Det nya året inleddes på marknaden i positiv stämning, när både aktie- och räntemarknaden avkastat bra under fjolåret. Från vilka konstellationer öppnar marknaden 2025 och vilka teman lönar det sig för investerarna att följa i år?
Förra året går till investeringshistorien som ett starkt år på såväl aktie- som räntemarknaden. Aktiemarknaden i USA var återigen synnerligen framgångsrik och steg under året över 30 % med beaktande av valutanivån. Året var inte heller dåligt vare sig i Europa eller på tillväxtmarknaden, om än betydligt svagare än i USA.
På 2020-talet har aktiemarknaden i USA bjudit på många starka år. Åren 2021, 2023 och 2024 har de amerikanska aktierna varje år avkastat över 20 %. Också i fjol kan avkastningen tillskrivas det gångna årtiondets överlägsna vinnare, dvs. teknologibolagen.
Men vilka tre teman kommer att dominera marknaden 2025?
Tillväxten överraskade med sin styrka i USA också i fjol, och för i år förutspås likaså en förhållandevis stark tillväxt. Den globala tillväxten verkar fortfarande vila på USA:s axlar, medan Europa och Kina skulle behöva någon form av stimulans.
För närvarande har sannolikheten för en så kallad mjuklandning ökat. Inflationsutsikterna lättade redan i fjol, men framför allt i USA är den sista etappen i inflationskampen ännu inte avklarad.
Miljön för en minskad inflation i USA är i nuläget krävande, eftersom landets starka ekonomiska tillväxt ger näring åt inflationen. Dessutom förutspås tillträdande president Donald Trump införa nya importtullar och genomföra reformer i anslutning till invandringen, något som också för sin del kan bidra till att trissa upp inflationen.
Inför det nya året ser listan över potentiella hot ur marknadens synvinkel rätt bekant ut.
Överst på listan har vi den redan tidigare nämnda inflationen. Efter att ha mattats av i fjol verkar inflationen i USA har stagnerat ovanför centralbankens målsatta nivå på 2 % och ligger nu nära 3 %. Hittills har det emellertid noterats få indikatorer på en uppgång i prisnivån.
Arbetsmarknaden i USA står för den andra potentiella risken. De mest akuta bekymren på arbetsmarknaden har minskat, men förändringarna på lång sikt pekar trots det fortfarande på en svalare arbetsmarknad. En inbromsning på arbetsmarknaden skulle medföra utmaningar i synnerhet i de lägre inkomstklasserna. Exempelvis har immigrationen till USA de senaste åren minskat, vilket också minskar mängden arbetskraft i framtiden. Detta kan potentiellt innebära utmaningar för arbetsmarknaden.
Den tredje risken på listan är återigen geopolitiken. Uppflammande geopolitiska oroligheter färgade marknaden globalt i flera omgångar i fjol, men de hade slutligen rätt liten inverkan på marknadsutvecklingen. De geopolitiska svallningarna kommer knappast att lätta heller i år och riskerna kan, om de tillspetsas, sätta marknaden i gungning.
För det nya året verkar resultatförväntningarna på aktiemarknaden vara jämnare än under de senaste åren, då de amerikanska teknologibolagens resultatutveckling varit överlägsen i förhållande till andra aktier. Marknadens förväntningar på teknologibolagen är fortfarande höga, men inte längre avsevärt hårdare än för andra bolag.
I somras noterades på aktiemarknaden de första tecknen på rotation, där investerarna sålde sina innehav i teknologibolagen och i stället köpte bolag från teman och branscher som den sista tiden varit mindre framgångsrika. Också i år finns det betydligt med rum för rotation mot de senaste årens ratade teman och områden. Det mycket starka marknadssentimentet kan leda till snabba korrigeringsrörelser, som öppnar möjligheter för opportunistiska investerare.
På räntemarknaden talar de rätt höga avkastningsförväntningarna igen för ett stark år, framför allt på företagsobligationsmarknaden. En nedgång i räntorna skulle föra med sig medvind. Kreditriskpremierna är relativt låga, men i ett positivt ekonomiskt scenario finns det fortfarande rum för ytterligare skärpning, i synnerhet i Europa.
Inget av det som presenteras här utgör en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper och ska inte heller betraktas som sådan. Före ett investeringsbeslut ska investeraren omsorgsfullt sätta sig in i de uppgifter som finns att tillgå om de finansiella instrumenten och förstå de risker som är förknippade med dem. Investeraren ska basera sitt beslut på sin egen bedömning, sina mål och sin ekonomiska situation. Investeringsverksamhet är alltid förenat med risker. De finansiella instrumentens värde kan stiga eller sjunka. Den historiska avkastningsutvecklingen för de finansiella instrumenten utgör ingen garanti för framtida avkastning.