Viikkokatsaus 10.6.2024: Ohjauskorko laski viimein

Viime viikon markkinatapahtumia väritti erityisesti Euroopan keskuspankin korkokokous, jossa kuultiin odotetun ohjauskoron laskun lisäksi euroalueen talousennusteet tuleville vuosille. Osakemarkkinoilla nähtiin pääsääntöisesti positiivista kehitystä.

Koska EKP:n päätös laskea ohjauskorkoaan yhdellä pykälällä oli jo etukäteen hinnoiteltu markkinoilla, markkinareaktiot jäivät maltillisiksi. Kokouksen lehdistötilaisuudessa EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde ei vahvistanut tehdyn päätöksen olevan alku pidemmälle laskuputkelle, mutta sanoi pitävänsä sitä kuitenkin todennäköisenä. Markkinoilla hinnoitellaan seuraavan koronlaskun ajoittuvan syyskuulle.

EKP nosti hieman kansantalouden kasvuennustettaan tälle vuodelle verrattuna maaliskuussa julkaisemiinsa lukuihin. Keskuspankki ennustaa nyt euroalueen talouden kasvavan 0,9 prosenttia tämän vuoden aikana ja 1,4 prosenttia vuoden 2025 aikana. Samalla myös inflaatioennustetta tälle ja ensi vuodelle nostettiin, mikä asettaa päätöksen laskea ohjauskorkoa hieman erikoiseen valoon. EKP odottaa euroalueen inflaation laskevan lähelle keskuspankin tavoitetta ensi vuoden aikana.

Yhdysvalloissa puolestaan julkaistiin työmarkkinadataa, jonka mukaan maahan syntyi toukokuussa peräti 272 000 uutta työpaikkaa, ja keskimääräiset tuntiansiot nousivat neljä prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Rahapolitiikan löysäämistä harkitsevalle keskuspankki Fedille luvut aiheuttivat päänsärkyä, koska odotettua vahvempi työmarkkina ylläpitää inflaatiopainetta. Siksi lukujen julkaisun jälkeen korot kääntyivät nousuun ja vahvistivat dollarin kurssia.

Fedin ensimmäisen koronlaskun ennustetaan tällä hetkellä ajoittuvan marras- tai joulukuulle, mutta mikäli työmarkkinat ja talouskasvu pysyvät vahvoina, paine ylläpitää kireää rahapolitiikkaa säilyy.

Positiivinen vire jatkuu osakemarkkinoilla

Japania lukuun ottamatta globaalit osakemarkkinat ovat nousseet viimeisen kuukauden ajan. Myös pitkään alamaissa ollut Helsingin pörssi on suoriutunut aiempaa paremmin. Myös kehittyvillä markkinoilla on nähty hivenen parempaa kehitystä, pois lukien Kiina, jonka osakemarkkinoiden kulku on parin viime viikon aikana ollut mollivoittoista.

Ostopäällikköindeksit indikoivat tällä hetkellä taloudellisen aktiviteetin piristyvän kautta linjan. Tutkimusyhtiö Markitin julkaisema komposiitti-indeksi, joka huomioi sekä tuotanto- että palvelusektorit, oli yli 50 niin Euroopassa, Yhdysvalloissa kuin Kiinassa, mikä kielii luottamuksesta tulevaisuuden näkymiin.

Korkopuolella tuotto-odotukset ovat edelleen keskimäärin korkealla tasolla korkeana pysyneen korkotason ansiosta.

Kokonaisuudessaan markkinasentimentti on tällä hetkellä hyvä, ja markkinoiden tunnelmat ovat pysyneet rauhallisina koko vuoden ensimmäisen puoliskon ajan. Yltiömäinen positiivisuus saattaa kuitenkin luoda markkinoille myös haasteita, mikäli tunnelma kääntyisi yllättäen.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ke 12.6.

USA

Pohjainflaatio (v/v)

Toukokuu

3.6 %

Ke 12.6.

USA

Keskuspankin korkopäätös

Kesäkuu

5.25 %-5.5 %

To 13.6.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Huhtikuu

-1.0 %

Pe 14.6.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Kesäkuu

69.1

Lähde: Bloomberg