Kukaan ei yritä ikuisesti
Yrityskauppa, sukupolvenvaihdos, yrityksen lopettaminen: oli syy yrittäjyyden päättymiseen mikä tahansa, parhaiten muutoksessa pärjää valmistautumalla siihen ajoissa.
Kuva: Marco D'Abramo, Unsplash
Jokaisella yrittäjällä on tärkeä olla suunnitelma siitä, kuinka jättäytyy aikanaan yritystoiminnasta pois. Mitä lähempänä yrityksen myynti, sukupolvenvaihdos tai yritystoiminnan alasajo on, sitä valmiimpi ja konkreettisempi suunnitelman tulisi olla. Valmistautumista yrityksestä irtautumiseen ei voi aloittaa liian ajoissa. Pitkäjänteisyydestä on hyötyä esimerkiksi eläkesäästämisessä ja yritystoiminnan dokumentoinnissa jatkajaa varten.
Millaisia asioita yrittäjän olisi hyödyllistä huomioida eri irtautumissuunnitelmien puitteissa? Kokosimme yhteen viisi erilaista esimerkkitilannetta.
Esimerkki 1: Yrityskauppa kahden vuoden sisällä
Jos yrittäjä tai yrityksen osakkaat aikovat myydä yrityksensä lähitulevaisuudessa, on järkevä aloittaa yrityskauppaan valmistautuminen mahdollisimman pian.
Moni asia vaikuttaa siihen, kuinka selkeänä ja houkuttelevan ostokohteena yritys ostajalle näyttäytyy. Liiketoiminnan kattava dokumentointi auttaa jakamaan tärkeää tietoa jatkajille. Myös yrityksen tase kannattaa perata läpi ja tarvittaessa selkeyttää sitä, miten yrityksen arvo määräytyy. Lisäksi yrityksen omistusmuotoon voidaan haluta tehdä muutoksia sen mukaan, aiotaanko myydä koko yritys vai osa siitä.
Moni yritys henkilöityy vahvasti yrittäjään, ja ostaja saattaa pelätä menettävänsä yrityksen avainhenkilöt. Tehokas palkitsemisjärjestelmä voi pienentää tätä riskiä, kun yrityksen avainhenkilöt ja henkilöstö kannustetaan sitoutumaan yritykseen oikeanlaisella palkkiokokonaisuudella.
Yrityksen myynti voi tuoda yrittäjälle kerralla isonkin summan rahaa, joten myös yrittäjän omasta varallisuuden hoidosta kannattaa aloittaa ajoissa keskustelu varainhoitajan ja juristin kanssa.
Esimerkki 2: Kansainvälistä kasvua lähivuosina
Jos yrityksen liiketoiminta perustuu ainutlaatuiseen ja ajankohtaisia haasteita ratkovaan innovaatioon tai sillä on muuten kansainvälistä kasvupotentiaalia, voi kasvun hakeminen ulkoisten pääomasijoittajien avulla olla realistinen suunnitelma. Jos yrittäjä päättää tavoitella kasvun rahoittamista pääomasijoittajien avulla, on pyrittävä tekemään yritys mahdollisimman houkuttelevaksi sijoittajien näkökulmasta.
Yrittäjän on tärkeä tutustua erilaisiin sijoittajiin hyvissä ajoin ja pohtia, keiden riskinottohalukkuus, tuotto-odotus ja osaaminen voisivat vastata yrityksen profiilia. Perusteellinen, laskelmiin pohjaava liiketoiminta- ja kasvusuunnitelma auttaa lisäämään sijoittajien mielenkiintoa yritystä kohtaan. Suunnitelman tulisi avata muun muassa sitä, mistä kysyntä muodostuu, kuinka liiketoiminta skaalautuu ja miten mahdollinen rahoitus investoidaan yrityksessä.
