Miten tekoälyä hyödynnetään sijoitustoiminnassa?

Tekoälyä hyödyntämällä voidaan seurata laajasti erilaisia sijoituspäätöksiin vaikuttavia tekijöitä, joita yksittäisen sijoittajan voi olla vaikea huomioida samanaikaisesti. Vahvuudet korostuvat erityisesti, jos seurattavia omaisuusluokkia on useita. 

Stella Westerlund
Säästäminen ja sijoittaminen

Tekoälyn kyky käsitellä valtavaa määrää dataa on nostanut sen keskeiseksi tekijäksi sijoitusanalyysien ja -strategioiden teossa. Tekoäly tarjoaa arvokasta lisäapua ja ulkopuolista mielipidettä sijoituspäätöksiin. Rooli sijoitustoiminnassa herättää kuitenkin useita kysymyksiä. Miten tekoäly reagoi markkinamuutoksiin, mihin sen ehdotukset perustuvat ja tekeekö tekoäly sijoituspäätökset itsenäisesti? Entä mitkä ovat kehityksen suurimmat trendit?  

Mandatumin salkunhoitaja Ville Rantanen ja Gradient Systemsin toimitusjohtaja Sami Salomaa hoitavat yhdessä tekoälyrahastoa Managed Futuresia. Tekoälyrahasto syntyi Mandatumin ja finanssialalle tekoälyyn perustavia ratkaisuja tarjoavan Gradient Systemsin yhteistyönä noin viisi vuotta sitten.   

Viiteen vuoteen on mahtunut monia merkittäviä markkinaympäristön muutoksia kuten korona, sodat, inflaatio ja korkojen nousut. Miten tällaiset markkinamyllerrykset vaikuttavat tekoälyrahaston suorituskykyyn?  

”Rahasto on pärjännyt todella hyvin koko toimintansa aikana. Myös markkinakriisien aikana rahaston aktiivinen strategia on luonut arvoa, ja rahasto on pystynyt tarjoamaan sijoittajille turvaa markkinamyllerryksen keskellä. Perinteiseen osakkeista ja korkosijoituksista rakennettuun salkkuun verrattuna rahasto on tuottanut vahvasti ja sen riskitaso on ollut eri mittareilla matalampi”, Rantanen kertoo.   

Rahastolla on mahdollisia sijoituskohteita poikkeuksellisen suuri määrä ympäri maailmaa eri maiden osakeindeksissä, korkoinstrumenteissa ja valuutoissa. Kun markkinat liikkuvat, tekoälyn algoritmit pystyvät toimimaan matemaattisesti ja ilman tunteita, pyrkien tunnistamaan ja hyödyntämään niin nousevat kuin laskevat trendit eri omaisuusluokissa.  

”Ihminen pystyy hyvin keskittymään rajattuun määrään sijoituskohteita, mutta me haluamme hyötyä markkinan tarjoamista mahdollisuuksista hyvin laajasti eri omaisuusluokissa. Välillä rahasto painottaa osakemarkkinoita, välillä korkosijoituksia ja toisinaan taas valuuttoja. Tekoäly seuraa monia tekijöitä, joita yksittäisen sijoittajan voi olla vaikea huomioida samanaikaisesti”, kuvaa Salomaa. 

Teho ja turvallisuus samassa paketissa  

Tekoäly ja salkunhoitaja hyödyntävät sekä historiallista että reaaliaikaista tietoa markkinaennusteiden tekemisessä ja portfolion muodostuksessa. Jatkuvan analyysin pohjalta tekoäly mukauttaa tehokkaasti mallejaan ja prosessejaan, pyrkien poistamaan sattuman vaikutukset hyvistä toimintamalleista. Tekoäly on tehokas apu salkunhoitajalle, ja rahaston prosessissa yhdistyvät tekoälyn tehokkuus ja salkunhoitajan tuoma turvallisuus. 

”Tekoäly ehdottaa päivittäin uutta valmista portfoliota, jonka salkunhoitaja todennäköisesti toteuttaa. Kaupankäynnin tekeminen pysyy kuitenkin ihmisen käsissä, mikä varmistaa sen, että kaikkia sääntöjä noudatetaan ja että toiminta jatkuu esimerkiksi mahdollisen tietokatkon sattuessa”, Rantanen huomauttaa.   

Tekoälyä voidaan hyödyntää sijoitusprosessin kaikissa vaiheissa, tuoden tehokkuutta ja nopeutta päätöksentekoon. Sen rooli on kuitenkin tarkasti määritelty ja se toimii aina ihmisen asettamien rajojen sisällä.   

"Rahaston tapa käyttää tekoälyä ei ole mystinen ’musta laatikko’, jonka toimintaperiaatteista ei ole tietoa." - Sami Salomaa.

