Allokaationäkemys: Odottajan aika on pitkä
Uuteen vuoteen lähdetään positiivisin odotuksin niin osake- kuin korkomarkkinoilla. Tarvittaisiin kuitenkin todennäköisesti isompia yllätyksiä, jotta globaalit osakemarkkinat pääsisivät viime vuosien vahvoihin tuloksiin tai korkomarkkinat vielä korkeampiin tuottoihin.
Kuva: Unsplash/Bernard Hermant
Vuosi on alkanut osakemarkkinoilla odottavissa tunnelmissa ja tätä kirjoittaessa vuoden ensimmäisten viikkojen aikana globaalin osakemarkkinan tuotto on pysytellyt nollan tuntumassa. Vuonna 2024 osakemarkkina tuotti globaalisti noin 24 prosenttia, mikä oli osaltaan jatkoa vuoden 2023 vahvalle tuottoympäristölle. Yksittäisistä markkinoista Yhdysvallat piti edelleen viime vuonna tuottokärkeä ja varsinkin suuret teknologiayhtiöt suoriutuivat viime vuodesta edelleen äärimmäisen vahvasti.
Kuluvalle vuodelle yhdeksi keskeiseksi kysymykseksi Yhdysvaltojen osakemarkkinan kannalta on nousemassa maan inflaatiokehitys. Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin nähdään tällä hetkellä toteuttavan historiansa toisen niin kutsutun pehmeän laskun, eli ohjauskorkojen nostamisen sekä talouden hidastamisen ilman taantumaa. Vuonna 2022 alkaneen ohjauskorkojen nostosyklin seurauksena markkinoilla odotettiin Yhdysvaltojen talouden ajautuvan taantumaan, mutta tällä hetkellä maa on selviytynyt ilman vakavaa talouden hidastumista, eikä toisaalta taantuma näytä juuri nyt todennäköiseltä skenaariolta Yhdysvalloissa.
Inflaation näkökulmasta Yhdysvaltojen vahvalla talouskehityksellä onkin kääntöpuolensa. Vahvassa talousympäristössä inflaation hidastuminen näyttää epätodennäköiseltä. Myös Yhdysvaltojen presidentiksi valittu Donald Trump on puhunut tuontitulleista, jotka olisivat toteutuessaan ainakin väliaikaisesti inflaatiota nostattavia. Alkuvuoden aikana julkaistut Yhdysvaltojen työllisyysluvut antoivat myös osaltaan kuvaa äärimmäisen vahvasta taloudesta, kun työpaikkojen määrän kasvu Yhdysvalloissa ylitti ekonomistien odotukset selkeästi. Näiden tekijöiden vuoksi globaalin osakemarkkinan tuotto vuoden muutaman ensimmäisen viikon aikana on pysytellyt lähellä nollaa.
Keskuspankkien ohjauskorot pysyvät tänäkin vuonna sijoittajien suurennuslasin alla
Osakemarkkinat saavat todennäköisemmin selkeämpää suuntaa vuoden ensimmäisen Yhdysvaltojen keskuspankin (Fedin) korkokokouksen jälkeen, jolloin keskuspankki ottaa uudestaan kantaa inflaationäkymiin sekä ohjauskorkojen muutoksiin liittyviin aikeisiinsa. Tammikuun puoliväliin mennessä Yhdysvaltojen 10-vuotisen valtionlainan korko oli noussut kuukauden aikana yli puoli prosenttiyksikköä muuttuneiden inflaatio-odotusten myötä. Osakemarkkinan tulevan kehityksen kannalta yksi olennainen tekijä olisikin myös joukkovelkakirjamarkkinoiden korkotason tasapainottuminen uudelleen, sillä osakemarkkinan tuottokehityksen kannalta vauhdikkaasti nouseva korkotaso ei yleensä ole ollut hyvästä.
Tätä kirjoitettaessa Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan laskevan ohjauskorkoaan yhden kerran kuluvan vuoden aikana. Nykyisellään inflaatio Yhdysvalloissa on selkeämmin yli keskuspankin kahden prosenttiyksikön tavoitteen ja toisaalta työllisyyskuva maassa vaikuttaa vahvalta. Näin ollen perusteet korkojen laskulle ovat toistaiseksi heikentyneet, mutta tarvetta korkojen nostolle ei myöskään nykyisellään vaikuta olevan, sillä Yhdysvaltojen inflaation suuremman nousun todennäköisyys ei vaikuta kuitenkaan kovin suurelta ja toisaalta korkotaso on nykyisellään edelleen kohtalaisen korkea.
Euroopassa talouskuva on Yhdysvaltoja heikompi ja Euroopan keskuspankilta EKP:lta odotetaan vuoden puoliväliin mennessä tällä hetkellä kolmea ohjauskoron laskua. Euroalueella odotettu talouskasvu on tälle vuodelle inflaatiosta putsattuna noin prosenttiyksikön luokkaa, kun taas Yhdysvaltoihin odotetaan vastaavasti noin kahden prosenttiyksikön kasvua. Euroopan keskuspankki näkee euroalueen inflaation tasaantuvan kahden prosenttiyksikön tavoitteeseen kuluvan vuoden aikana.
