Laaja ja kasvava pohjoismainen high yield -markkina tarjoaa mahdollisuuksia salkun hajauttamiseen houkuttelevalla riski-tuottoprofiililla

Noin 80 miljardin euron kokoinen pohjoismainen high yield -joukkovelkakirjamarkkina vastaa noin viidenneksestä koko eurooppalaisesta vastaavasta markkinasta. Sijoittajalle markkina tarjoaa mahdollisuuksia hajauttaa salkkuaan houkuttelevalla riski-tuottopotentiaalilla.

Kuva: Alexandra Leru / Unsplash

Julia Olsbom
Varainhoito

LSEG Lipper Fund Awards 2025 palkitsi maaliskuussa Mandatumin Nordic High Yield -rahaston jälleen Euroopan parhaana high yield -joukkovelkakirjalainoihin sijoittavana rahastona kahdessa eri kategoriassa. Kolmen vuoden tarkastelujaksolla Mandatumin rahasto palkittiin Euroopan parhaana jo kolmatta kertaa peräkkäin ja viiden vuoden tarkastelujaksolla rahasto oli paras toistamiseen.

Mutta mistä high yield -joukkovelkakirjalainoissa onkaan kyse ja miksi pohjoismainen high yield -markkina tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia?

High yield -yrityslainat viittaavat korkeamman tuottotason ja siten korkeamman tuottopotentiaalin yrityslainoihin. Yleensä näiden yritysten velkaantumisaste ja oma riskiprofiili ovat korkeampia, joten sijoittajat vaativat rahoilleen korkeampaa tuottoa kantaakseen tämän korkeamman vastapuoliriskin. Näin ollen luottotapahtuman mahdollisuus on olennainen osa high yield -sijoittamista, ja siten perusteellinen kohdeyhtiövalinta nousee erityisen keskeiseen rooliin.

Nordic High Yield -rahasto sijoittaa pääosin pohjoismaisten yhtiöiden joukkovelkakirjalainoihin, joilla ei ole luottoluokitusta tai joiden luottoluokitus on high yield -tasoa eli alle BBB-. Rahaston hallinnoitavat asiakasvarat ylittivät 760 miljoonaa euroa vuoden 2024 lopussa.

Pohjoismainen high yield -markkina on laaja ja kasvava markkina, joka tarjoaa houkuttelevaa riski-tuottopotentiaalia portfolion hajauttamiseksi. Tällä hetkellä pohjoismaisella high yield -markkinalla toimii yli 500 liikkeeseenlaskijaa ja määrä kasvaa nopeaa tahtia. Vuodesta 2009 lähtien pohjoismainen high yield -markkina on kasvanut keskimäärin 12 prosenttia vuodessa.

Pohjoismainen markkina on yhteensä noin 80 miljardin euron arvoinen ja se vastaa noin viidenneksestä koko eurooppalaisesta high yield -markkinasta. Kaikki pohjoismaisen markkinan yhtiöt eivät kuitenkaan kuulu laajempaan eurooppalaiseen indeksiin.

Lisähajautusta erilliseltä markkina-alueelta

Pohjoismainen high yield -markkina tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden lisähajautukseen, jota ei saa sijoittamalla pelkästään eurooppalaiseen high yield -indeksiin, sillä vain pieni osa – kaikista suurimmat yhtiöt – kuuluvat tähän laajempaan markkinaan.

”Pohjoismaiseen high yield -markkinaan sijoittamalla salkkuunsa saa erilaisia yhtiöitä eri kasvuprofiileilla ja eri toimialoilta. Markkina sisältää paljon myös hieman pienempiä ja keskisuuria yhtiöitä, eikä vain large cap -yhtiöitä, jotka muodostavat suuren osan laajemmasta eurooppalaisesta high yield -indeksistä”, kertoo Mandatumin Head of Leveraged Finance Alexander Gallotti.

Myös toimialahajautus Pohjoismaissa on erilainen verrattuna koko Eurooppaan, sillä esimerkiksi kiinteistö-, rahoitus-, teollisuus- ja merenkulkusektorit ovat merkittävämmässä roolissa Pohjoismaissa.

