MARKNADSĂ–VERSIKT

MARKNADSĂ–VERSIKT

Marknadsöversikt 14.10.2024: Kinas stimulansåtgärder piggar upp marknaden

Den kinesiska ekonomin har länge haft det kämpigt. Den omfattande stimulans som nyligen aviserades verkar emellertid ha piggat upp marknaden och fått de internationella investerarna att på nytt vända blickarna mot Kina.

De senaste veckorna har räntorna stigit betydligt till följd av USA:s arbetsmarknadsrapport för september som var starkare än väntat. Också centralbankernas lättare penningpolitik har återspeglats framför allt i de korta räntorna. Räntekurvan är i allmänhet stigande, det vill säga ju längre lånetiden är, desto högre är den ränta som betalas på lånet. För närvarande är det emellertid inte så, utan de korta räntorna ligger högre än de långa räntorna på grund av åtstramningen av penningpolitiken åren 2022–2023.

På aktiemarknaden har trenden varit fortsatt stark, om än en aning mer dämpad än tidigare. Oljepriset har däremot varit måttligt och i dagspriset noteras inga betydande förändringar exempelvis jämfört med priserna på sommaren, trots det skärpta läget i Mellanöstern.

Tecken på uppsving från Kina

Den kinesiska ekonomin har länge släpat efter den övriga världen. Landets centralförvaltning meddelade emellertid nyligen om omfattande stimulansåtgärder, vilket gav aktiemarknaden i Kina ett lyft.

Stimulansen innehåller utöver traditionell stimulerande penningpolitik bland annat lättare reservkrav på bankerna, direkt stöd till konsumenterna och bättre bostadslånevillkor. Det viktigaste målet med de aviserade åtgärderna verkar vara att pigga upp bostadsmarknaden som hamnat i en spiral av sjunkande priser.

I och med stimulansen har också det internationella penningflödet på nytt tagit riktning mot Kina. Exempelvis har nästa alla internationella investerare de senaste åren haft en stark undervikt i sina Kinaportföljer.

De senaste veckorna har de internationella investerarna emellertid återvänt till aktiemarknaden i Kina. Också de lokala investerarnas intresse för marknaden verkar ha ökat, varpå handelsvolymerna har gått upp och marknaden repat sig. Tillväxtmarknadernas aktieindex utvecklades länge svagt under pressen av Kina, men har nu de senaste veckorna återhämtat sig med Kina i spetsen.

Starkare arbetsmarknadsrapport än väntat

USA:s arbetsmarknadsrapport för september var starkare än förväntningarna, och också arbetsmarknadssiffrorna pekar på att arbetsmarknaden håller på att stärkas. Antalet nya arbetsplatser var i september klart fler än beräknat, cirka 254 000 stycken. Samtidigt sjönk arbetslöshetsgraden till 4,1 procent. Också den genomsnittliga timförtjänsten steg något mer än prognostiserat och på årsnivå har medelinkomsten gått upp med 4,0 procent.

Under den senaste tiden har arbetsmarknaden intagit rollen som en central faktor som styr den amerikanska centralbanken Feds räntepolitik. En högre inkomstnivå på arbetsmarknaden skulle återspeglas i en högre inflation, vilket skulle kunna fördröja centralbankens möjligheter att lätta på sin penningpolitik.

På sista tiden har ekonomin i USA flera gånger ansetts visa svaga tecken på att svalna exempelvis i en svagare arbetsmarknad. Den nyaste arbetsmarknadsrapporten pekar emellertid på att vare sig ekonomin eller arbetsmarknaden tycks svalna så mycket som det antagits i prognoserna.

Veckans viktigaste marknadshändelse är i sin tur Europeiska centralbanken ECB:s räntemöte på torsdagen. Centralbanken väntas fortsätta med räntesänkningarna som inleddes i juni och sänka styrräntan med 0,25 procentenheter. En räntesänkning betraktas för närvarande som i det närmaste säker, och nästan alla aktörer har redan diskonterat räntesänkningen i sina priser. Om det inte blir någon räntesänkning, skulle det vara en negativ överraskning för marknaden.

Mandatum publicerar sin marknadsöversikt varannan vecka. I översikten behandlas aktuella marknadsteman.

Inget av det som presenteras här utgör en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper och ska inte heller betraktas som sådan. Före ett investeringsbeslut ska investeraren omsorgsfullt sätta sig in i de uppgifter som finns att tillgå om de finansiella instrumenten och förstå de risker som är förknippade med dem. Investeraren ska basera sitt beslut på sin egen bedömning, sina mål och sin ekonomiska situation. Investeringsverksamhet är alltid förenat med risker. De finansiella instrumentens värde kan stiga eller sjunka. Den historiska avkastningsutvecklingen för de finansiella instrumenten utgör ingen garanti för framtida avkastning.