Ohjauskoron laskujen toteutuminen Euroopassa tukisi myös paikallista osakemarkkinaa osaltaan. Euroopan osakemarkkinalle odotetaan myös vuoden loppupuolta kohti vahvistuvaa tuloskasvua. Nykyisellään Euroopan osakemarkkina on melko neutraalisti hinnoiteltu, joten realisoituessaan tuloskasvu oikeuttaisi myös arvostustasojen pientä nousua.
Kokonaisuutena globaalin talouden odotetaan nykyisellään jatkavan kasvuaan tänä vuonna ja vahvat talousnäkymät pitävätkin osakemarkkinoiden odotukset positiivisina. Kahden äärimmäisen vahvan vuoden jälkeen markkinoilla kuitenkin tarvittaisiin todennäköisesti isompia yllätyksiä, jotta kahden viime vuoden tuottoihin päästäisiin globaalisti tänäkin vuonna. Yhdysvaltojen markkinan historiallisen korkea arvostustaso tuo omat haasteensa myös markkinoiden kokonaiskehitykselle, ja näin ollen nykyinen kokonaiskuva huomioiden osakemarkkinan tuotot tänä vuonna ovat ilman suurempia yllätyksiä globaalisti todennäköisemmin lähempänä pitkän aikavälin keskiarvoaan.
Korkomarkkinoilla puolestaan hyvät tuotto-odotukset pitävät näkymät positiivisina, mutta tuottojen kasvu nykyiseltään vaatisi selkeästi isomman positiivisen yllätyksen etenkin Euroopan talouden osalta. Varsinkin viime vuonna rahapolitiikan keventyminen kiritti korkomarkkinoiden tuottoja, mutta nykyisellään tulevat koronlaskut on hyvin pitkälti hinnoiteltu sisään nykytasoihin. Luottoriskipreemiot ovat varsinkin Yhdysvalloissa historiallisen kireällä ja lisäapua tuottoihin niiden kiristymisestä ei ole todennäköistä odottaa. Euroopassa luottoriskipreemiot voisivat selkeästi positiivisen talouskasvun tapauksessa vielä kiristyä hieman.
Näkemyksemme mukaan
Verrattain vahva talouskasvunäkymä tukee osakemarkkinoita vahvojen talouskasvuodotusten myötä. Nykyisellään tuloskasvuodotukset viittaavat aiempia vuosia tasaisempaan tuloskehitykseen eri alueiden, teemojen ja toimialojen välillä. Osakemarkkinoiden haasteena on globaalin markkinan korkea arvostustaso, joka juontaa juurensa yhdysvaltalaisten megayhtiöiden muuta markkinaa korkeampiin arvostuksiin. Sijoittajien sentimentti äityi paikoin erittäin vahvaksi viime vuoden lopulla. Vahva usko saattaa johtaa hetkellisiin, paikoin rajuihinkin heilahduksiin, joita opportunistinen sijoittaja voi myös hyödyntää.
Osakesalkussamme olemme asteittain nostaneet Yhdysvaltojen painoa viime kuukausina ja olemme toteuttaneet position kasvattamisen hankkimalla sijoituksia markkinaindeksiä laajemmin tasapainotettuna. Näkemyksemme mukaisesti Yhdysvaltojen markkinalla vallitseva historiallisen vahva konsentraatio muutaman teknologiayhtiön ympärillä purkautuu vähitellen, mikä hyödyttää näiden osakkeiden ulkopuolista osaa markkinasta. Olemme lisäksi lisänneet salkkuumme muun muassa globaaleja pienyhtiöitä, joiden arvostus näyttäytyy houkuttelevana. Lyhyemmällä aikavälillä uskomme finanssiyhtiöiden hyötyvän jyrkentyvästä korkokäyrästä, keventyvästä regulaatioympäristöstä ja pääomamarkkinoiden lisääntyneestä volatiliteetista.
Korkosijoitusten näkymä on myös tähän vuoteen lähdettäessä positiivinen korkeiden juoksevien tuottojen ansiosta. Korkosalkussamme olemme edelleen hieman pienentäneet rahamarkkinasijoitusten painoa, sillä näemme niiden suhteellisen tuoton heikkenevän edelleen. Pidämme salkussamme edelleen suojattuna Yhdysvaltalaisia matalamman luottoluokituksen korkosijoituksia, sillä niiden luottoriskipreemiot ovat edelleen historiallisen kireällä. Keskuspankkien rahapolitiikka on erkaantunut Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä, joten tällä hetkellä seuraamme korkoerojen ja keskuspankkiodotusten muutoksia, ja teemme tarvittaessa aktiivisesti muokkauksia korkoriskimme lähteisiin.
Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Esitetyt tiedot perustuvat esityksen tekohetkellä käytössä olleisiin tietoihin sekä Mandatumin sen hetkisiin näkemyksiin ja arvioihin. Mandatum ei takaa esitettyjen tietojen, näkemysten tai arvioiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa tietojen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista suorista tai epäsuorista vahingoista, kuluista tai menetyksistä. Mandatum voi muuttaa näkemyksiään tai arvioitaan ilman erillistä ilmoitusta.
24.1.2025
24.1.2025
-
Markkinakatsaus |
Markkinakatsaus: Kalenterissa korkokokouksia ympäri maailmaa
-
Markkinakatsaus |
Markkinakatsaus: Uuteen vuoteen vahvoista asetelmista
-
Markkinakatsaus | Lassi Järvinen, Henri Piiksi
Allokaationäkemys: Vuosi pakettiin ja uutta kohti
TILAA UUTISKIRJE
Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi?
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.