Osakemarkkinat päälaellaan

Osakemarkkinoiden tuotot ovat viime vuosina kertyneet erityisesti yhdysvaltalaisista suuryhtiöistä, mutta nyt niiden huippu vaikuttaa näkyvän jo taustapeilistä. Vauhdikkaasti käynnistynyt rotaatio on kuitenkin saanut sijoittajat siirtämään katseensa myös muualle.

Kuva: Laura Cleffmann / Unsplash

Julia Olsbom
Säästäminen ja sijoittaminen

Parin viime vuoden ajan osakemarkkinoiden kovimmat tuotot ovat kertyneet lähes yksinomaan Yhdysvalloista, ja sijoittajille on tullut tutuksi tarina yhdysvaltalaisosakkeiden ylivoimaisuudesta eurooppalaisiin vastineisiin verrattuna. Myös Atlantin toisella puolen tuotot ovat kuitenkin levänneet pääasiassa hyvin kapean kärjen harteilla. Magnificent 7 -nimellä tunnettu ihmeseitsikko – Apple, Microsoft, Googlen emoyhtiö Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta ja Tesla – on vastannut merkittävästä osasta Yhdysvaltain osakemarkkinan menestystä, kun reilu puolet markkinan tuotoista vuonna 2024 tuli näistä yhtiöistä.

Jo viime vuoden alkupuolella markkinoilla alettiin pohtia, että osakemarkkina näyttää erikoiselta. Tuotot olivat myös globaalilla tasolla tarkasteltuna keskittyneet erittäin pieneen yhtiöjoukkoon ja teemaan – erityisesti teknologiaan ja tekoälyyn. Vaikka markkinat tunnistivat tilanteen erikoisuuden ja orastavia merkkejä alkavasta rotaatiosta nähtiin vuoden aikana useampaan kertaan, pidettiin suuria teknologiayhtiöitä niin hyvinä, ettei rotaation kuitenkaan uskottu alkavan. Rotaatiossa sijoittajat siirtävät omistuksiaan esimerkiksi yhdestä teemasta, sektorista tai maantieteelliseltä alueelta toiseen.

Markkinat lähtivätkin kuluvaan vuoteen konsensuksesta, että myös tänä vuonna osakemarkkinoiden kärki tulee löytymään tutuiksi tulleista yhdysvaltalaisista osakkeista. Toisin kuitenkin kävi; vuoden vaihduttua kelkka markkinoilla vaikuttaa kääntyneen nopeasti. Mandatumin allokaatiosijoituksista vastaava johtaja Lassi Järvinen kertoo, miten niin kutsuttu rotaatio näkyy nyt markkinoilla.

Oivalliset edellytykset rotaation alkamiselle

Rotaation taustalla vaikuttavat usein muuttuneet odotukset tai markkinaolosuhteet, jotka saavat sijoittajat joukolla vaihtamaan suosimiaan sijoituskohteita. Markkinoiden nyt muuttuneiden odotusten taustalla vaikuttavat muun muassa uudet haasteet tekoälyteeman ympärillä. Esimerkiksi Kiinasta on viime aikoina noussut uusia haastajia lähes monopoliasemassa olleisiin yhdysvaltalaisiin tekoälyteeman parissa toimiviin yhtiöihin.

”Markkinat uskoivat esimerkiksi Nvidian olevan käytännössä monopoliyhtiö pitkälle tulevaisuuteen. Nyt niille on kuitenkin epäselvää, onko tilanne kuitenkaan näin. Samalla markkinoilla on myös aiempaa enemmän kysymyksiä yhtiöiden tekemiin investointeihin ja niiden tuottopotentiaaliin liittyen.”

Tekoälyteeman ympärillä tapahtuneiden muutosten lisäksi myös muut tekijät ovat osaltaan vaikuttaneet rotaation alkamiseen.

”Maaperä rotaatiolle oli nyt historiallisesti hyvä, sillä harvoin – jos koskaan – markkina on ollut näin keskittynyt niin, että suurten yhtiöiden paino sekä globaalista että Yhdysvaltojen osakemarkkinasta on ollut näin suuri”, Järvinen kertoo.

