Viikkokatsaus 7.8.2023: Mitä kesällä tapahtuikaan?

Jäikö markkinoiden seuraaminen loma-aikaan vähemmälle? Viikkokatsauksen teemaversiosta saat nopean katsauksen kesän oleellisiin tapahtumiin sijoittajille.

”Verrattain rauhallinen”. Nuo kaksi sanaa tiivistävät hyvin kesän sijoittajan näkökulmasta. Kesäajalle ei sattunut sen suurempia tapahtumia eikä markkinoita hetkauttavia uutisia saatu keskuspankkien kokouksista tai datajulkistuksistakaan. Myöskään kesällä alkanut tuloskausi ei ole tarjoillut suurempia yllätyksiä. Sijoittajien kukkamultaan istutettiin kuitenkin muutamia siemeniä, joiden kehitystä kannattaa pitää silmällä.

Yhdysvallat vs. Eurooppa – kisa jatkuu

Vuoden alussa Eurooppaa painottanutta sijoittajaa hymyilytti, kun Euroopan talousluvut yllättivät positiivisesti ja rapakon toisella puolella yllätykset olivat lähinnä negatiivisia. Kesän aikana tilanne kuitenkin kääntyi päinvastoin.

Yhdysvaltojen heinäkuussa julkaistut kesäkuun inflaatioluvut olivat odotettua parempia eli matalampia ja hyviä merkkejä Yhdysvaltojen talouden tilasta on tippunut läpi kesän. Talous kasvoi Yhdysvalloissa vauhdikkaasti toisellakin kvartaalilla eikä aiemmin odotettu taantuma tämän vuoden loppupuolikkaalla näytä enää todennäköiseltä. Vahvoja lukuja saatiin myös uusimmasta työllisyysraportista ja myös aiemmin kärvistelleen asuntomarkkinan lasku näyttäisi pysähtyneen, ellei jopa saavuttaneen käännöspisteen.

Euroopassa tuoreimmat talousluvut ovat olleet odotettua synkempiä, varsinkin teollisuuden ostopäällikköindeksit, joista saadaan yleensä osviittaa tulevasta kehityksestä. Pieniä viitteitä toki paremmastakin on, mutta Euroopan talouden tila näyttää nyt synkeältä.

Vaikka Euroopan ja Yhdysvaltojen taloudet ovatkin eriparisia, keskuspankit molemmin puolin Atlanttia jatkoivat valssiaan samaan tahtiin. Heinäkuun lopulla pidetyissä kokouksissaan niin Euroopan keskuspankki (EKP) kuin Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed) nostivat ohjauskorkojaan odotetusti. Molemmat keskuspankit olivat myös viestinnässään varovaisia ja kertoivat tekevänsä päätöksiä datan perusteella, eli myöskin markkinoiden odotusten mukaisesti.

Hyytyykö yhdysvaltalaisten kasvuosakkeiden veto?

Osakemarkkinat ovat jaksaneet kiivetä ylöspäin kesäkuumassakin. Erityisesti viime vuonna korkeista koroista kärsineet yhdysvaltalaiset kasvuosakkeet ovat olleet tämän vuoden voittajia. Kesän aikana niiden nousu on kuitenkin rauhoittunut, kun alkuvuodesta kasvu- ja erityisesti teknologiayhtiöitä vauhdittaneiden tekijöiden vaikutus on pikkuhiljaa hiipunut. Esimerkiksi inflaation voimakkain laskuvaihe alkaa olla takanapäin, korot ovat nousseet ja yhtiöiden arvostustasot ovat kiivenneet hurjiin lukemiin.

Kasvusektori pärjännyt kesän aikana hyvin myös Euroopassa, vaikkakin se on jäänyt Yhdysvaltojen noususta. Myös arvo-osakkeet ovat pärjänneet edelleen kohtuullisesti. Helsingin pörssi taas on jatkanut heikon kehityksen tiellä yhtiökohtaisten syiden vuoksi. Lisäksi kotimarkkinaamme on painanut heikosti pärjännyt teollisuussektori, joka on siellä vahvasti edustettuna.

Kiinassa talousdata on ollut odotuksia heikompaa, eikä maan palautuminen koronasta ole tapahtunut ihan toiveiden mukaisella vauhdilla. Kiina jatkaakin elvytyksen tiellä, mikä on tukenut kiinalaisosakkeita kesän aikana. Japanin osakemarkkinan kehitys on ollut viime aikoina verrattain vahvaa.

Korkomarkkinat ovat jatkaneet rauhallisina kesän aikana. Viime viikon lopulla nähtiin kuitenkin pitkästä aikaa isompaa heiluntaa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain valtionvarainministeriö ilmoitti laskevansa liikkeelle velkakirjoja eli bondeja tavallista runsaammalla kädellä tavoitteenaan kattaa budjettialijäämäänsä.

Kiinnostavia uutisia saatiin myös jo aiemmin viikkoa, kun luottoluokitusyhtiö Fitch laski liittovaltion luottoluokitusta tiistaina aiemmasta AAA-luokasta AA+-tasolle. Luokituksen laskua perusteltiin alkukesän velkakattosäädöllä, jonka aikana Yhdysvaltoja uhkasi jo maksukyvyttömyys. Viimeksi liittovaltion luottoluokitusta on laskettu vuonna 2011 Standard & Poor’sin toimesta vastaavan säädön seurauksena. Nyt enää yksi luottoluokitusyhtiö luokittelee Yhdysvallat AAA-luokkaan. Luokituksen lasku voi nostaa Yhdysvaltojen lainakuluja ja lisäksi esimerkiksi isoilla sijoittajilla voi olla sääntöjä, joiden mukaan sijoituksia voidaan tehdä vain AAA-luokkaisen maan valtionlainoihin. Tilannetta kannattaakin pitää silmällä.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 7.8.

Saksa

Teollisuustuotanto (v/v)

Kesäkuu

0.9 %

Ti 8.8.

Saksa

Inflaatio (v/v)

Heinäkuu

6.2 %

To 10.8.

USA

Inflaatio (v/v)

Heinäkuu

3.0 %

Pe 11.8.

Iso-Britannia

Bruttokansantuote (n/n)

Q2

0.1 %

Pe 11.8.

Iso-Britannia

Teollisuustuotanto (v/v)

Kesäkuu

-2.3 %

Pe 11.8.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Elokuu

71.6

Lähde: Bloomberg