Pohjoismainen high yield -markkina muodostaa oman erillisen markkina-alueensa, jota muut sijoitusinstrumentit eivät kata. Esimerkiksi markkinoita kattavia ETF:iä, indeksejä tai johdannaisinstrumentteja ei ole.

”Pohjoismaiseen markkinaan ei ole suoria indeksejä, joten sijoittajalla pitää olla omat verkostot ja lisäksi tiimi tekemässä kohdeyhtiövalintaa. Jos resursseja ja kontakteja ei ole, pääsee tähän markkinaan kiinni sijoittamalla osaavan managerin kautta”, Gallotti taustoittaa.

(Artikkeli jatkuu.)

Riski-tuottosuhde houkuttelee sijoittajia

Viime aikoina velkakirjalainaehtojen heikentyminen globaalilla tasolla on puhututtanut paljon. Pohjoismaisella markkinalla dokumentaatio on kuitenkin pysynyt muihin markkina-alueisiin verrattuna hyvänä. Lisäksi joukkovelkakirjojen ehdot ovat Pohjoismaissa yleensä tiukempia, mikä parantaa velkojien asemaa tilanteissa, joissa velallisen tilanne heikentyisi ennen joukkovelkakirjalainan eräpäivää.

”Riski-tuottonäkökulmasta pohjoismaisissa high yield -joukkovelkakirjalainoissa on parempi dokumentaatio, joka antaa osittaista suojaa sijoittajalle, jos asiat eivät menekään suunnitellusti.”

Myös korkoduraatio on pohjoismaisella markkinalla hajautetumpi. Pohjoismaissa puolet joukkovelkakirjalainoista on vaihtuvakorkoisia, kun puolestaan eurooppalaisilla high yield -markkinoilla valtaosa joukkovelkakirjalainoista on kiinteäkorkoisia. Kun valtaosa instrumenteista on vaihtuvakorkoisia, korkoherkkyys on alhaisempi. Tämä puolestaan pienentää markkinakorkojen muutosten aiheuttamaa joukkovelkakirjalainojen jälkimarkkinahintojen heiluntaa.

”Suurin osa pohjoismaisen high yield -markkinan velkakirjoista on vaihtuvakorkoisia, joten myös sen vuoksi korkotason heilunnasta tuleva volatiliteetti eli hintaheilunta on vähäisempää”, summaa Gallotti.

Pohjoismaisella high yield -markkinalla on mukana paljon pitkällä aikavälillä sijoittavia tahoja, kuten institutionaalisia sijoittajia. Tällaiset toimijat eivät lähtökohtaisesti etsi nopeita voittoja, jotka voisivat puolestaan heiluttaa jälkimarkkinoita merkittävästikin. Myös tämä osaltaan johtaa siihen, että pohjoismaisella markkinalla volatiliteettia on vähemmän kuin laajemmassa eurooppalaisessa indeksissä.

Matalamman volatiliteetin lisäksi markkinan houkuttelevuutta lisää sen kokonaistuotto, joka on pohjoismaisessa high yieldissä tyypillisesti korkeampi. Tätä kutsutaan Mandatumissa nimellä pohjoismainen preemio.

Pohjoismaisella high yield -markkinalla yhtiöt ovat tyypillisesti laajemman eurooppalaisen high yield -indeksin yhtiöitä pienempiä, jolloin nämä yhtiöt joutuvat myös maksamaan korkeampaa korkoa. Lisäksi pohjoismaisella markkinalla on paljon yhtiöitä, joilla ei ole lainkaan luottoluokitusta.

