Allokaationäkemys: Vuosi pakettiin ja uutta kohti
Yhdysvallat ja Eurooppa ovat kuluneena vuonna lähteneet eriäville teille. Uuteen vuoteen lähdettäessä fokuksessa on viime vuoden malliin talouskehitys, inflaatio, korkomarkkinat sekä mahdollinen rotaatio teknologiaosakkeista muualle.
Vuosi 2024 lähestyy myös markkinoilla pikkuhiljaa loppuaan. Kulunut vuosi on ollut jatkoa vuoden 2023 korkeille osakemarkkinatuotoille. Tätä kirjoittaessa globaali osakemarkkina on noussut kuluneen vuoden aikana lähes 30 prosenttia. Isossa kuvassa markkinoiden tuottokärkeä ovat tänäkin vuonna hallinneet suuret teknologiayhtiöt NVIDIA:n johdolla ja toisaalta esimerkiksi Suomen osakemarkkinalla on muodostumassa jo kolmas perättäinen negatiivisen tuoton vuosi. Korkomarkkinoilla on puolestaan jatkettu viime vuonna alkanutta positiivisten tuottojen putkea ja globaalisti korkeamman luottoluokituksen korkomarkkina on noussut noin kolme prosenttia kuluvan vuoden aikana. Korkeamman riskin yrityslainoissa, eurooppalaisella lainamarkkinalla ja kehittyvillä korkomarkkinoilla tuotot ovat kuitenkin olleet selvästi tätä korkeampia.
Marraskuun alkupuolelta katsottuna Yhdysvaltojen osakemarkkina on noussut euromääräisesti laskettuna noin 9 prosenttia tätä kirjoittaessa. Nopea nousu Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen on jatkoa jo vuonna 2022 alkaneelle historiallisen vahvalle nousuputkelle. Yhdysvalloissa osakemarkkina on myös tällä hetkellä historiallisesti tarkasteltuna kalliimman puoleinen, mikä on osaltaan nostanut eri markkinatoimijoiden puolelta kysymyksiä nousun kestävyydestä. Toistaiseksi nousun taustalla on ollut erityisesti teknologiayhtiöiden vahva tuloskehitys. Viime aikoina nousun taustalla on kuitenkin ollut yhä enemmän myös arvostuskertoimien nousu. Ensi vuodelle tuloskehityksen odotetaan edelleen olevan vahvaa. Useamman vuoden katsantokannalla korkean valuaation aikana tehdyt sijoitukset eivät ole saavuttaneet esimerkiksi tulevan 10 vuoden säteellä yhtä hyviä tuottoja kuin matalammilla arvostuksilla tehdyt sijoitukset.
Euroopan osakemarkkinalla puolestaan kuluneen vuoden osaketuotot ovat olleet selkeästi hajaantuneempia ja suurimpien markkinoiden tuottokärkeä pitää Saksan osakemarkkina noin 21 prosentin tuotolla kuluneen vuoden aikana. Toisaalta suurista markkinoista Ranskan osakemarkkina on jäänyt vajaan kahden prosentin tappiolle kuluneen vuoden aikana. Kokonaisuutena Euroopan osakemarkkinan tuotto on isoimpien yhtiöiden osalta ollut vuoden aikana noin yhdeksän prosenttia tätä kirjoittaessa. Historiallisessa tarkastelussa eurooppalainen osakemarkkina on hinnoiteltu neutraalisti ja odotukset tuloskasvusta ovat kohentumassa.
Eriäviä korkopolkuja
Korkomarkkinoilla kulunut vuosi on ollut vahva erityisesti viimeaikaisen korkojen laskun seurauksena. Euroopassa hinnoitellaan tällä hetkellä Euroopan keskuspankille viittä ohjauskoron laskua ensi kesäkuuhun mennessä. Yhdysvalloissa keskuspankki Fedin ennustetaan toteuttavan puolestaan kaksi koronlaskua samassa ajassa. Ohjauskorkojen selkeä laskeminen parantaa osaltaan myös talouskehityksen näkymiä, sillä rahan hinnan lasku todennäköisemmin lisää yritysten ja kuluttajien investointihalukkuutta.
Korkomarkkinoilla on nähtävissä myös eriytymistä Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä. Selkeimmin eriytyminen näkyy korkoinstrumenteilta vaadittavista riskilisistä, jotka ovat Yhdysvalloissa historiallisen matalalla. Euroopassa riskilisillä on vielä varaa kiristyä positiivisen talouskehityksen skenaariossa. Tämä toisi myös osaltaan lisää myötätuulta eurooppalaisiin korkotuottoihin ohjauskorkojen laskujen kanssa.
Millaisissa tunnelmissa kohti ensi vuotta?
