Den starka marknadsutvecklingen som pågått från årets början fick sig en rejäl törn föregående vecka i och med USA:s svaga arbetsmarknadsdata och Feds styrräntebeslut. Investerarna har också börjat vända ryggen till teknologiaktierna som länge dominerat marknaden.
Det har hunnit hända mycket under sommaren och marknadens framtid ser nu annorlunda ut än i början av semesterperioden. Uppgången på aktiemarknaden tog paus i juli och kraschade slutligen på många marknadsområden mot slutet av förra veckan. Kraschen vände exempelvis hela årets avkastning för Japans Nikkei-index på en gång till negativ och VIX-indexet som mäter volatiliteten på aktiemarknaden steg över veckoslutet till dubbla siffror jämfört med veckan innan.
USA:s sämre arbetsmarknadsdata kom som en överraskning för marknaden, även om indikatorerna redan en längre tid pekat på att utvecklingen på arbetsmarknaden går mot det sämre. Nu tycks minskningen i antalet lediga arbetsplatser utmynna i en uppgång i arbetslöshetsprocenten.
Dessutom har vi under sommaren noterat strukturella förändringar inom aktiemarknaden. Teknologibolagen har från ett bra momentum förlorat i popularitet samtidigt som utdelningsaktier och aktier med låg prisfluktuation vunnit insteg som investeringsobjekt. Efterfrågan på trygga hamnar ökar.
Också räntekurvan i USA, dvs. differensen mellan den två- och tioåriga statsobligationsräntan, som varit negativ historiskt länge har nu vänt uppåt mot ”normal” nivå. Med tanke på tillväxtutsikterna bådar kurvans utvecklingstrend inte gott – historiskt betraktat har en stigande räntekurva nästan utan undantag indikerat början på en recession. Samtidigt har de realiserade ekonomiska siffrorna och de preliminära uppskattningarna av den ekonomiska tillväxten det första halvåret i USA varit positiva och exempelvis de senaste inköpschefsindexen var fortfarande hyfsat starka. Därför känns tanken på en recession åtminstone inte för närvarande sannolik.
Utvecklingen på räntemarknaden har varit stabilare jämfört med aktierna under sommaren och framför allt high yield-företagslån med hög risk och seniora lån har presterat bra.
Västvärlden med undantag av Japan förväntas under hösten vända in på en lättare penningpolitik, medan Fed beräknas fatta sitt första beslut om en sänkning av styrräntan. Marknaden blev besviken när Fed inte sänkte räntorna redan på sitt möte i juli, och räntesänkningsförväntningarna har ökat klart i USA. Investerarna räknar nu med att räntan sänks hela fyra gånger före 2025 och att ränterörelsen i september är rentav 0,5 procentenheter.
Inflationen har jämnats ut såväl i Europa som i USA, men inflationsmålet på två procent har ännu inte nåtts. Inflationen verkar ha fastnat på tre procent, vilket ligger klart under topparna i fjol men fortfarande för högt jämfört med centralbankernas mål. Dessutom är prisnivån i genomsnitt tiotals procent högre än för några år sedan, något som har stor inverkan på konsumenternas ställning.
I Europa är den ekonomiska tillväxten långsammare än i USA och inflationen något lägre, vilket ytterligare ökar trycket på ECB att fortsätta sänka räntenivån på hösten. Någon risk för betydande räntesänkningar föreligger emellertid inte, såvida inte den ekonomiska tillväxten bromsar in betydligt.
USA:s försprång när det gäller tillväxtutsikterna minskade på sommaren i förhållande till Europa och Kina men är trots det klart bättre. De amerikanska konsumenternas ställning är emellertid en aktuell fråga på marknaden, i synnerhet då arbetsmarknaden svalnar. I Europa sackar i sin tur industrin fortfarande.
Det lönar sig för investerarna att också hålla ögonen på marknadsrörelserna i och med valhösten i USA. Landets politik har präglats av en färgstark sommar och takten kommer sannolikt inte att mattas av när presidentvalet närmar sig. Det är svårt att förutspå vilken inverkan valet slutligen kommer att ha på marknaden, men på kort sikt kan prisfluktuationerna öka.
Inget av det som presenteras här utgör en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper och ska inte heller betraktas som sådan. Före ett investeringsbeslut ska investeraren omsorgsfullt sätta sig in i de uppgifter som finns att tillgå om de finansiella instrumenten och förstå de risker som är förknippade med dem. Investeraren ska basera sitt beslut på sin egen bedömning, sina mål och sin ekonomiska situation. Investeringsverksamhet är alltid förenat med risker. De finansiella instrumentens värde kan stiga eller sjunka. Den historiska avkastningsutvecklingen för de finansiella instrumenten utgör ingen garanti för framtida avkastning.