Esimerkki 3: Sukupolvenvaihdos viiden vuoden kuluttua
Yrittäjä voi haluta siirtää yrityksensä seuraavalle yrittäjäsukupolvelle, käytännössä yleensä siis yrittäjän lapsille. Jos aikaa suunniteltuun sukupolvenvaihdokseen on esimerkin tapaan viisi vuotta, on yrittäjällä hyvin aikaa perehdyttää seuraava sukupolvi yrityksen pyörittämiseen.
Kun aikaa sukupolvenvaihdokseen on vielä useampi vuosi, ehtii yrittäjä tehdä omistajuuden siirron joko kerralla tai useammassa osassa hyödyntäen myynti-, lahja- tai perintömuotoista siirtoa. Jos yrityksessä on useampi omistaja, kannattaa osakkaiden huolehtia ajoissa ennen omistajuuden siirtoa siitä, että myös osakassopimus vastaa sukupolvenvaihdokseen liittyviin tavoitteisiin.
Elämää ei ikinä voi kuitenkaan täysin suunnitella, ja siksi yrittäjän kannattaa rakentaa itselleen riittävä vakuutusturva ja testamentti. Nämä varmistavat suunnitelmien mukaisen sukupolvenvaihdoksen myös yllättävässä kuolemantapauksessa.
Esimerkki 4: Yrityskauppa kymmenen vuoden kuluttua
Jos yrittäjävuosia on jäljellä vielä kymmenkunta, ehtii yrittäjä tehdä huolellista pohjatyötä suunniteltua yrityskauppaa ajatellen. Yrittäjän kannattaa pyrkiä selkeyttämään pitkän aikavälin strategia ja kirkastamaan kilpailuetu. Nämä auttavat ohjaamaan päätöksentekoa yrityksen arjessa.
Jotta yritys säilyy ostajille houkuttelevana, on järkevä panostaa tietoisesti yritystoiminnan kehittämiseen ja investointeihin. Kehittämistyö voi muuten helposti jäädä taka-alalle erityisesti eläköitymisen lähestyessä.
Vaikka yrityksen myyntiin olisi vielä pitkä aika, kannattaa yrittäjän pitää yrityksen taseeseen, osakassopimukseen ja muihin hallinnollisiin asioihin liittyvät osa-alueet ajan tasalla. Tällöin yrityksen myyntiprosessi on aikanaan vaivattomampi aloittaa. Myös ajoissa aloitettu suunnitelmallinen yrittäjän oman varallisuuden hoito ja osingonmaksu valmistavat yrittäjää yrityskaupan jälkeiseen aikaan.
Esimerkki 5: Yritystoiminnan ajaminen alas viidentoista vuoden kuluttua
Jos yrityksen liiketoiminta perustuu yrittäjän henkilökohtaiseen ammattitaitoon, koulutukseen tai persoonaan, voi yrittäjälle olla jo aikaisessa vaiheessa selvää, että yritystoiminta tullaan myynnin sijaan aikanaan ajamaan alas.
Tällöin myynnistä saatavaa voittoa ei ole luvassa, vaan yrittäjyyden jälkeiseen aikaan eli yleensä eläkevuosiin on varauduttava pitkäjänteisesti jo yrittäjävuosien aikana. Yrittäjän pakollisen YEL-vakuutuksen lisäksi yrittäjä voi säästää vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen. Tulevaisuuteen voi varautua myös sijoittamalla, esimerkiksi sijoitusalan yrityksen palveluksessa olevan varainhoitajan avulla tai itsenäisesti kaupankäyntipalvelun kautta. Ajoissa aloitettu sijoittaminen on järkevää: se mahdollistaa hyötymisen ajallisesta hajauttamisesta ja korkoa korolle -ilmiöstä.
Yrittäjä voi sijoittaa yrityksen taseessa olevia varojaan yrityksensä kautta tai nostettuja voittoja yksityishenkilönä. Varallisuutta kerryttävän yrittäjän kannattaakin tehdä huolellinen pitkän aikavälin suunnitelma siitä, millaisella aikataululla varoja halutaan nostaa yrityksestä ulos.
15.10.2024
15.10.2024
TILAA UUTISKIRJE
Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi?
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.