Viikkokatsaus 17.4.2023: Hengähdystauko

Markkinoilla ei nähty suurempia liikahduksia suuntaan kuin toiseenkaan. Viime viikon kiinnostavimmiksi tapahtumiksi nousivatkin Fedin kannalta oleelliset datajulkistukset sekä nyt erityisen odotetut Yhdysvaltojen pankkisektorin alkuvuoden tulokset.

Sijoitusmarkkinoilla viime viikko oli varsin rauhallinen. Osakemarkkinoilla ei nähty merkittäviä liikkeitä, mutta markkina kehittyi varovaisen positiivisesti. Korkotaso hivuttautui hiukan ylöspäin, mikä heijastui negatiivisesti valtionlainojen tuottoihin. Dollari on viime aikoina heikentynyt suhteessa euroon ja valuuttapari päätti viikon vaihtokurssilla 1,10.

Viime viikolla saatiin Yhdysvaltojen talouskehityksen sekä erityisesti inflaation ja siten keskuspankin eli Fedin rahapolitiikan suunnan kannalta oleellisia datajulkistuksia.

Viime viikolla saadun datan mukaan Yhdysvaltojen inflaatio maltillistui maaliskuussa hieman odotuksia enemmän +5,0 prosenttiin, kun helmikuussa kokonaisinflaatio oli +6,0 prosenttia. Energian hinnan vaikutus inflaatioon oli negatiivinen, eli siis inflaatiota laskeva. Energian ja ruoan hinnasta puhdistettu inflaatio eli ydininflaatio sen sijaan kiihtyi aavistuksen +5,6 prosenttiin (helmikuussa +5,5 prosenttia). Ydininflaatio, jota keskuspankit perinteisesti seuraavat tarkemmalla silmällä, vaikuttaa sitkeältä, ja se pitääkin yllä odotuksia vielä yhdestä, eli 0,25 prosenttiyksikön nostosta ohjauskorkoon. Markkinat odottavat silti edelleen korkojen kääntyvän Yhdysvalloissa laskuun vielä tämän vuoden lopulla.

Michiganin yliopiston kyselyn mukaan kuluttajien odotukset seuraavan vuoden keskimääräisestä inflaatiosta lisääntyivät tuntuvasti +4,6 prosenttiin (aiemmin +3,6 prosenttia). Pitkän aikavälin inflaatio-odotukset säilyivät kuitenkin muuttumattomina. Aiemmin kuluttajien inflaatio-odotukset ovat pysyneet toteutuneeseen inflaatioon nähden verrattain matalalla. Kiinnostavaa onkin, miksi kuluttajat ovat alkaneet odottaa korkeampaa inflaatiota nyt, kun toteutunut inflaatio on ollut jo hetken aikaa laskussa. Yksi mahdollinen selitys on se, että nousseiden hintojen vaikutus alkaa tuntua yhä enemmän keskiluokan arkipäivässä.

Viime viikolla saatiin myös Yhdysvaltojen vähittäismyyntiä kuvaavaa dataa. Vähittäismyynti supistui maaliskuussa odotuksia vähemmän verrattuna edellisvuoteen. Vähittäismyynti, pois lukien autot ja bensiini, supistui -0,3 prosenttia, kun odotuksissa oli -0,6 prosenttia. Lukujen julkistuksen jälkeen korkotaso nousi hieman, kun pelättyä myönteisempi kehitys vahvisti odotuksia ohjauskoron nostosta keskuspankin toukokuun kokouksessa.

Odotuksia parempia tuloksia pankkisektorilta

Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi käynnistyi Yhdysvalloissa viikon päätteeksi pankkisektorin tuloksilla. Citigroup, J.P. Morgan ja Wells Fargo raportoivat kaikki odotuksia paremmat tulokset. Tulokset olivat helpotus, sillä ne tukevat käsitystä siitä, että amerikkalaispankkien haasteissa on kyse nimenomaan pienten pankkien haasteista. Pienempien pankkien ahdinko voi jopa tukea isompien pankkien liiketoimintaa, sillä kun talletuksia vedetään nyt pois pienistä pankeista, niitä siirretään nimenomaan isoihin pankkeihin rahamarkkinarahastojen lisäksi. Esimerkiksi J.P. Morgan kertoi talletuksia tulleen sisään vahvasti.

Tuloskausi pääsee vauhtiin toden teolla nyt alkaneella viikolla. Yleisellä tasolla tulosten odotetaan supistuneen ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Aiemmin tuloksiin paljolti vaikuttaneen energiasektorin vaikutus koko markkinan tuloskasvuun on laimentunut.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 17.4

USA

New yorkin teollisuuden luottamus

Huhtikuu

10.8

Ti .18.4

Saksa

Zew indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Huhtikuu

15.1

Ke 19.4

Britannia

Kuluttajahinnat v/v

Maaliskuu

9.8 %

Ke 19.4

Britannia

Tuottajahinnat v/v

Maaliskuu

12.7 %

Ke 19.4

Euroalue

Inflaatio

Maaliskuu

6.9 %

To 20.4

Saksa

Tuottajahinnat v/v

Maaliskuu

10.0 %

To 20.4

Euroalue

Kuluttajien luottamus

Maaliskuu

-18.5

Pe 21.4

Euroalue

Ostopäällikköindeksi

Maaliskuu

54.0

Pe 21.4

Iso-britannia

Vähittäistavarkauppa

Maaliskuu

-3.0 %

Pe 21.4

Saksa

Ostopäällikköindeksi

Maaliskuu

52.9

Pe 21.4

Iso-britannia

Ostopäällikköindeksi

Helmikuu

52.4

Pe 21.4

USA

Ostopäällikköindeksi

Maaliskuu

49.2

Lähde: Bloomberg