Markkinakiikarit vuoteen 2025
Uusi vuosi ja uudet kujeet – vai onko sittenkään? Mandatumin Senior Portfolio Manager Topias Kukkasniemi kertoo, millaisesta tilanteesta sijoitusvuoteen 2025 lähdetään ja mitä teemoja tänä vuonna kannattaa erityisesti seurata.
Mandatumin Senior Portfolio Manager Topias Kukkasniemi
Vuosi 2024 jää sijoitushistoriassa kirjoihin muun muassa osakemarkkinan menestyksestä, Kiinan osakemarkkinan nopeasta noususta syyskuussa ja kesällä nähdystä rotaatiosta teknologiaosakkeista kohti muita teemoja. Vielä alkuvuodesta korkotaso nousi, mutta kesällä siirryttiin laskevien korkojen aikaan. Vuoden aikana myös poliittiset tapahtumat, kuten Yhdysvaltojen presidentinvaalit, heiluttivat markkinoita, mutta eivät kääntäneet markkinoiden yleistä positiivista kehityssuuntaa.
Mutta millaisesta tilanteesta markkinat lähtevät sijoitusvuoteen 2025 ja mitä teemoja sijoittajien kannattaa tänä vuonna seurata?
Laskevien korkojen tiellä
”Sekä Euroopan keskuspankki EKP että Yhdysvaltojen Fed ovat löysentäneet rahapolitiikkaansa viime kesästä alkaen. Tämä laski markkinakorkoja viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla ja heijastui positiivisesti korkosijoitusten hintoihin. Myötätuulta korkosijoituksiin on odotettavissa myös alkaneelle vuodelle, jos markkinoiden odotukset laskevasta korkotasosta pitävät paikkansa”, kertoo Kukkasniemi.
Markkinat odottavat kummaltakin keskuspankilta koronlaskuja myös tälle vuodelle. Keskuspankkeihin kohdistuvat odotukset Atlantin eri puolilla kuitenkin vaihtelevat. Siinä, missä markkinat odottavat tällä hetkellä EKP:lta vuoden aikana neljää koronlaskua, odotetaan Fediltä vain yhtä tai kahta. Eron taustalla vaikuttaa erityisesti Yhdysvaltojen merkittävästi vahvempi talouskasvu, jonka vuoksi Fedin mahdollisuudet keventää korkopolitiikkaansa vaikuttavat olevan EKP:ta pienemmät.
”Viime vuonna markkinoiden odotukset korkojen laskusta vaihtelivat huomattavastikin vuoden aikana ja heiluntaa nähtiin ääripäästä toiseen. Tällä hetkellä markkinat ovat jälleen kallellaan siihen suuntaan, että Fedillä ei ole juurikaan mahdollisuuksia löysätä rahapolitiikkaansa. Sijoittajan kannattaa kuitenkin myös tänä vuonna varautua erilaisiin lopputulemiin – myös toisenlaisiin kuin mitä markkinat nyt odottavat”, muistuttaa Kukkasniemi.
Eroja myös osakemarkkinoilla
Yhdysvaltoihin ennakoidaan myös alkaneelle vuodelle huomattavasti Eurooppaa vahvempaa talouskasvua. Osakemarkkinoilla tämä on jo pitkälti hinnoiteltu ja näkyy Yhdysvaltojen osakemarkkinan korkeampana arvostustasona.
”Muutamat erittäin vahvasti menestyneet yhtiöt esimerkiksi teknologiasektorilla selittävät tuottoeroja markkinoiden välillä. Jos ne jätetään huomiotta, Yhdysvaltain markkina ei ole tuottanut juurikaan Eurooppaa paremmin”, kertoo Kukkasniemi.
Tänä vuonna sijoittajan kannattaa tarkkailla erityisesti tekoälyhuumaa ja sen heijastumista teknologiasektorin yhtiöihin. Näiden yhtiöiden tulokset ovat kasvaneet samalla, kun kurssikehitys on ollut vahvaa. Tuloskasvu ei kuitenkaan yksin riitä selittämään kurssien nousua, vaan arvostustasot ovat kasvaneet merkittävästi.
