Allokaationäkemys: Odottavia tunnelmia markkinoilla
Kiinassa julkistetut elvytystoimet piristivät hetkellisesti myös eurooppalaisten osakkeiden tuottoja. Markkinoilla seurataan Kiinan lisäksi nyt myös inflaatiotilannetta sekä Yhdysvaltojen vaaleja.
Vuoden viimeinen kvartaali käynnistyi markkinoilla odottavissa tunnelmissa. Syyskuun alkupuolella alkanut osakemarkkinoiden voimakkaampi nousu tasaantui syys-lokakuun vaihteessa Lähi-Idän tilanteen eskaloiduttua jälleen. Yhdysvalloissa työllisyysluvut yllättivät vahvuudellaan, mikä laski huolta talouden näkymien heikentymisestä ja on sittemmin piristänyt myös markkinoiden tunnelmia. Vahvat luvut laskivat osaltaan odotuksia keskuspankkien tulevista koronlaskuista. Tätä kirjoitettaessa Fediltä odotetaan loppuvuodelle kahta koronlaskua.
Kehittyvillä markkinoilla puolestaan Kiinan hallituksen julkaisemat voimakkaat talouden elvytystoimet saivat maanosakemarkkinan nousemaan historiallisen voimakkaasti, ja paikallinen yleisindeksi nousikin parissa viikossa 35 prosenttia euromääräisesti laskettuna. Kiinan kansallispäivän juhlallisuuksien jälkeen nousu otti takapakkia, kun Kiinan viranomaisilta ei kuultu enää alun laajamittaisten uutisointien jälkeen tarkempia toimia elvytyksen suhteen. Elvytyksen vaikutus jääkin mahdollisesti jälleen vain nimelliseksi, sillä Kiinan talouden rakenteellisten ongelmien poistamiseen nyt julkistetuista elvytystoimenpiteistä ei ole.
Kiinassa julkistetut elvytystoimenpiteet nostivat mukanaan hetkellisesti myös eurooppalaisten osakkeiden tuottoja, sillä Kiinan talouden vedon vahvistuminen voisi osaltaan parantaa myös Euroopan heikkoa tuloskehitystä. Varsinkin Euroopan teollisuus on ollut viime vuosina heikoissa kantimissa ja toimialan vahvistumisella olisi positiivisia vaikutuksia alueen kehitykselle. Euroopan inflaatiokuva puolestaan on selkeästi laskemaan päin ja syyskuun 1,8 prosentin vuotuinen inflaatioluku on jo alle Euroopan keskuspankin EKP:n kahden prosentin inflaatiotavoitteen. EKP jatkoi koronlaskujaan lokakuussa ja sen odotetaan laskevan korkoja vielä joulukuun kokouksessaan.
Keskuspankkipolitiikan ja Kiinan elvytystoimien vaikutuksien lisäksi syksyn keskeisenä teemana markkinoilla seurataan Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Historiallisesti vaalit ovat nostaneet markkinoiden hintaheiluntaa ennen vaalipäivää, mutta vaalituloksen ratkettua osakemarkkinat ovat keskimäärin nousseet loppuvuoden aikana. Varsinkin lyhyellä aikavälillä vaalituloksella ei suoranaisesti ole yhteyttä osakemarkkinan fundamentteihin, vaan potentiaaliset vaikutukset selviävät presidenttikauden aikana läpivietyjen muutosten kautta. Kuitenkin historiallisesti tarkasteltuna Yhdysvaltain osakemarkkina on pärjännyt lähes tasavertaisesti neljän vuoden presidenttikauden aikana huolimatta valitun presidentin puolueesta. Vaalipäivän lähestyminen kuitenkin pitää markkinoita varpaillaan tulevien viikkojen aikana.
Tuloskaudella odotetaan erityisesti teknologiayritysten tuloksia ja ohjeistuksia
Loppuvuoden tuottokehityksen kannalta oleellista on, miten kolmannen kvartaalin tuloskausi etenee ja toisaalta millaisia ohjeistuksia julkistavat yritykset antavat loppuvuodelle. Viimeisen kahden vuoden aikana Yhdysvaltojen osakemarkkinan arvostuskertoimet ovat nousseet vähitellen selkeämmin historiallisia keskiarvojaan korkeammalle ja hyvän tuottokehityksen jatkuminen nojaa tämän myötä yhä enenevissä määrin positiivisen tuloskehityksen ja -näkymän harteilla. Varsinkin suurimpien teknologiayhtiöiden valuaatiot ovat korkealla ja korkean valuaation perusteleminen vaatii taakseen selkeästi kasvavaa tulosta sekä positiivista tuloskehitysnäkymää.
