Markkinakatsaus 14.10.2024: Kiinan elvytystoimenpiteet piristävät markkinaa

Kiinan talous on pitkään ollut haasteissa. Hiljattain ilmoitettu mittava elvytys vaikuttaa kuitenkin piristäneen markkinaa ja saaneen kansainväliset sijoittajat kääntämään katseensa taas kohti Kiinaa.

Markkinakatsaus

Viime viikkoina korot ovat nousseet huomattavasti Yhdysvaltojen odotettua vahvemman syyskuun työmarkkinaraportin seurauksena. Myös keskuspankkien kevenevä rahapolitiikka on heijastunut erityisesti lyhyisiin korkoihin. Tavallisesti korkokäyrä on nouseva eli mitä pidempi laina-aika on, sitä korkeampaa korkoa lainalle maksetaan. Tällä hetkellä näin ei kuitenkaan ole, vaan lyhyet korot ovat pitkiä korkoja korkeammalla johtuen kiristyneestä rahapolitiikasta vuosina 2022–2023.

Osakemarkkinoilla vahva meno on jatkunut, joskin hieman aiempaa rauhallisempana. Öljyn hinta puolestaan on pysynyt maltillisena, eikä nykyhinnassa ole merkittäviä muutoksia esimerkiksi kesällä vallinneisiin hintoihin verrattuna Lähi-idän kiristyneestä tilanteesta huolimatta.

Piristymisen merkkejä Kiinasta

Kiinan talous on pitkään laahannut muun maailman perässä. Maan keskushallinto ilmoitti kuitenkin hiljattain mittavasta elvytyksestä, joka sysäsi Kiinan osakemarkkinat nousuun.

Elvytys pitää sisällään perinteisen elvyttävän rahapolitiikan lisäksi muun muassa pankkien reservivaatimusten höllentämistä, suoraa tukea kuluttajille ja asuntolainaehtojen parantamista. Ilmoitettujen toimien keskeisenä tavoitteena vaikuttaa olevan alenevien hintojen kierteessä olevan asuntomarkkinan piristäminen.

Elvytyksen alettua myös kansainväliset rahavirrat ovat alkaneet suunnata jälleen kohti Kiinaa. Esimerkiksi kansainvälisistä sijoittajista lähes kaikki ovat viime vuosina olleet vahvassa Kiina-alipainossa.

Viime viikkoina kansainväliset sijoittajat ovat kuitenkin palanneet Kiinan sijoitusmarkkinalle. Myös paikallisten sijoittajien kiinnostus markkinaa kohtaan vaikuttaa kasvaneen, ja kaupankäyntivolyymit ovat nousseet ja markkina piristynyt. Pitkään Kiinan painamana heikohkosti menestynyt kehittyvien markkinoiden osakeindeksi on myös piristynyt viime viikkoina Kiinan johdolla.

Odotuksia vahvempi työmarkkinaraportti

Yhdysvalloista julkaistu syyskuun työmarkkinaraportti oli odotuksia vahvempi, ja myös työmarkkinaluvut viittaavat siihen, että työmarkkina olisi vahvistumassa. Uusia työpaikkoja syntyi syyskuussa selvästi odotuksia enemmän, noin 254 000 kappaletta. Samalla työttömyysaste laski 4,1 prosenttiin. Myös keskimääräiset tuntiansiot nousivat hieman odotuksia enemmän, ja vuositasolla keskiansioiden nousu oli 4,0 prosenttia.

Työmarkkina on viime aikoina noussut keskeiseksi Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin korkopolitiikkaa ohjaavaksi tekijäksi. Korkeampi ansaintataso työmarkkinoilla heijastuisi korkeampana inflaationa, mikä voisi hidastaa keskuspankin valmiutta keventää rahapolitiikkaansa.

Viime aikoina on usein arvioitu Yhdysvaltojen talouden osoittavan hienoisia viilentymisen merkkejä esimerkiksi työmarkkinoiden heikentyessä. Uusin työmarkkinaraportti kuitenkin viittaa siihen, etteivät talous ja työmarkkina olisikaan viilenemässä yhtä paljon kuin on ennakoitu.

Alkaneen viikon keskeisimmäksi markkinatapahtumaksi nousee puolestaan Euroopan keskuspankki EKP:n korkokokous torstaina. Keskuspankin odotetaan jatkavan kesäkuussa aloittamallaan koronlaskupolullaan ja laskevan ohjauskorkoaan yhdellä pykälällä. Koronlaskua pidetään tällä hetkellä lähes varmana, ja lähes kaikki toimijat ovat jo diskontanneet koronlaskun hintoihinsa. Jos koronlaskua ei tulisi, olisi se negatiivinen yllätys markkinoille.

Mandatum julkaisee markkinakatsauksensa kahden viikon välein. Katsauksessa tarkastellaan markkinoiden ajankohtaisia teemoja.

Viikon markkinaindikaattorit

Periodi
Edellinen
Ti 15.10.
Euroalue
Teollisuustuotanto (v/v)
Elokuu
-2.2 %
Ti 15.10.
Saksa
ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus
Lokakuu
-84.5
To 17.10.
Euroalue
Keskuspankin korkopäätös
Lokakuu
3.50 %
To 17.10.
USA
Vähittäismyynti, pl. Autot (k/k)
Syyskuu
0.2 %
To 17.10.
USA
Teollisuustuotanto (k/k)
Syyskuu
0.8 %
Lähde: Bloomberg
   

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

15.10.2024