Suomi-sijoittajan stressitesti
Suomen markkina ei ole viime vuosina pärjännyt kummemmin ja useat sijoittajat ovat julistaneet siirtävänsä sijoituksensa Yhdysvaltoihin. Mandatumin Jukka Järvelää ajatus ei kuitenkaan innosta.
Jukka Järvelä
Viime vuodet ovat olleet Suomi-sijoittajalle synkeitä, varsinkin kun samaan aikaan Yhdysvalloissa on porhallettu tuotoissa reippaasti plussan puolella ja muuallakin Euroopassa on pysytty edes nollan seutuvilla. Moni sijoittaja onkin ilmoittanut tai vähintään harkinnut siirtävänsä suomalaissijoituksensa Atlantin toiselle puolelle.
Mandatumin Head of Listed Equities Jukka Järvelä ei silti innostu täydellisestä osakesijoitusten mannertenvälisestä muuttourakasta. Itse asiassa koko markkinoiden vertailu vetää hänestä mutkia turhan suoriksi.
”Indeksejä vertaillessa Suomi on performoinut huonosti viimeisen parin vuoden aikana. Mutta täältä löytyy edelleen myös yhtiötä, jotka ovat pärjänneet hyvin. Sijoittajan pitää toki osata poimia menestyjät ja välttää pahimmat sudenkuopat. Jos tarkastelua laajentaa Pohjoismaihin on erityisesti ruotsalaiset osakkeet pärjänneet varsin mallikkaasti laajalla rintamalla ja tanskalaiset Novo Nordiskin vetämänä.”
Nyt huonommin pärjänneestä Suomesta löytyy siis sijoittajalle mahdollisuuksia ja myös johtotähti Yhdysvalloista heikompia yhtiöitä. Yhtiön listautumispaikan sijaan tärkeämpää Järvelän mukaan on katsoa, mitä yritys tekee, mistä sen liikevaihto tulee ja onko sillä edellytykset kasvaa kannattavasti.
Joskus hyvien listayhtiöiden markkina-arvot ovat alhaalla pitkäänkin, vaikka niiden todellinen arvo olisi ihan jotain muuta. Tällaiset yhtiö ostetaan usein pois pörssistä ja nämä kohteet löytäneet sijoittajat saavat itsellensä yleensä hyvät tuotot. Suomessa hiljattain ostotarjous on tehty muun muassa Caverionista, Mustista, Purmosta, Efectestä, Uponorista ja Innoractorista.
”Viimeisen 20 vuoden aikana kotimainen osakemarkkina on pärjännyt selvästi globaalia osakemarkkinaa paremmin. Onko se sitten näin tästä eteenpäin, se on se kysymys”, Järvelä huomauttaa.
Voisi puhua Suomi-sijoittajan stressitestistä. Hötkyilyn sijaan sijoittajien kannattakin miettiä nyt omaa sijoitushorisonttiaan – pitkällä aikavälillähän muutama vuosi on vain ilmakuoppa.
Suomi–USA-maaottelu, USA johtaa 2–0
Mikä sitten selittää näin suuren eron Suomen ja Yhdysvaltojen välille? Yksi syy löytyy markkinoiden erilaisista toimialapainotuksista.
Suomessa on paljon syklistä teollisuutta, joka on viime vuosina pärjännyt heikommin ja siten painanut koko kotimaisen markkinan tuottoa. Yhdysvalloista taas on paljon teknologiayhtiöitä, jotka ovat ottaneet markkinaosuutta perinteisiltä toimialoilta sekä yhtiötä, jotka ovat mukana kuumassa tekoälybuumissa.
Järvelä kuitenkin muistuttaa, että vaikka yhdysvaltalaisyhtiöt ovat nyt pärjänneet paremmin, tilanne ei välttämättä ole sama enää hetken päästä.
“Aina välillä jokin teema tai yritysjoukko määrittelee koko osakemarkkinan suunnan. On nähty teknologiakuplaa, General Electric oli pitkään markkina-arvoltaan maailman suurin yhtiö, samoin öljy-yhtiö Exxon Mobil. Jopa tupakkayhtiöt, kuten Philip Morris, olivat 90-luvulla maailman suurimpien yhtiöiden joukossa. Trendejä tulee ja menee. Nyt esimerkiksi niin sanotun Magnificent 7* -joukon markkina-arvo vastaa yli neljääkymmentä prosenttia Yhdysvaltojen bruttokansantuotteesta. Siinä voi kukin miettiä, että onko se perusteltua. Toki tekoälyn tulo muuttaa maailmaa, mutta sijoittajan täytyy punnita, jatkuuko kasvu samalla kulmakertoimella ja kuinka kauan”
Historiallisesti yhdysvaltalaismarkkina on kuitenkin ollut vahva ja yhdysvaltalaisosakkeilla on paikkansa sijoitussalkussa myös jatkossa. Päästään jälleen Järvelän teesiin yhtiöihin keskittymisestä markkinan tai indeksin sijaan.
Dramaattisissa lausunnoissa suomalaismarkkinan jättämisestä voi olla lopulta jotain hyvääkin; ehkä ne herättävät pitkälti suomalaisiin osakkeisiin sijoittavia suomalaisia vihdoin hajauttamaan sijoituksiaan myös rajojen ulkopuolelle.
*Magnificient 7 -yhtiöihin kuuluvat Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Meta Platforms (Facebook), Nvidia ja Tesla.
Viittaus yksittäiseen yritykseen tai arvopaperiin, ei ole suositus ostaa tai myydä kyseistä yritystä tai arvopaperia. Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Esitetyt tiedot perustuvat esityksen tekohetkellä käytössä olleisiin tietoihin sekä Mandatumin sen hetkisiin näkemyksiin ja arvioihin. Mandatum ei takaa esitettyjen tietojen, näkemysten tai arvioiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa tietojen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista suorista tai epäsuorista vahingoista, kuluista tai menetyksistä. Mandatum voi muuttaa näkemyksiään tai arvioitaan ilman erillistä ilmoitusta.
15.10.2024
15.10.2024
-
Säästäminen ja sijoittaminen | Annukka Oksanen
Kasvu vaatii investointeja ja rahaa
-
Säästäminen ja sijoittaminen | Stella Westerlund
Miten tekoälyä hyödynnetään sijoitustoiminnassa?
TILAA UUTISKIRJE
Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi?
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.