Heinäkuussa alkanut osakemarkkinan laajempi tuottorotaatio sai toisen kvartaalin tulosjulkistusten myötä tuulta purjeisiinsa, kun tuloskehitys näytti pääsääntöisesti odotettua positiivisemmalta myös muilla kuin teknologiayhtiöillä. Toisaalta edelleen kolmannen kvartaalin osalta suurinta tulosparannusta odotetaan markkinoilla teknologiasektorin yhtiöiltä. Positiivisen markkinakehityksen kannalta suurimpien teknologiayhtiöiden tuloksilla onkin kohtuullisen suuri merkitys, sillä niiden paino globaalissa markkinassa on edelleen historiallisen suuri. Teknologiasektorin ulkopuolelle laajenevan tuloskehityksen jatkuminen tukisi kuitenkin osakemarkkinan nykyistä arvostusta ja edistäisi osakemarkkinan keskittymisen purkautumista ja tuottojen rotaation jatkumista.
Osakkeiden paino on salkuissamme nyt hieman neutraalitason yläpuolella
Viime kuukausina osakemarkkinoiden rotaation myötä olemme hyötyneet globaalia osakemarkkinaa laajemmasta hajautuksestamme, ja tämän myötä osakesalkkumme tuotto on ollut hyvällä tasolla. Etenkin Yhdysvalloissa vahvana pysyttelevä talousdata ja keventyvä rahapolitiikka tukevat näkemyksemme mukaan osakemarkkinoita. Lyhyellä aikavälillä markkinoilla saatetaan nähdä hintaheiluntaa Yhdysvaltojen presidentinvaalien, keskuspankkipolitiikan sekä Lähi-Idän tilanteen seurauksena. Osakkeiden paino on noussut salkuissamme hiljalleen ja on nyt hieman neutraalitason yläpuolella.
Seuraamme syksyn aikana myös Kiinan valtion elvytystoimien vaikutusta, sillä näillä toimilla on vahvoja heijasteita paikallisen talouden lisäksi esimerkiksi Euroopan talouteen. Olemme myyneet salkustamme lokakuun aikana kiinalaisia osakkeita ja kotiuttaneet viime viikkojen vahvat tuotot. Näkemyksemme mukaan talouden pitkän aikavälin haasteet ja geopolitiikka luovat epävarmuutta pitkällä aikavälillä. Mahdolliset yllättävät elvytysuutiset saattavat kuitenkin saada markkinaan vauhtia myös jatkossa.
Korkosijoitustemme osalta olemme myyneet hieman rahamarkkinasijoituksiamme ja toisaalta allokoineet myynnistä saatuja varoja eurooppalaisiin lyhyisiin valtionlainoihin. Varojen uudelleen allokoinnin lähtökohtana on toisaalta näkemys Euroopan lyhyiden korkojen laskupotentiaalista ja toisaalta varautuminen rahamarkkinasijoitusten korkojen mukana laskevaan tuottopotentiaaliin. Lyhyiden korkojen lasku hyödyttäisi lyhyitä valtionlainoja, ja näkemyksemme mukaan hiljattain julkaistut, odotettua matalammat inflaatioluvut ja heikot kasvunäkymät lisäävät EKP:n mahdollisuuksia odotettua vauhdikkaammille koronlaskuille. Salkkutasolla nämä muutokset vaikuttavat vain vähäisesti salkun korkoriskiin tai juoksevaan tuottoon ja lähinnä kohdistavat salkun tuottopotentiaalin vastaamaan paremmin näkemystämme nykyisen korkoympäristön tuoton lähteistä.
Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Esitetyt tiedot perustuvat esityksen tekohetkellä käytössä olleisiin tietoihin sekä Mandatumin sen hetkisiin näkemyksiin ja arvioihin. Mandatum ei takaa esitettyjen tietojen, näkemysten tai arvioiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa tietojen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista suorista tai epäsuorista vahingoista, kuluista tai menetyksistä. Mandatum voi muuttaa näkemyksiään tai arvioitaan ilman erillistä ilmoitusta.
25.10.2024
25.10.2024
-
Markkinakatsaus | Lassi Järvinen, Henri Piiksi
Allokaationäkemys: Vuosi pakettiin ja uutta kohti
-
Markkinakatsaus |
Markkinakatsaus: Kuinka käy korkokehityksen?
-
Markkinakatsaus |
Markkinakatsaus: Yhdysvallat ja Eurooppa taasen eri teillä
TILAA UUTISKIRJE
Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi?
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.