“Monille tekoälyn toiminta saattaa tuoda mieleen mustan laatikon, jonka sisältöä ei ymmärretä. Rahaston tapauksessa tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Rahaston käyttämä tekoälyjärjestelmä on tarkoin määritelty ja hyvin strukturoitu ja tekoälyä käytetään järjestelmällisesti ja täsmällisesti tietyissä tehtävissä, kuten ennusteiden tuottamisessa”, Salomaa jatkaa.  

Tekoäly on tullut jäädäkseen 

Laskentatehon jatkuva kasvu ja tekoälyn kyky käsitellä valtavaa määrää dataa ovat keskeisiä tekijöitä yleisen kehityssuunnan kannalta. Kasvavalla laskentateholla tarkoitetaan tekoälyn kykyä seurata lukemattomia määriä erilaisia laskentamalleja, ja kykyä valita niistä tehokkaimmat ja toimivimmat. Toinen merkittävä tekijä on tekoälyn automaatioasteen lisääminen. Tästä esimerkkinä toimii generatiivisten mallien, kuten laajojen kielimallien, integroiminen osaksi sijoitusanalyysia.   

"Chat-tyyppisen ominaisuuden integrointi on teknisesti mahdollista jo nyt. Sillä pystytään tuomaan uusi tapa tehdä data-analyysia ja selostaa mallien toimintaa sekä portfoliossa tapahtuvia muutoksia ihmiselle helpommin ymmärrettävässä muodossa. On kuitenkin tärkeää harkita, missä käyttötarkoituksessa ja tilanteessa tällaista ominaisuutta hyödynnetään parhaiten huomioiden sen rajoitteet", Salomaa summaa.  

Tekoäly tarjoaa arvokasta lisäapua ja ulkopuolista mielipidettä sijoituspäätöksissä. Tämän vuoksi myös monet salkunhoitajat hyödyntävät sitä nykyään jossain määrin sijoituspäätöksissään.   

”Nähtyämme tekoälyn hyödyt päivittäisessä sekä pidemmän jänteen sijoitustoiminnassa, olemme täysin vakuuttuneita näiden järjestelmien kyvystä tuoda lisäarvoa salkunhoitajalle. Uskon, että tulevaisuudessa tekoälyn käyttö osana sijoitustoimintaa tulee lisääntymään merkittävästi", Rantanen toteaa lopuksi. 

Tämä markkinointimateriaali koskee luxemburgilaista Mandatum SICAV-UCITS rahastoa ja sen alarahastoa “Mandatum Managed Futures Fund” (“Rahasto”). Tämän materiaalin on tehnyt Mandatum Asset Management Oy, joka on Rahaston salkunhoitaja. Rahastoa hallinnoi Mandatum Fund Management S.A. (osoite: 53 Bulevard Royal, Luxemburg L-2449, Luxemburg). Tämä materiaali on tarkoitettu yksinomaan sijoittajille niissä EU-valtioissa, joissa Rahasto rekisteröity myyntiin (Suomi ja Ruotsi), eikä ole tarkoitettu Yhdysvalloissa asuville tai verovelvollisille (US person).  

Ennen sijoituspäätöksen tekemistä, sijoittajien tulee tutustua Rahaston avaintietoesitteeseen, joka on saatavilla sijoittajan sijaintivaltion virallisella kielellä ja Prospectukseen, joka on saatavilla englanninkielisenä. Nämä dokumentit sekä Rahaston vuosi- ja puolivuosikertomukset ja tiivistelmä sijoittajien oikeuksista ovat saatavilla ilmaiseksi osoitteessa www.mandatumam.com/ucits.

Tämä markkinointimateriaali ei ole sijoitusneuvontaa, eikä juridista, kirjanpidollista tai veroneuvontaa. Materiaalia tai sen tietoja ei tule myöskään ymmärtää suosituksena ostaa tai myydä osakkeita ja siinä olevat tiedot voivat muuttua. Kaikki näkemykset ja ennusteet ovat materiaalin laatimishetkenmukaisia, eivätkä ne ole tarkkoja ja voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Missään olosuhteissa näitä tietoja ei tule pitää sijoitussuosituksena tai -tarjouksena. Mandatum Fund Management S.A. tai Mandatum Asset Management Oy eivät takaa tietojen oikeellisuutta täydellisyyttä tai ajantasaisuutta, eivätkä ole vastuussa mistään välittömästä tai välillisestä menetyksestä tai vahingosta, joka johtuu materiaalissa esitetyistä tiedoista.  

Lähde: Mandatum Group

14.10.2024

Säästäminen ja sijoittaminen

TILAA MANDATUMIN UUTISKIRJE

Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi?
 
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.