Perusteellinen luottoanalyysi kohdeyhtiövalinnan tukipilarina

Esimerkiksi Mandatumissa high yield -sijoittamisen prosessiin kuuluu aina laaja yritys- ja luottoanalyysi potentiaalisesta kohdeyhtiöstä. Analyysin tarkoituksena on ymmärtää sekä toimialaa että yhtiötä ja tunnistaa siihen liittyviä mahdollisia riskejä. Tätä tehdään muun muassa tapaamalla yhtiön johtoa sekä analysoimalla talouslukuja, kassavirtaa ja pääomarakennetta. Lisäksi kartoitetaan erilaisia tulevaisuuden skenaarioita ja tarkastellaan, miten yhtiö voi pärjätä ehdotetulla velkalastillaan erilaisissa taloudellisissa tilanteissa.

”Mandatumissa panostetaan paljon kohdeyhtiövalintaan ja teemme kotiläksymme hyvin. Tätä varten yhtiössä on kokenut ja hyvin resursoitu credit-tiimi. Osan riskeistä voi hinnoitella, mutta kaikkia riskejä tai niiden yhdistelmiä ei välttämättä. On kuitenkin tärkeää tunnistaa mahdollisimman monet näistä riskeistä sijoituspäätöstä tehdessä ja arvioida mahdollisten vaikutusten kokoluokkaa ja todennäköisyyttä.”

Pitkä kokemus ja sen kautta kertyneet verkostot esimerkiksi liikkeeseenlaskuja järjestäviin pankkeihin tarjoavat myös mahdollisuuden päästä mukaan prosesseihin jo aikaisessa vaiheessa. Tällöin voidaan pyrkiä vaikuttamaan liikkeeseenlaskun ehtoihin ja hinnoitteluun sekä saadaan enemmän aikaa perusteellisen analyysin tekemiseen. Yleisesti ottaen pohjoismaisella high yield -markkinalla on pidempi aika tehdä analyysiä eurooppalaiseen verrattuna.

”Mandatumilla on pitkä historia credit-sijoittamisesta. Yhtiössä on vuosikymmenien aikana kumuloitunut osaaminen konsernin oman taseen sijoitustoiminnan kautta. Tätä osaamista on vuosi vuodelta hiottu ja sitä hyödynnetään aina enenevissä määrin myös asiakasvarojen hoidossa.”

Siinä missä yhtiöt pohjoismaisella markkinalla vaihtelevat kokonsa ja toimialansa mukaan, vaihtelevat ne myös laadullisesti merkittävästi. Tällöin kattava analyysi on tärkeää, jotta tunnistetaan voittavat yhtiöt laajasta valikoimasta.

”Markkinalla on myös paljon sellaisia yhtiöitä, joihin emme ole itse valmiita sijoittamaan. Kaikki yhtiöt käyvät Mandatumissa läpi saman sijoitusanalyysiprosessin, jonka pohjalta poimimme käsin yhtiöitä salkkuumme”, päättää Gallotti.

Markkinointimateriaalia

LSEG Lipper Fund Awards -palkinnot perustuvat Lipper Leader for Consistent Return -luokitukseen. Tämä on riippumaton, kvantitatiivinen ja riskikorjattu luokitus, jossa rahaston tuottohistoriaa tarkastellaan kolmen, viiden ja kymmenen vuoden ajalla. Lipper Leader-luokituksia ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Lisätiedot: www.lipperfundawards.com.

Tämä markkinointimateriaali koskee luxemburgilaista Mandatum SICAV-UCITS rahastoa ja sen alarahastoa “Mandatum Nordic High Yield Total Return Fund” (“Rahasto”). Tämän materiaalin on tehnyt Mandatum Asset Management Oy, joka on Rahaston salkunhoitaja. Rahastoa hallinnoi Mandatum Fund Management S.A. (osoite: 53 Bulevard Royal, Luxemburg L-2449, Luxemburg).

Aikaisempi tuotto ei ole tae tulevasta. Tuleva tuotto voi olla myös negatiivinen. Tutustu Rahaston esitteeseen ja avaintietoasiakirjaan ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Rahaston riskejä on kuvattu rahaston esitteessä ja avaintietoasiakirjassa, jotka löytyvät osoitteesta: mandatumam.com

15.4.2025

Varainhoito

TILAA UUTISKIRJE

Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi? 
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.