MARKNADSĂ–VERSIKT

MARKNADSĂ–VERSIKT

Veckoöversikt 30.9.2024: Marknaden blickar mot hösten

Stämningen på marknaden har den senaste tiden varit fortsatt stark trots ökad fluktuation. Under höstens lopp är framför allt centralbankernas styrräntor, den ekonomiska tillväxten och den rotation som startade på aktiemarknaden i somras på tapeten.

Slutet av sommaren var särskilt på aktiemarknaden mer volatil än början av året, medan någon fluktuation knappt alls noterades på räntemarknaden. Nu ligger emellertid flera marknader mätt i euro redan nära de nivåer som rådde före turbulensen i juli, eller rentav högre.

Av tradition har september varit en lätt månad på marknaden och det var också prognosen för i år. Så blev det emellertid inte. Tillväxtmarknaden presterade skralt i synnerhet i början av året men har nu med Kina i spetsen de två senaste veckorna präglats av en stark utveckling och till och med överträffat USA:s S&P 500-index.

Men vad annat lönar det sig att hålla ett öga på under hösten?

1. Styrräntorna sjunker

Västvärlden med undantag av Japan vände på allvar in på en lättare penningpolitik, när också amerikanska centralbanken Fed i enlighet med förväntningarna sänkte sin styrränta i september. Den första sänkningen med 0,5 procentenheter var emellertid större än väntat, även om också marknadens förväntningar inför mötet började luta mot en justering nedåt med mer än 0,25 procentenheter.

Bakom sänkningen av styrräntorna verkar framför allt inflationen, som äntligen tycks ha klart mattats av både i USA och i Europa. Exempelvis var inflationssiffrorna för Frankrike som publicerades förra veckan lägre än väntat.

Avmattningen i inflationen ger nu centralbankerna utrymme att sänka sina räntor. För närvarande prissätter marknaden fler räntesänkningar av både Fed och Europeiska centralbanken för såväl innevarande höst som nästa år.

2. Hur utvecklas tillväxten i ekonomin?

Marknadens fokus har den senaste tiden varit inriktad framför allt på den ekonomiska tillväxten i USA, som fortfarande verkar tuffa på i skaplig takt. Ekonomin vilar för närvarande särskilt på de amerikanska konsumenternas axlar.

Bekymren i anslutning till arbetsmarknaden är emellertid inte förbi. Inbromsningen på arbetsmarknaden och en eventuell försämring av konsumenternas ställning och köpkraft kan ha en negativ inverkan också på den ekonomiska tillväxten.

Både i USA och i Europa har industrisektorn utvecklats mycket svagt. Framför allt i Tyskland är läget kärvt och flera av landets stora bolag inom bilindustrin har offentliggjort negativa vinstvarningar. Det svaga läget i Tyskland återspeglas också i det övriga Europa.

Utsikterna för servicesektorn är däremot ljusare än för industrisektorn på båda sidorna av Atlanten. Om industrisektorn emellertid försvagas kännbart, minskar sannolikt också antalet arbetsplatser. Det kan i sin tur resultera i att också tjänstekonsumtionen minskar.

I dagens läge är den lätt sjunkande trenden på den tidigare rentav överhettade arbetsmarknaden emellertid alltjämt på en sund nivå. Frågan är nu, kan de fallande arbetsmarknadssiffrorna stoppas i tid? Historiskt betraktat har det varit svårt att stoppa en vikande tendens i arbetsmarknadssiffrorna, när de en gång börjat sjunka. Några andra tecken på en avmattning i den ekonomiska tillväxten i USA har ändå inte noterats, varför arbetsmarknadssiffrorna följs upp noggrant också i fortsättningen

3. Rotationen gör aktieinvesterarna betänksamma

Den rotation som började på aktiemarknaden på sommaren och där investerarna gått från de stora teknologibolagens aktier mot mindre bolag har fortsatt också på hösten, med nya aktuella teman jämfört med början av året.

I och med förändringarna i penningpolitiken kan vi mycket väl komma att se mer rotation också i fortsättningen. Marknaden ger framöver säkert akt på förhållandet mellan risk och avkastning hos de stora teknologibolagen. För närvarande verkar det osannolikt att luften skulle gå ur dessa bolag, men deras överlägsna dominans kan i framtiden vara ett minne blott. I fortsättningen kan det bra hända att de bästa aktierna påträffas utanför de stående vinnarna.

Inget av det som presenteras här utgör en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper och ska inte heller betraktas som sådan. Före ett investeringsbeslut ska investeraren omsorgsfullt sätta sig in i de uppgifter som finns att tillgå om de finansiella instrumenten och förstå de risker som är förknippade med dem. Investeraren ska basera sitt beslut på sin egen bedömning, sina mål och sin ekonomiska situation. Investeringsverksamhet är alltid förenat med risker. De finansiella instrumentens värde kan stiga eller sjunka. Den historiska avkastningsutvecklingen för de finansiella instrumenten utgör ingen garanti för framtida avkastning.