkkinä yhdysvaltalaisen kuluttajan tilanteen heikentymisestä. Jatkuessaan öljyn hinnan nousu heijastuu myös muihin hyödykkeisiin, koska niiden tuotantoon ja logistiikkaan tarvitaan polttoainetta.

Yhdysvaltojen yksityisen kulutuksen tasoa kuvaavat luvut ovat tällä hetkellä erityisen mielenkiintoisia, koska maan talouskasvu nojaa pitkälti maan sisäiseen vahvaan kysyntään. Mikäli amerikkalaiskuluttajan korona-aikana keräämät säästöt ja kulutuskyky alkavat heikentyä, maan talous voi alkaa natista liitoksissaan. Tästä on alettu nähdä viitteitä heikentyneen kysynnän ja esimerkiksi kasvaneen luottokorttivelan muodossa.

Korkosijoitusten preemiot ovat nousussa

Sijoitusympäristö on muuttunut dramaattisesti reaalikorkojen nousun myötä. Sen keskeinen vaikutus on, että korkosijoitukset ovat houkuttelevampi vaihtoehto yhä useammalle sijoittajalle. Vähäriskisten sijoituskohteiden houkuttelevuuden noustessa riskisempien sijoituskohteiden riskipreemion on noustava. Toisin sanoen sijoittajat vaativat sijoituskohteilta korkeampaa tuottoa uudessa ympäristössä.

Valtionlainojen kohdalla puhutaan aikapreemiosta, jonka sijoittaja vaatii pidemmistä lainoista. Nimitys tulee siitä, että mitä pidempi duraatio eli takaisimaksuaika lainassa on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä korkotason muutos tulee vaikuttamaan sen tuottoihin.

Mitä preemioiden nousu tarkoittaa korkomarkkinoille?

Lyhyellä aikavälillä valtioiden odotetaan laskevan liikkeelle runsaasti joukkovelkakirjoja, etenkin Yhdysvalloissa. Samaan aikaan kyseisten lainojen kysyntä on kuitenkin heikkoa sijoittajien odottaessa korkojen edelleen nousevan. Tällöin on mahdollista, että korkokäyrä, eli lyhyiden ja pitkien korkojen erotus, kääntyisi nousuun, jolloin pitkien lainojen tuotto-odotus kasvaisi.

Ilmiön varjopuolena on, että historiallisesti korkokäyrän jyrkentyminen on ennakoinut taantumaa.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 9.10

Saksa

Teollisuustuotanto (v/v)

Elokuu

-2.2 %

Ke 11.10.

USA

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Syyskuu

-

To 12.10.

Iso-Britannia

Teollisuustuotanto (v/v)

Elokuu

0.4 %

To 12.10.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Syyskuu

-

To 12.10.

USA

Pohjainflaatio (v/v)

Syyskuu

4.3 %

Pe 13.10.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Elokuu

-2.2 %

Pe 13.10.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Lokakuu

68.1

Lähde: Bloomberg