Markkinakatsaus 13.1.2025: Uuteen vuoteen vahvoista asetelmista

Vuosi vaihtui markkinoilla positiivissa tunnelmissa, kun sekä osake- että korkomarkkinat tuottivat hyvin viime vuoden aikana. Millaisista asetelmista markkinat lähtevät vuoteen 2025 ja mitä teemoja sijoittajan kannattaa seurata tänä vuonna?

Markkinakatsaus

Viime vuosi jäi sijoitushistoriaan vahvana niin osake- kuin korkomarkkinoilla. Erityisen menestyksekäs oli jälleen Yhdysvaltain osakemarkkina, joka nousi vuoden aikana yli 30 prosenttia valuuttataso huomioiden.  Vuosi ei ollut huono Euroopassa tai kehittyvillä markkinoillakaan, vaikkakin huomattavasti Yhdysvaltoja heikompi.

2020-luvulla Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla on nähty monta vahvaa vuotta. Vuosina 2021, 2023 ja 2024 yhdysvaltalaiset osakkeet ovat tuottaneet kunakin yli 20 prosenttia. Myös viime vuonna tuoton taustalla olivat kuluneen vuosikymmenen suurmenestyjät eli teknologiayhtiöt.

Mutta mitkä kolme teemaa nousevat markkinoilla keskeisiksi vuonna 2025?

1. Jatkaako talous kulkuaan kohti pehmeää laskua?

Talouskasvu yllätti vahvuudellaan Yhdysvalloissa myös viime vuonna, ja kasvusta ennakoidaan verrattain vahvaa myös tälle vuodelle. Globaali kasvu vaikuttaa yhä lepäävän Yhdysvaltojen hartioilla, kun Eurooppa ja Kiina kaipaisivat jonkinlaista piristystä.

Tällä hetkellä todennäköisyys niin kutsutulle pehmeälle laskulle on kasvanut. Inflaationäkymät hellittivät jo viime vuonna, mutta etenkin Yhdysvalloissa inflaatiotaistelun viimeinen etappi on yhä kulkematta.

Ympäristö inflaation laskulle on Yhdysvalloissa tällä hetkellä haastava, sillä vahva talouskasvu on omiaan ruokkimaan inflaatiota. Lisäksi tammikuussa presidentiksi nousevan Donald Trumpin ennakoidaan säätävän uusia tuontitulleja ja maahanmuuttoon liittyviä reformeja, jotka myös osaltaan voivat nostaa inflaatiota.

2. Uusi vuosi – vanhat riskit?

Uuteen vuoteen lähdettäessä potentiaalisten uhkien lista näyttää markkinoiden näkökulmasta varsin tutulta.

Listan kärkipäässä on jo aiemmin mainittu inflaatio. Viime vuoden hidastumisen jälkeen inflaatio Yhdysvalloissa vaikuttaa jämähtäneen keskuspankin kahden prosentin tavoitetason yläpuolelle kolmen prosentin tuntumaan. Toistaiseksi merkkejä hintatason kiihtymisestä on kuitenkin ollut vähän.

Toisen potentiaalisen riskin muodostaa Yhdysvaltojen työmarkkina. Työmarkkinan akuuteimmat huolet ovat vähentyneet, mutta pidemmän aikavälin muutokset viittaavat kuitenkin edelleen viilentyvään työmarkkinaan. Hidastuessaan työmarkkina aiheuttaisi haasteita erityisesti pienemmissä tuloluokissa. Esimerkiksi viime vuosina siirtolaisuus Yhdysvaltoihin on vähentynyt, mikä laskee myös työvoiman määrää tulevaisuudessa. Tämä voi potentiaalisesti aiheuttaa haasteita työmarkkinalle.

Kolmantena riskinä nousee jälleen esiin geopolitiikka. Geopoliittiset leimahdukset värittivät markkinoita globaalisti viime vuonna useaan otteeseen, mutta markkinoiden kehitykseen niillä oli lopulta melko vähän vaikutuksia. Tänäkään vuonna geopoliittinen kuohunta tuskin hellittää, ja riskit voivat kärjistyessään heiluttaa markkinoita.

3. Löytyykö osakemarkkinoilta uusia voittajia?

Alkaneen vuoden osalta osakemarkkinoiden tulosodotukset näyttävät tasaisemmilta kuin viime vuosina, jolloin yhdysvaltalaisten teknologiayhtiöiden tuloskehitys on ollut ylivoimaista muihin osakkeisiin nähden. Markkinoiden odotukset teknologiayhtiöille ovat yhä korkeita, mutta eivät enää merkittävästi kovempia kuin muille yhtiöille.

Viime kesänä osakemarkkinoilla nähtiin ensimmäisiä merkkejä rotaatiosta, jossa sijoittajat myivät omistuksiaan teknologiayhtiöissä ja ostivat tilalle viime aikoina heikommin menestyneiden teemojen ja toimialojen yhtiöitä. Myös tänä vuonna tilaa rotaatiolle kohti viime vuosina hyljeksittyjä teemoja ja alueita on huomattavasti. Markkinoiden erittäin vahva sentimentti voikin johtaa nopeisiin korjausliikkeisiin, jotka avaavat mahdollisuuksia opportunistisille sijoittajille.

Korkomarkkinoilla korkeahkot tuotto-odotukset puoltavat jälleen vahvaa vuotta etenkin yrityslainamarkkinoilla. Korkojen lasku toisi myötätuulta. Luottoriskipreemiot ovat matalahkoja, mutta positiivisessa talousskenaariossa kiristymisvaraa on edelleen, etenkin Euroopassa.

Viikon markkinaindikaattorit

Periodi
Edellinen
Ke 15.1.
Euroalue
Teollisuustuotanto (v/v)
Marraskuu
-1.2 %
Ke 15.1.
USA
Pohjainflaatio (v/v)
Joulukuu
3.3 %
To 16.1.
USA
Vähittäismyynti, pl. autot (k/k)
Joulukuu
0.2 %
Pe 17.1.
USA
Teollisuustuotanto (k/k)
Joulukuu
-0.1 %
Lähde: Bloomberg
     

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään tutustua huolellisesti rahoitusvälineistä annettuihin tietoihin ja ymmärtää niihin liittyvät riskit. Sijoittajan tulee perustaa päätöksensä omaan arvioonsa, tavoitteisiinsa ja taloudelliseen tilanteeseensa. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. Rahoitusvälineiden tuottojen historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

14.1.2025

Markkinakatsaus

TILAA UUTISKIRJE

Mitä markkinoilla tapahtuu ja miksi? 
Lue Mandatumin uutiskirjeestä kiinnostavimmat artikkelit taloudesta ja sijoittamisen eri tavoista, sekä uudista näkökulmiasi työelämästä, yritysmaailmasta ja arjen riskeihin varautumisesta.