Viikkokatsaus 16.9.2024: Vastaako korkokokous markkinoiden odotuksiin?

Euroopan keskuspankki EKP laski odotusten mukaisesti ohjauskorkoaan jo toistamiseen. Nyt markkinat uskovat Yhdysvaltojen Fedin aloittavan omat koronlaskunsa tällä viikolla – mutta kysymys kuuluu, kuinka paljon?

Talouden näkymät ovat viime aikoina viilentyneet Yhdysvalloissa, ja myös maasta saatu makrotalousdata on viitannut tähän suuntaan. Esimerkiksi viime kuukausien työmarkkinaluvut ovat olleet aiempaa heikompia.

Tämän seurauksena myös korkotaso on jatkanut laskusuunnassa, ja korkomarkkinoilta on saatu positiivisia tuottoja korkojen laskiessa. Tällä hetkellä korkosijoitukset ovatkin houkuttelevia erityisesti korkean pohjakoron vuoksi, eivätkä enää leveiden riskilisiensä ansiosta.

Valuuttamarkkinoilla dollarin heikentyminen on puolestaan rauhoittunut viime viikkoina. Valuuttakurssien tasaantuessa niiden heiluntakaan ei ole enää vaikuttanut dollarimääräisten omaisuuslajien tuottoon yhtä vahvasti kuin kurssien heitellessä.

Ohjauskorot laskusuunnassa

Euroopan keskuspankki EKP tiedotti viime viikon korkokokouksessaan laskevansa ohjauskorkoaan odotetusti yhdellä pykälällä. Yllättäviä uutisia kokouksesta ei saatu, eikä pääjohtaja Christine Lagarde ottanut kantaa tuleviin toimiin. Sen sijaan hän korosti totuttuun tapaan, että keskuspankin tulevat toimet riippuvat talousdatasta.

Kokouksen yhteydessä EKP julkaisi myös päivitetyt talouskasvu- ja inflaatioennusteensa. Keskuspankki päätyi laskemaan talouskasvuennustettaan aavistuksen, mutta korjasi puolestaan inflaatioennustetta hieman ylöspäin.

EKP aloitti historiasta poiketen koronlaskunsa ennen Yhdysvaltain keskuspankki Fediä, ja EKP onkin tällä hetkellä ehtinyt laskea ohjauskorkoaan jo kahdella pykälällä. Tällä hetkellä markkinat eivät pidä todennäköisenä, että EKP laskisi ohjauskorkoaan lokakuussa. Sen sijaan seuraava koronlasku hinnoitellaan joulukuulle.

Keskuspankkisaaga jatkuu tällä viikolla, kun keskiviikkona on vuorossa Yhdysvaltain keskuspankki Fedin korkokokous. Markkinat hinnoittelevat tällä hetkellä Fedin ensimmäisen koronlaskun lähes täysin varmaksi.

Kysymyksenä kuitenkin on, laskeeko keskuspankki ohjauskorkoaan yhden vai peräti kaksi korkopistettä ensimmäisellä kerralla. Yhden pykälän koronlaskua pidetään jo lähes varmana, mutta kahden pykälän lasku kerralla olisi markkinoille positiivinen yllätys. Keskiöön Fedin korkokokouksen osalta nousee keskuspankin viestintä – mitä pääjohtaja Jerome Powell kommentoi talousnäkymistä ja inflaatio-odotuksista?

Heiluu, heiluu

Kesä kääntyy syksyyn, mutta osakemarkkinoilla loppukesästä alkanut hintaheilunta on syyssateiden saapuessa jatkunut.

Elokuun alussa osakemarkkinoilla nähtiin nopea lasku, josta kuitenkin toivuttiin pikavauhtia. Tämä ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi heilunnaksi osakemarkkinoilla, vaan sen jälkeen on koettu myös toinen, joskin pienempi tipahdus. Jälkimmäisestä laskusta osa markkina-alueista on jo ehtinyt toipua, osa ei.

Vielä alkuvuodesta hintaheilunta osakemarkkinoilla oli hyvin vähäistä, mutta tämä ei päde enää syksyllä. Hintaheilunta vaikuttaakin tulleen jäädäkseen – ainakin toistaiseksi.

Viikon markkinaindikaattorit

 
Periodi
Edellinen
Ti 17.9.
Saksa
ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus
Syyskuu
-77.3
Ti 17.9.
USA
Vähittäismyynti, pl. Autot (k/k)
Elokuu
0.4 %
Ti 17.9.
USA
Teollisuustuotanto (k/k)
Elokuu
-0.6 %
Ke 18.9.
USA
Keskuspankin korkopäätös
Syyskuu
5.25-5.5 % 
Pe 20.9.
Saksa
Tuottajahintaindeksi (PPI) (v/v)
Elokuu
-0.8 %
Pe 20.9.
Euroalue
Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)
Syyskuu
-13.4
Lähde: Bloomberg