MARKNADSĂ–VERSIKT

MARKNADSĂ–VERSIKT

Marknadsöversikt 28.10.2024: Volatilitet i valyran

Presidentvalet i USA i november förmodas sätta marknaden i gungning. Men vilken inverkan kan valet i slutspelet komma att ha på marknaden?

Den rådande stämningen på aktiemarknaden har i oktober varit rätt stark och de amerikanska teknologiaktierna har med Nvidia i spetsen återhämtat sig från raset i början av hösten. Också den rotation från teknologiaktier mot andra teman och branscher som började på sommaren har mattats av.

Räntemarknaden har den sista tiden varit det stora samtalsämnet på marknaden. De senaste veckorna har räntorna vänt uppåt framför allt i USA till följd av starka ekonomiska data och förväntningarna inför valet. Uppgången i räntorna har minskat ränteinvesterarnas avkastningar i oktober.

På jakt efter tillväxt

Tillväxtutsikterna har åter stärkts i USA med draghjälp av positiva ekonomiska data. Exempelvis var arbetsmarknadssiffrorna för september som offentliggjordes i oktober i USA verkligt starka i förhållande till förväntningarna. Arbetsmarknaden har tidigare tärt på tillväxtutsikterna, men i ljuset av de senaste siffrorna verkar det inte vara fallet för närvarande.

När det kommer till ekonomiska data riktas blickarna i dagens läge fortfarande mot arbetsmarknaden i USA, vars utsikter får mer färg denna veckas fredag. Sannolikt är emellertid röriga data i sikte på grund av de häftiga väderfenomenen och strejkerna.

Också till övriga delar har ekonomiska data den senaste tiden varit starka jämfört med förväntningarna såväl i USA som på andra marknadsområden. Största delen av tillväxten härrör emellertid fortsättningsvis från servicesektorn, medan det krävande läget inom industrisektorn har fortsatt.

Sätter presidentvalet marknaden i gungning?

Marknadsvolatiliteten, dvs. prisfluktuationerna beräknas öka när presidentvalet i USA den 5 november 2024 närmar sig. På lång sikt är det ytterst svårt att förutspå vilken inverkan valet kommer att ha på marknaden, men på kort sikt kan valet skaka om marknaden rejält. Då nästan hela marknaden emellertid är förberedd på fluktuationer de närmaste veckorna, kan förväntningarna på volatilitet å andra sidan bidra till att hålla marknadsrörelserna i schack.

Utgångsläget inför valet är alltjämt extremt tajt och utfallet är svårt att förutspå. För närvarande är det mest sannolika scenariot – om än inte det enda – att presidentvalet i många delstater avgörs med knapp majoritet.

Den senaste tiden har både olika opinionsmätningar och marknaden ansett det som mer sannolikt att republikanernas kandidat Donald Trump vinner över demokraternas Kamala Harris. Dessutom har sannolikheten för republikanernas seger i USA:s senats- och representanthusval som hålls samtidigt som presidentvalet ökat. Detta är av stor betydelse också för marknaden, eftersom om ett enskilt parti vinner alla tre val, har det i regel enklare att driva igenom sin egen politik under följande period.

Skillnaderna mellan kandidaterna och partierna är emellertid fortfarande mycket knappa i synnerhet i presidentvalet och representanthusvalet. Utan betydande överraskningar avgörs presidentvalet troligtvis i sju vågmästardelstater, där resultaten i opinionsundersökningarna ligger inom en snäv marginal. Den slutliga rösträkningen tar typiskt flera dagar i anspråk, varför det kan dröja innan ett säkert resultat kungörs.

Inget av det som presenteras här utgör en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper och ska inte heller betraktas som sådan. Före ett investeringsbeslut ska investeraren omsorgsfullt sätta sig in i de uppgifter som finns att tillgå om de finansiella instrumenten och förstå de risker som är förknippade med dem. Investeraren ska basera sitt beslut på sin egen bedömning, sina mål och sin ekonomiska situation. Investeringsverksamhet är alltid förenat med risker. De finansiella instrumentens värde kan stiga eller sjunka. Den historiska avkastningsutvecklingen för de finansiella instrumenten utgör ingen garanti för framtida avkastning.