Marknaden inledde året i oroligare stämning än i fjol, och både aktie- och räntemarknaden har redan hunnit fluktuera både upp och ner. I bakgrunden inverkar såväl maktskiftet i USA som händelserna på AI-fronten.
Året har kört igång i ett mer ombytligt marknadssentiment än året innan, och framför allt aktiemarknaden har präglats av svängningar. En viktig bakomliggande faktor är maktskiftet i USA i januari men också AI-temat har bidragit till trenden. På global nivå har aktiemarknaden avkastat hyfsat, och gruppen av vinnare har breddats från den snäva toppen i fjol.
Räntenivån steg genast efter årsskiftet, men har senare kommit ner. Även volatiliteten på räntemarknaden, dvs. prisfluktuationerna, har dämpats. Utvecklingen har varit positiv i alla räntebärande tillgångsklasser.
President Donald Trumps republikanska administration har suttit vid makten i USA endast en liten tid, men den har redan hunnit driva igenom en hel del förändringar under sin korta administrationsperiod. De största marknadsnyheterna har än så länge gällt handelspolitiken – i praktiken införandet av tullar, där beslut redan har hunnit fattas både för och emot.
Hittills har USA infört högre tullar mot Kina, och Kina har svarat med mottullar. Dessutom planeras i USA nya tullar på stål- och aluminiumprodukter. Takten kommer knappast att mattas av inom den närmaste framtiden, varför volatiliteten torde fortsätta också framöver.
När det gäller ekonomiska data har början av året passerats utan större överraskningar. I USA har data varit varierande, men ekonomiska data har inte nämnvärt avvikit från förväntningarna inom något marknadsområde. Denna vecka är bland annat USA:s inflationsrapport och siffrorna för detaljhandeln och industriproduktionen föremål för marknadens intresse.
Rapportperioden i USA är redan långt hunnen, men i Europa har vi först kommit igång. Som helhet har de rapporterade resultaten i USA varit starka och resultaten har ökat med över 12 procent i förhållande till jämförelseperioden. För år 2025 väntas en resultattillväxt på cirka 13 procent. De största tillväxtförväntningarna riktas fortsättningsvis mot de så kallade Magnificent Seven-bolagen, vars resultattillväxtförväntningar emellertid vänt något under de senaste veckorna.
På aktiemarknaden har året börjat med Europa i ledningen, om än en blick i kalendern påminner om att vi endast har lagt cirka en tiondel av innevarande år bakom oss. Liksom övriga Europa har också Finland presterat starkt i början av året.
Till euroområdets ekonomiska datautfall som överträffat förväntningarna bidrar framför allt återhämtningen inom industrin. Exempelvis har Tyskland, Spanien och Italien rapporterat positivt överraskande industrisiffror. Likaså har siffrorna som beskriver konsumenternas förtroende i Spanien och Frankrike varit starka.
Inget av det som presenteras här utgör en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper och ska inte heller betraktas som sådan. Före ett investeringsbeslut ska investeraren omsorgsfullt sätta sig in i de uppgifter som finns att tillgå om de finansiella instrumenten och förstå de risker som är förknippade med dem. Investeraren ska basera sitt beslut på sin egen bedömning, sina mål och sin ekonomiska situation. Investeringsverksamhet är alltid förenat med risker. De finansiella instrumentens värde kan stiga eller sjunka. Den historiska avkastningsutvecklingen för de finansiella instrumenten utgör ingen garanti för framtida avkastning.