Tulevaa vuotta ajatellen osakemarkkinan kannalta keskeistä on Yhdysvalloissa toteutuva tuloskehitys ja toisaalta Euroopan tulos- ja arvostuskehitys yleisemmin. Yhdysvaltojen markkinan korkean arvostustason vuoksi osakkeiden arvostuksilla ei ole kovin paljoa varaa nousta, vaan tulevat tuotot vaativat taustalleen myös selkeää tuloskehitystä. Euroopassa puolestaan tuloskehityksen odotetaan kääntyvän ensi vuonna selkeämmin positiiviseksi ja tämä voisi osaltaan nostaa myös arvostuskertoimia vähitellen. Kehittyvien osakemarkkinoiden tuottoon vaikuttaa paljon se, miten Kiinan talous kehittyy ja löytääkö maan johto uskottavia talouspoliittisia toimenpiteitä maan vaikean talouskuvan muuttamiseksi. Nykyisellään maan osakemarkkinan arvostustaso on hyvin alhaisesti hinnoiteltu, joten paljon negatiivista on jo arvioitu sisään maan osakemarkkinan arvostustasoon.
Lyhyellä aikavälillä markkinoiden näkymät säilyvät vahvoina erityisesti Yhdysvaltojen vahvan talouskehityksen ja länsimaissa keventyvät rahapolitiikan ajamana. Keskeiset kysymykset vuodelle 2025 ovat osin samoja kuin vuoteen 2024 lähdettäessä. Jatkuuko Yhdysvaltain talouskehitys odotettua vahvempana ja toisaalta piristyykö muu maailma? Pysyykö jälleen päätään nostava inflaatio kurissa Yhdysvalloissa? Lyhyet korot laskevat, mutta mitä tapahtuu pidemmille koroille? Alkaako osakemarkkinoiden rotaatio isoista teknologiaosakkeista muualle toden teolla vuonna 2025?
Näkemyksemme mukaan
Osakesalkussamme olemme asteittain nostaneet salkkumme riskitasoa kuluneen vuoden aikana vastaamaan muuttunutta markkinaympäristöä. Näkemyksemme mukaisesti olemme viime kuukausina lisänneet myös Yhdysvaltojen osakemarkkinan painoa salkussamme lisäämällä osakkeita kokonaismarkkinaa laajemmin myös korkeasti arvostettujen teknologiayhtiöiden ulkopuolelta. Lisäksi olemme lisänneet salkkuihimme globaaleja pienyhtiöitä, joiden uskomme hyötyvän vahvasta riskisentimentistä ja toisaalta globaalin kaupan haasteista. Lisäksi olemme lisänneet finanssiyhtiöiden painoa salkuissamme, joiden uskomme hyötyvän jyrkentyvästä korkokäyrästä, sääntelyn vähentymisestä ja pääomamarkkina-aktiviteetin kohentumisesta.
Korkosalkussamme pidämme tällä hetkellä korkoriskiä normaalilla tasolla. Näkemyksemme mukaan korkojen laskupotentiaali on Euroopassa Yhdysvaltoja suurempaa, mutta emme nojaa pelkästään laskeviin korkoihin. Näkemyksemme mukaan korkosalkkumme juokseva tuotto on edelleen varsin houkutteleva, lisäksi mahdollinen korkojen lasku lisää tuottopotentiaalia. Yhdysvaltojen korkomarkkinoilla puolestaan näemme luottoriskilisien olevan historiallisen kireällä ja olemme suojanneet korkeamman luottoriskin velkakirjoja niiden heikentymistä vastaan. Rahamarkkinoiden paino on laskenut salkussamme lyhyiden korkojen laskiessa ja rahamarkkinoiden tuottopotentiaalin vähentyessä.
Viittaus yksittäiseen yritykseen tai arvopaperiin, ei ole suositus ostaa tai myydä kyseistä yritystä tai arvopaperia.
Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Esitetyt tiedot perustuvat esityksen tekohetkellä käytössä olleisiin tietoihin sekä Mandatumin sen hetkisiin näkemyksiin ja arvioihin. Mandatum ei takaa esitettyjen tietojen, näkemysten tai arvioiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa tietojen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista suorista tai epäsuorista vahingoista, kuluista tai menetyksistä. Mandatum voi muuttaa näkemyksiään tai arvioitaan ilman erillistä ilmoitusta.
19.12.2024
19.12.2024
-
Markkinakatsaus |
Markkinakatsaus: Kuinka käy korkokehityksen?
-
Markkinakatsaus |
Markkinakatsaus: Yhdysvallat ja Eurooppa taasen eri teillä
-
Markkinakatsaus | Lassi Järvinen, Henri Piiksi
Allokaationäkemys: Vaalituulia
TILAA UUTISKIRJE
Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi?
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.