”Jos yhtiöt eivät lunasta markkinoiden niille asettamia kovia odotuksia, voidaan nähdä hintaheiluntaa vähän samaan tapaan kuin viime kesänä.”
Ottavatko uudet teemat tuulta alleen?
Jo viime vuonna nähtiin merkkejä siitä, että esimerkiksi aiemmasta korkojen noususta kärsineet yhtiöt ja teemat ovat viime aikoina herättäneet kiinnostusta sijoittajien keskuudessa. Viime vuosina sijoittajien suosiossa on ollut erityisesti vahva teknologiasektori, mutta kiinnostus on sittemmin laajentunut myös muihin teemoihin.
”Kesällä alkaneessa rotaatiossa sijoittajat myivät omistuksiaan teknologiayhtiöissä ja ostivat tilalle yhtiöitä ja toimialoja, jotka ovat menestyneet heikommin viime aikoina. Rotaation alkamisen jälkeen kurssinousu on yhä ollut teknologiayhtiöiden vetämää, muttei yhtä vahvasti kuin aiemmin”, kertoo Kukkasniemi.
Artikkeli jatkuu.
Koska osakemarkkinoiden nousu on perustunut muutamien yksittäisten yhtiöiden menestykseen, tilanne on haastava osakemarkkinoiden kannalta. Sijoittajien kannattaakin tarkastella markkina-alueita, teemoja ja toimialoja, joiden kurssikehitys on viime vuosina ollut vaisumpaa.
”Esimerkiksi pienten ja keskisuurten sekä eurooppalaisten yhtiöiden arvostustasot ovat historiallisilla tasoilla matalalla. Nämä yhtiöt ovat viime vuosina kärsineet korkojen noususta. Syksyllä korot erityisesti Euroopassa kääntyivät laskuun, mikä ei kuitenkaan vielä ole heijastunut merkittävästi näiden yhtiöiden kurssikehitykseen.”
Huolena inflaation kiihtyminen Yhdysvalloissa
Yhdysvalloissa valta vaihtuu vuoden alkupuolella, kun Donald Trump nousee jälleen presidentiksi. Trumpin vaalivoiton ratkettua markkinat ovat hinnoitelleet vahvasti hänen odotettua politiikkaansa, jonka uskotaan olevan inflaatiota kiihdyttävää. Tämä on heijastunut muun muassa korkotason nousuna.
Vastaavasti osakemarkkinoilla pienten ja keskisuurten yhtiöiden kurssikehitys on vaalien jälkeen ollut keskimäärin vahvaa. Niiden uskotaan kärsivän mahdollisista tuontitulleista muita suuria yhtiöitä vähemmän, sillä pienten ja keskisuurten yhtiöiden liiketoiminnasta suurempi osuus tulee kotimarkkinoilta. Kysymys kuitenkin kuuluu, ovatko markkinoiden odotukset ja hinnoittelu ylimitoitettuja siihen nähden, mitä lopulta tulee tapahtumaan.
Markkinat uskovat republikaanien pyrkivän myös keventämään pankkisektorin sääntelyä, mikä on heijastunut positiivisesti finanssisektoriin. Mahdollisten tuontitullien kerrannaisvaikutuksille on sen sijaan annettu toistaiseksi vähemmän painoarvoa. Jos Yhdysvallat säätää uusia tuontitulleja, on odotettavissa, että myös muut maat tekevät jonkinlaisia vastatoimia. Tämä heijastuisi puolestaan negatiivisesti kansainväliseen kauppaan.
”Jos inflaatio lähtee kiihtymään tuontitullien vuoksi, kuluttajien ostovoima Yhdysvalloissa todennäköisesti heikkenee. Tämä olisi negatiivinen muutos, jota markkinat eivät kurssireaktioiden perusteella vielä juurikaan ole ajatelleet”, summaa Kukkasniemi.
Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.
15.1.2025
15.1.2025
-
Varainhoito | Julia Olsbom
Osakesijoittamista salkunhoitajan tavoin
-
Varainhoito | Julia Olsbom
Huolehdi varoistasi nyt ja huomenna
-
Varainhoito | Annukka Oksanen
Kannustimista vauhtia kasvuun
TILAA UUTISKIRJE
Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi?
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.