Erot esimerkiksi hinnoittelun osalta ovat menneet koko ajan äärimmäisemmiksi, kun yhdysvaltalaiset osakkeet ovat olleet suhteessa huomattavasti kalliimpia kuin osakkeet muualla maailmassa ja erityisesti Euroopassa. Suhteessa omaan historiaansa teknologiayhtiöiden osakkeet eivät välttämättä ole olleet erityisen kalliita, mutta verrattuna moneen muuhun markkina-alueeseen ne ovat.

Lisäksi monella sijoittajalla oli rotaatioon lähdettäessä suhteellisen vähän eurooppalaisia osakkeita. Kun katseet alkoivat kääntyä nopeasti yhdysvaltalaisista teknologiayhtiöistä eurooppalaisten yhtiöiden osakkaisiin, rotaatio lähti liikkeelle hyvinkin vauhdikkaasti, kun sijoittajat alkoivat siirtää omistuksiaan eurooppalaisiin yhtiöihin.

Kohti uusia teemoja

Tällä hetkellä rotaatio näkyy vahvasti osakemarkkinoilla, kun sijoittajat ovat siirtäneet omistuksiaan pois useamman vuoden suvereenisti hallinneista yhdysvaltalaisista osakkeista kohti uusia teemoja ja maantieteellisiä alueita.

”Selkeimmin rotaatio on näkynyt niin, eurooppalaiset osakkeet ovat pärjänneet huomattavan hyvin yhdysvaltalaisiin osakkeisiin verrattuna. Myös Yhdysvaltojen osakemarkkinan sisällä voittajat ovat viime aikoina olleet muita kuin teknologiayhtiöitä”, summaa Järvinen.

Toimialoittain tarkasteltuna erityisesti finanssiyhtiöt niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin ovat kiinnostaneet sijoittajia rotaation aikana. Lisäksi Euroopassa myös puolustusteollisuus on ollut nouseva teema.

Artikkeli jatkuu.

Vaikka markkinoiden kuumimmat teemat ja kiinnostavat markkina-alueet ovat laajentuneet, eivät sijoittajat kuitenkaan ole tyystin hylänneet suuria yhdysvaltalaisyhtiöitä.

”Magnificent 7 -yhtiöiden tuloskehitys suhteessa muuhun markkinaan on ollut erittäin hyvää ja markkinoiden odotukset ovat yhä korkeita. Yhtiöt ovat yhä laadukkaita ja tekevät hyvää tulosta. Nyt niiden ei kuitenkaan enää uskota kasvavan yhtä vahvasti kuin aiemmin, ja markkinoilla hinnoitellaan uudelleen niiden kykyä tehdä tulosta tulevaisuudessa”, kertoo Järvinen.

Myös rotaation keskellä sijoittamisessa kultaisena sääntönä tunnettu hajautus – niin ajallisesti kuin eri sektoreille ja markkina-alueille – pitää jälleen pintansa. Yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt ovat yhä laadukkaita, mutta kapean kärjen sijaan salkkua kannattaa lähtökohtaisesti hajauttaa sekä eri sijoitusinstrumentteihin että yhtiöihin eri markkina-alueilla ja toimialoilla markkinoiden muutosten varalta.

”Vielä viime vuoden lopulla sijoittajan ostaessa globaalisti useaan yhtiöön hajautettua osakeindeksiä, oli indeksin tuotto pitkälti sen kapean kärjen ja harvojen yhtiöiden varassa, sillä myös globaalilla tasolla yhdysvaltalaisilla teknologiayhtiöillä oli huomattava paino indekseissä. Näiden yhtiöiden kohtalot ovat keskenään tiukasti sidoksissa toisiinsa, jolloin tuotto määräytyy pitkälti sen mukaan, miten yhdellä teemalla, eli tekoälyllä, tulee menemään”, Järvinen päättää.

Viittaus yksittäiseen yritykseen tai arvopaperiin, ei ole suositus ostaa tai myydä kyseistä yritystä tai arvopaperia.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Esitetyt tiedot perustuvat esityksen tekohetkellä käytössä olleisiin tietoihin sekä Mandatumin sen hetkisiin näkemyksiin ja arvioihin. Mandatum ei takaa esitettyjen tietojen, näkemysten tai arvioiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa tietojen käytöstä mahdollisesti aiheutuvista suorista tai epäsuorista vahingoista, kuluista tai menetyksistä. Mandatum voi muuttaa näkemyksiään tai arvioitaan ilman erillistä ilmoitusta.

24.3.2025

Säästäminen ja sijoittaminen

TILAA UUTISKIRJE

Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi? 
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.